Αρχική διεθνή Οι ΗΠΑ στην τελική ευθεία

Οι ΗΠΑ στην τελική ευθεία

Προβάδισμα του Μπάιντεν – Εμφυλιοπολεμικές απειλές του Τραμπ

του Τζέιμς Πέτρας*

Στις ΗΠΑ επικρατεί αναταραχή: οι εκλογές θα γίνουν την επόμενη Τρίτη, αλλά ακόμη δεν διαφαίνεται μια σαφής εξέλιξη. Ο Τραμπ μοιάζει να ηττάται, αλλά έχει επιδοθεί σε μια μεγάλη καμπάνια της τελευταίας στιγμής για να κερδίσει τις αμφίρροπες πολιτείες. Ακόμη και εντός των Λατίνων υπάρχει διχασμός, που θα παίξει ρόλο μεταξύ άλλων στο αποτέλεσμα της Φλόριντα, όπου οι Κουβανοί εξακολουθούν να στηρίζουν τον Τραμπ, αλλά οι Αϊτινοί και άλλοι Λατίνοι στρέφονται εναντίον του. Η τωρινή στρατηγική του Τραμπ επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι τα πράγματα βελτιώνονται και στο μέτωπο της πανδημίας, άρα ότι η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο όσον αφορά τις πιθανότητες νίκης του.

Ο Μπάιντεν, από την άλλη, προβάλλει τις δημοσκοπήσεις, που δίνουν σαφές προβάδισμα στους Δημοκρατικούς. Πράγματι, αυτή τη στιγμή οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ χάνει με διαφορά της τάξης του 8%. Αυτές οι τελευταίες μέρες θα είναι αποφασιστικές, υπό την προϋπόθεση ότι ο Μπάιντεν θα δραστηριοποιηθεί περισσότερο, και θα προτείνει λίγο καλύτερες πολιτικές από αυτές που προέβαλλε ως τώρα, για να προσελκύσει την ψήφο των εργαζόμενων στρωμάτων. Κατά τη γνώμη μου, ακόμα τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται ληγμένο. Παίρνοντας βέβαια υπόψη ότι το 40% των πολιτών, σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα δηλαδή, έχει ήδη στείλει επιστολική ψήφο, έχει ήδη αποφασίσει…

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αποκλείεται καμία μανούβρα από την πλευρά του Τραμπ ώστε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις χρήσης βίας από τους οπαδούς του, και οι πωλήσεις όπλων έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις όπου οπαδοί του Τραμπ καίνε τα ειδικά γραμματοκιβώτια που περιέχουν επιστολικές ψήφους. Και ο ίδιος ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παραδώσει την προεδρία. Πρόκειται για μια κατάσταση άνευ προηγουμένου στη βορειοαμερικανική ιστορία, με έναν πρόεδρο που απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με εξαπόλυση εμφυλίου πολέμου σε περίπτωση εκλογικής ήττας του!

Το αντίβαρο της Γουόλ Στριτ

Από την άλλη, ρόλο παίζει και θα παίξει και η στάση των ισχυρών πέραν των κομμάτων – δηλαδή της Γουόλ Στριτ. Από αυτήν την άποψη, ο βαθμός χρηματοδότησης του κάθε υποψήφιου λέει πολλά. Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί έχουν συγκεντρώσει εισφορές ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την καμπάνια τους, ενώ ο Τραμπ μόλις τα μισά. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία των πολυεκατομμυριούχων στηρίζει τους Δημοκρατικούς, έχοντας τη γνώμη ότι ο Τραμπ είναι ιδιαίτερα ασταθής και επικίνδυνος. Η Γουόλ Στριτ είναι διχασμένη, αλλά όχι ίσα: το μεγαλύτερο ποσοστό της υποστηρίζει τον Μπάιντεν, θεωρώντας τον μια λύση ασφαλέστερη, σταθερότερη. Κι εδώ πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ο Μπάιντεν δεν είναι προοδευτικός. Είναι απλώς το μικρότερο κακό απέναντι στον Τραμπ…

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ έχει πάρει μια πολύ αρνητική χροιά. Η οικονομία αγκομαχά, το Χρηματιστήριο σημειώνει πτώση (3% σήμερα) και η οικονομική και κοινωνική κατάσταση είναι καταστροφική. Οι ΗΠΑ έχουν μπει σε καθοδικό σπιράλ. Μπροστά σε αυτό το γεγονός, ο Τραμπ εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι όλα αλλάζουν σιγά-σιγά προς το καλύτερο. Ο Μπάιντεν, πάλι, λέει ότι τίποτα δεν καλυτερεύει. Αλλά δεν προτείνει και κανένα μεγαλόπνοο σχέδιο, ούτε δημόσιες επενδύσεις – που είναι και τα δύο αναγκαία για να καταπολεμηθεί η ακραία φτώχεια, η οποία αυξάνεται αλματωδώς στις ΗΠΑ. Θα χρειαστεί όμως να περιμένουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς όλα αυτά επηρέασαν τους εκλογείς.

* Ο Τζέιμς Πέτρας είναι ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας και διανοούμενος. Το κείμενο αποτελεί την τοποθέτησή του για την τρέχουσα κατάσταση στις ΗΠΑ, την οποία εκθέτει κάθε Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό CX36 του Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη).

Σχόλια

Exit mobile version