Η σφαγή του λαού της Γάζας έλαβε τέλος για την ώρα, μετά την εκεχειρία που επετεύχθη.
Σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο, φάνηκαν όμως μερικές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Η πιο χαρακτηριστική ήταν ότι το… χέρι της Χαμάς εκτείνεται πλέον μέχρι την Ιερουσαλήμ. Για πρώτη φορά η οργάνωση εκτοξεύει ως απάντηση πυραύλους που μπορούν να πλήξουν ακόμη και το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, κάνοντας τις σειρήνες να ηχήσουν έπειτα από 21 χρόνια, ενώ προκαλεί 5 θανάτους κατά τις επιθέσεις της στο Νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με ιρανικές δηλώσεις, το Ιράν απέστειλε μέλος των Φρουρών της Επανάστασης στη Γάζα, με την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε η Χαμάς να μπορεί να κατασκευάζει μόνη της τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύει.
Διπλωματικός πυρετός
Το διπλωματικό επίπεδο αποδείχθηκε εξίσου θερμό, καθώς μια από τις κύριες βλέψεις του Ισραήλ, εκτός από τα στενά προεκλογικά και στρατιωτικά οφέλη, είναι να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των αλλαγμένων από την Αραβική Άνοιξη γειτόνων του. Αμέσως μετά την επίθεση στη Γάζα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Καμίλ Αμρ καταδίκασε την επίθεση και ανακοίνωσε την ανάκληση του Αιγύπτιου πρέσβη από το Ισραήλ, όπως έκανε και το Ιράν, που επίσης αργότερα αποκάλυψε ότι έστειλε στρατιωτικό υλικό και πυραυλική τεχνογνωσία στη Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ αγκάλιασαν διπλωματικά το Ισραήλ υποστηρίζοντας «το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», όπως και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, η οποία κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση για τη βία. Στη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα, δεν πάρθηκε καμία απόφαση, καθώς οι ΗΠΑ μπλόκαραν ξανά οτιδήποτε κριτικό προς το Ισραήλ, σε αντίθεση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταδίκασε την ισραηλινή επιθετικότητα.
Εξαιρετικά ενδεικτικό της νέας κατάστασης στη Μ. Ανατολή είναι η μεγάλη εμπλοκή των περιφερειακών δυνάμεων, με προεξάρχουσα την Αίγυπτο, η οποία απέστειλε τον πρωθυπουργό της στη Γάζα και η οποία ουσιαστικά ήταν ο κύριος διαπραγματευτής και διαμεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αξιοσημείωτη και η κινητικότητα χωρών όπως η Τουρκία, το Κατάρ και η Τυνησία.
Η νέα… σύνθεση των πρωταγωνιστών
Η Χαμάς δεν ήταν η μόνη εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στο Κάιρο, όπου έλαβαν χώρα οι διαπραγματεύσεις, καθώς οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές συνομιλούσαν και με την Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία ελέγχει αρκετούς από τους ιρανικούς πυραύλους Φαζρ-5. Οι μέρες που οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να διαπραγματευθούν πιθανή εκεχειρία μεταξύ μιας μόνο οργάνωσης και του Ισραήλ, είναι παρελθόν. Οι αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων, από την άνοδο της Μουσουλμανικής αδελφότητας μέχρι την απόφαση της Χαμάς να αποστασιοποιηθεί μέχρι ένα βαθμό από το Ιράν και να τεθεί στην τροχιά της Αιγύπτου, ενώ λαμβάνει ακόμη ιρανικό οπλισμό, κάνουν πιο περίπλοκη την κατάσταση…
Ηλίας Σταθάτος