Ξεκίνησε χτες το 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Άνοιξε χτες Παρασκευή το 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Με καινούργιο «όνομα», καθώς η Κοινωνική Αλληλεγγύη βρίσκεται στο επίκεντρο, το φεστιβάλ φιλοδοξεί για τρεις ημέρες να αποτελέσει μια γιορτή αλληλεγγύης σε δύσκολους καιρούς που κεντρική επιλογή των κυρίαρχων είναι η φτώχεια, η εξαθλίωση και η απώλεια κάθε έννοιας αξιοπρέπειας.
Το 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι διοργανωτές φιλοδοξούν να είναι ένα τριήμερο γιορτής της αλληλεγγύης και της αντίστασης, όπου ντόπιοι και μετανάστες, κινηματικές συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένοι πολίτες διασκεδάζουμε μαζί, αλληλοενημερωνόμαστε και αποφασίζουμε να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα του ρατσισμού και κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμού.
Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ξεκίνησε δειλά, τη δύσκολη δεκαετία του ‘90, όταν η «φιλόξενη» Ελλάδα υποδεχόταν τους πρώτους μετανάστες με σφαίρες και απελάσεις. Μετανάστες και ντόπιοι δούλεψαν πολύ για να σπάσουν το φόβο και έτσι το Φεστιβάλ, χρόνο με το χρόνο, μεγάλωνε εκφράζοντας αυτό που περιγράφεται ως «η άλλη Θεσσαλονίκη». Τις συλλογικότητες και τους ανθρώπους της πόλης, δηλαδή, που αντιστέκονται στο σκοταδισμό και τον εθνικισμό και αντιπροτείνουν τη συμμετοχή στα κινήματα, το σεβασμό στο διαφορετικό, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια και την ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων. Έτσι, οι Θεσσαλονικείς που το επισκέπτονται κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 15.000.
Στο πρώην Στρατόπεδο του Παύλου Μελά, στήνεται μια τριήμερη γιορτή, με δυο συναυλιακές σκηνές κάθε μέρα, με δεκάδες εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους, θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, κουζίνες, και καθημερινό παιδότοπο με εκδηλώσεις για τα παιδιά. Όλα αυτά, με τη συμμετοχή 150 συλλογικοτήτων της πόλης και χιλιάδων πολιτών, ντόπιων και μεταναστών.
Στις δύο συναυλιακές σκηνές που στήνονται κάθε χρόνο θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 25 συγκροτήματα, χωρίς φυσικά καμία αμοιβή. Παράλληλα, από τις 19:30 κάθε ημέρα στο χώρο του φεστιβάλ οργανώνονται συζητήσεις και εργαστήρια με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο.
«Καθώς η ενότητα είναι το ζητούμενο, η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεσή της, εφόσον είναι το πρώτο βήμα αντίστασης. Παραδείγματα έμπρακτης αλληλεγγύης είναι το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, η Κουζίνα Αλληλεγγύης, οι Πρωτοβουλίες κατοίκων, το κίνημα της πατάτας κ.λπ., τα οποία εγγυώνται την επιβίωση και την αξιοπρέπεια και προωθούν τη συλλογική δράση, την αυτοδιαχείριση και την πολιτικοποίηση», τονίζουν οι διοργανωτές και δηλώνουν ότι τέτοιου τύπου εγχειρήματα θα δώσουν το «παρών» στο φεστιβάλ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!