Ομιλητές από όλο το φάσμα του κόμματος κλήθηκαν να απαντήσουν σε 3 ερωτήματα αλλά και να… ακούσουν
Η κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23/6, τελευταία ημέρα του Resistance Festival 2013 παρουσίασε τόσο ενδιαφέρον που αντικατοπτρίζονταν άμεσα στον αριθμό των ανθρώπων που «γύρισαν την πλάτη» στο πλήθος άλλων ενδιαφερόντων συναυλιών και δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ και επέλεξαν να ακούσουν ομιλητές από όλο το φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν μέσα σε 7 λεπτά, στα εξής τρία ερωτήματα: Με ποια πολιτική πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς θα εκφράζεται η βάση του; Ποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν στο νέο φορέα; Τις απαντήσεις κλήθηκαν να δώσουν οι Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Αλμπάνης, Αντώνης Κοτσακάς, Αντώνης Νταβανέλος, Λουκάς Αξελός, Γιάννης Θεωνάς και Ρούντι Ρινάλντι.
Το πρωτότυπο της εκδήλωσης εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι ομιλητές έπειτα από τις αρχικές τοποθετήσεις τους «κατέβηκαν» από το πάνελ ώστε να ακούσουν τις απόψεις του κοινού, καθώς οι διοργανωτές ήθελαν να δώσουν στην κουβέντα το χαρακτήρα συνέλευσης. Αυτό εξάλλου τόνισε και ο Γιώργος Παπαϊωάννου, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ανοίγοντας τη συζήτηση και θέτοντας το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου αυτή διεξάγεται.
Τι; Για ποιoν; Πώς;
Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου, η οποία υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να λειτουργήσει σε τρία επίπεδα: στο παρόν, ως δύναμη αντίστασης στη μνημονιακή πολιτική, στο μέλλον, ως πρόγραμμα διακυβέρνησης και κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά και επίσης στο μέλλον, ως η δύναμη της κοινωνικής ανατροπής στην Ελλάδα με όραμα τον σοσιαλισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επεξεργαστεί και τα τρία επίπεδα […] Μας ρωτάτε τι πρέπει να αλλάξει στον νέο φορέα. Απαντώ: Όλα. Πρέπει να ασκούν πολιτική όλα τα μέλη».
Ο Δημήτρης Βίτσας (βλέπε παρακάτω συνέντευξή του) εστίασε στο πεδίο της πρακτικής, καθώς «τόσο σημαντικό δεν είναι τι θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το τι θα κάνει».
Το λόγο πήρε ο Γιάννης Αλμπάνης, ο οποίος αφού υποστήριξε πως «δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ με οποιαδήποτε εκδοχή Μνημονίου», τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει όχι μόνο να συμμετέχει ενεργά στα κινήματα αλλά να συνεισφέρει με ιδέες, ενώ πρέπει να επιμείνει στον αντισυστημικό του χαρακτήρα, να δείξει ότι είναι δύναμη ανατροπής, καθώς πολλές φορές, ασχέτως του τι λέμε δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε μια από τα ίδια. Πρέπει να είμαστε η παράταξη των φτωχών, των θυμάτων του Μνημονίου». Έκλεισε δε την τοποθέτησή του τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει το βάρος του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, που η τρόικα και τα μνημόνια έχουν καταργήσει», ενώ «πρέπει και στο εσωτερικό του να υπάρχει δημοκρατία, και οργανωτικά πρέπει να παλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Ακολούθως, ο Αντώνης Κοτσακάς σημείωσε ότι «δεν μπορεί το συνέδριο ενός αριστερού κόμματος να μην είναι αντιστοιχισμένο με το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο συμβαίνει και αναφέρομαι στην ριζοσπαστικοποίηση των μεσαίων στρωμάτων», ενώ τόνισε πως «είναι ακροατήρια τα οποία μπορούν να αποκτήσουν προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται όμως να εμβαθύνουμε, καθώς διαπιστώνω πως θεωρούμε το ριζοσπαστισμό των μεσαίων στρωμάτων ότι έχει απαραίτητα αριστερό πολιτικό πρόσημο. Δεν έχει, δυστυχώς. Ιστορικά το αντίθετο συμβαίνει. Πρέπει να δώσουμε πολιτική έκφραση σε αυτά τα στρώματα».
Φτάνοντας προς το τέλος, τον λόγο πήρε ο Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος αφού διαπίστωσε πως «η κυβέρνηση Σαμαρά είναι στριμωγμένη και το οικονομικό της πρόγραμμα καταρρέει», εξέφρασε πως αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση λόγος εφησυχασμού, καθώς είναι «μια κυβέρνηση με την σκληρότερη ατζέντα όλων». Έκανε λόγο επίσης για δύο απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, μια «προσανατολισμένη στην κυβερνησιμότητα, στην εγκατάλειψη των πιο ριζοσπαστικών θέσεων και το βλέμμα συνεχώς στραμμένο στην κάλπη, περιμένοντας τον Σαμαρά να πέσει σαν ώριμο φρούτο» και μια άλλη, που τοποθετούνταν υπέρ μιας «νέας ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξης των κινημάτων ανατροπής». Τασσόμενος με τη δεύτερη, σημείωσε ότι «στο επόμενο διάστημα οι πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ από έξω, ώστε να πάει προς την πρώτη άποψη, θα κλιμακωθούν, μέσω κυβερνήσεων εθνικής ενότητας κ.λπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντισταθεί σε όλα αυτά και να ακολουθήσει την πορεία που ακολούθησε στην ΕΡΤ».
Ακολούθησαν ο Γιάννης Θεωνάς και ο Λουκάς Αξελός (στοιχεία της τοποθέτησης των οποίων θα διαβάσετε στη διπλανή σελίδα) για να κλείσει τον κύκλο των ομιλητών ο Ρούντι Ρινάλντι, που υπογράμμισε ότι «Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιφατικό. Και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό.
Είναι αντιφατικό από την ηγεσία του μέχρι κάτω-κάτω και θα γίνει ακόμα πιο αντιφατικό. Θα υπάρξουν τεράστιες πιέσεις, να γίνει μια δύναμη διαχείρισης της κατάστασης ή να είναι μια δύναμη ανατροπής του πολιτικού συστήματος […] Επομένως αυτή η αντιφατικότητα θα τον διαπερνά. Και ορισμένες φορές δεν θα μπορείς να διακρίνεις ακριβώς ποιοι θέλουν πραγματικά να νικήσει αυτό το εγχείρημα με την έννοια της ανατροπής αυτού του πολιτικού συστήματος, ποιοι βολεύονται έστω και με μια κατάσταση αξιωματικής αντιπολίτευσης ή έστω και με ένα ποσοστό 10-15%».
Συνεχίζοντας αναρωτήθηκε: «Έχουμε συνειδητοποιήσει το γεωπολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο πάμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές σε μια χώρα σαν την Ελλάδα; Εγώ θεωρώ αυτό μια από τις πιο μεγάλες ελλείψεις του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον, ελάχιστη προσοχή, πάνω στο ζήτημα το γεωπολιτικό. Και όμως από εκεί θα μας τεθούνε πάρα πολλοί όροι, και μπορεί να βρεθούμε και αιχμάλωτοι, ακόμα και αν θέλουμε να κάνουμε ανατροπές και αλλαγές, να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα και να χρειαστεί να κάνουμε συμβιβασμούς». Αναφερόμενος εξάλλου στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πολιτικό ρεύμα διεξόδου στη χώρα, σημείωσε ότι αυτό το πολιτικό ρεύμα «θα έπρεπε να γίνει και να πάρει υπόψη του αυτά που έχουν θέσει οι πλατείες ή αυτά που θέτει η ΕΡΤ σήμερα, και που αυτά τα θέματα δεν τα θέτουμε με μεγάλη σαφήνεια. Το πραγματική δημοκρατία, ανατροπή του πολιτικού συστήματος και από την άλλη μεριά πολιτειακό ζήτημα, τιμωρία όλων των υπεύθυνων, όλες αυτές οι καταστάσεις είναι πράγματα τα οποία τα ξεχνάμε κάποιες στιγμές».