Αύριο Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ. παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22) μια πρωτότυπη παράσταση με τίτλο «Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι μέσα από τα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ».

Πρόκειται για μια παρουσίαση που συνδυάζει την κλασική φιλολογία με τον σύγχρονο χορό και μια σπάνια ευκαιρία για το κοινό της Αθήνας να δει αποσπάσματα από έργα της Μάρθα Γκράχαμ εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική γραμματεία.

Αντλώντας υλικό από την ειδίκευσή της στις Κλασικές Σπουδές και τη μακρόχρονη ενασχόλησή της με τον χορό, η Δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου (Phd, Columbia University), καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο College Year in Athens (CYA)/Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙ.ΚΕ.ΜΕ.Σ), δημιουργεί αυτό το πρωτότυπο πρότζεκτ στo πλαίσιo της ευρύτερης προσπάθειάς της να καταστήσει τις Κλασικές Σπουδές προσβάσιμες και προσιτές στο ευρύ κοινό. Στόχος του πρότζεκτ είναι να προβάλει την αξία της διεπιστημονικής μελέτης, να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική μυθολογία και το αρχαίο δράμα, και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας μέσω μιας εύληπτης προσέγγισης που συνδυάζει την ακαδημαϊκή φιλολογική ανάλυση με τον σύγχρονο χορό.

Το πρότζεκτ υλοποιείται σε συνεργασία με την καθηγήτρια Τεχνικής και Ρεπερτορίου Γκράχαμ Πένυ Διαμαντοπούλου, και μία ομάδα Ελλήνων επαγγελματίων χορευτών, με την υποστήριξη και άδεια του Martha Graham Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη.

Το πρότζεκτ αποτελείται από μία σειρά παρουσιάσεων για τα έργα της Γκράχαμ που βασίζονται στους αρχαίους ελληνικούς μύθους. Στην κάθε παρουσίαση εναλλάσσονται ομιλία και χορός. Η δρ. Παπαθανασοπούλου δημιουργεί και παρουσιάζει μια επιμορφωτική ομιλία που επικεντρώνεται σε έναν μύθο, μία θεματική ενότητα ή ένα έργο της Γκράχαμ και εμπεριέχει αποσπάσματα χορευτικών παραστάσεων της Γκράχαμ. Οι ομιλίες εστιάζουν στην τεχνική, στο όραμα και στο κινητικό λεξιλόγιο της Γκράχαμ, στον τρόπο με τον οποίο η Γκράχαμ ερμήνευσε το αρχαίο θέατρο και την αρχαία ελληνική μυθολογία στο έργο της, και στην απόδοση των αρχαιοελληνικών ηρώων και ηρωίδων και των έντονων συναισθημάτων τους – οργή, πένθος, ζήλια, φόβο, και επιθυμία για εκδίκηση. Η παρουσίαση επικεντρώνεται στον μύθο του Οιδίποδα και της Ιοκάστης και στις χθόνιες θεότητες, τις Ερινύες.

Κατά τη διάρκεια κάθε παρουσίασης η καθηγήτρια Τεχνικής και Ρεπερτορίου Γκράχαμ Πένυ Διαμαντοπούλου διδάσκει, συνθέτει, και αναβιώνει συνθέσεις της τεχνικής Γκράχαμ καθώς και αποσπάσματα από τα έργα της Γκράχαμ.

Έξι έργα της Γκράχαμ έχουν διατηρηθεί και παρουσιάζονται μέχρι τις μέρες μας αντλώντας υλικό από την αρχαιοελληνική γραμματεία:

  • Cave of the Heart – 1946 (βασισμένο στον μύθο της Μήδειας)
  • Night Journey – 1947 (βασισμένο στον μύθο του Οιδίποδα και της Ιοκάστης)
  • Clytemnestra – 1958 (βασισμένο στον μύθο του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας)
  • Errand into the Maze – 1947 (βασισμένο στον μύθο του Θησέα, της Αριάδνης και του Μινώταυρου)
  • Phaedra – 1962 (βασισμένο στον μύθο της Φαίδρας, Θησέα και Ιππόλυτου)
  • Circe – 1963 (βασισμένο στη συνάντηση του Οδυσσέα με τη μάγισσα Κίρκη)

Η Μάρθα Γκράχαμ (Martha Graham, 11 Μαΐου 1894-1 Απριλίου 1991) χαρακτηρίζεται ως «Πικάσο του Χορού». Η επιρροή στον σύγχρονο χορό θεωρείται αντίστοιχη του Πάμπλο Πικάσο στις οπτικές τέχνες.

Το 1936 δημιούργησε το Χρονικό, μια παράσταση στην οποία παρενέβαινε πολιτικά, παρουσιάζοντας τόσο την οικονομική κρίση με το Κραχ της Γουόλ Στριτ του 1929, όσο και τον Ισπανικό Εμφύλιο.

Αρνήθηκε την πρόσκληση του Χίτλερ να χορέψει στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών, το οποίο λάμβανε χώρα παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

Το 1958 παρουσίασε την παράσταση Κλυταιμνήστρα, με την ίδια στον ομώνυμο ρόλο. Θεωρείται μέχρι σήμερα αριστούργημα του αμερικανικού μοντερνισμού.

Λέγεται πως έφερε τον χορό στον 20ο αιώνα ενώ η ίδια συνέχισε να χορεύει μέχρι τα 74 της χρόνια. 

INFO

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Terra (in) Cognita: Dialogues between Greek Culture & Modern American Art.

Το συνέδριο διοργανώνει το Hellenic American University (Nashua, NH, ΗΠΑ), με την υποστήριξη του Terra Foundation for American Art (Σικάγο, ΗΠΑ) και διερευνά την επιρροή κεντρικών πυλώνων του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο μύθος, ο συμβολισμός και η αρχαία τραγωδία στη σύγχρονη αμερικανική τέχνη.

Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα: terra.hauniv.edu

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας παρουσιάζονται αποσπάσματα από τα έργα της Μάρθα Γκράχαμ, Clytemnestra και Night Journey, που αναβιώνει η Πένυ Διαμαντοπούλου-καθηγήτρια Τεχνικής και Ρεπερτορίου Γκράχαμ

Χορεύουν: Ναταλία Καλογεροπούλου, Μαριτίνα Κατσιμπράκη, Μαριάννα Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Τσικμανλή

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!