Το Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE) είναι ένας κρατικός οργανισμός ερευνών που ιδρύθηκε το 1981 και έχει ως στόχο «να μελετά επιστημονικά και με πλήρη ανεξαρτησία τη συγκυρία της γαλλικής οικονομίας» κ.λπ. Υπεράνω υποψίας δηλαδή. Τι προβλέπει λοιπόν το OFCE για τη φορολογική «μεταρρύθμιση» που εξήγγειλε αυτήν την εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν; Ότι θα κοστίσει στο δημόσιο ταμείο 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ποιοι θα είναι κερδισμένοι από την ελάφρυνση της φορολογίας; Οι άνεργοι; Οι χαμηλόμισθοι; Οι συνταξιούχοι; Όχι ακριβώς…

«Μόνο το πλουσιότερο 1% θα δει αύξηση 3,1% του βιοτικού επιπέδου του λόγω της φορολογικής ελάφρυνσης, δηλαδή κατά μέσο όρο 4.225 ευρώ ανά νοικοκυριό», επισημαίνει η σχετική μελέτη του OFCE. Το περιοδικό Marianne, βασισμένο στα στοιχεία του OFCE, ανέλυσε περαιτέρω την κατανομή των ελαφρύνσεων εντός του πλουσιότερου 1%. Τα ευρήματα είναι συντριπτικά: οι 2.830 πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας, δηλαδή το… 1 % του 1% (ή αλλιώς, το 0,01% του πληθυσμού), θα επωφεληθούν ούτε λίγο ούτε πολύ ελαφρύνσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (από τα συνολικά 7 δισεκατομμύρια) το χρόνο. Δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ μπόνους ετησίως σε καθένα από αυτά τα 2.830 «νοικοκυριά»!

Έτσι θα «νοικοκυρέψει» ο Μακρόν τα δημόσια οικονομικά. Και για να αναπληρώσει (που δεν θα τα αναπληρώσει) τα δισεκατομμύρια τα οποία κάνει δώρο στους φίλους του, θα ξεπατώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από το κοινωνικό κράτος, θα «αναδιαρθρώσει» την αγορά εργασίας και, κερασάκι στην τούρτα, θα στείλει 120.000 δημόσιους υπαλλήλους στην ανεργία, και φυσικά θα (επιχειρήσει να) πατάξει όποιον αντισταθεί*. Πραγματικά, είναι να απορεί κανείς τι αντιδραστικότερο θα μπορούσε να κάνει οιοσδήποτε άλλος εκλεγόταν στη θέση του. Ναι, περιλαμβανομένης της Λεπέν. Άλλωστε πάνε πολλά χρόνια από τότε που η Λεπέν έπαψε τις… ακρότητες, καθώς επιχειρούσε να εμφανιστεί μετριοπαθής για να προσελκύσει δημοκρατικούς ψηφοφόρους, απογοητευμένους από το παραδοσιακό σύστημα και θυμωμένους με τις καταστροφικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στη ζωή τους.

Όμως δεν υπάρχει φόβος – όπως φαίνεται, το κενό Ακροδεξιάς μπορεί μια χαρά να το αναπληρώσει ο αστραφτερός βοναπαρτίσκος Μακρόν. Ο οποίος αυτήν την εβδομάδα δεν δίστασε να ξεστομίσει ότι για τα βάσανα της Αφρικής δεν φταίει (προς Θεού!) π.χ. η καταλήστευσή της από τις «πρώην» αποικιοκρατικές δυνάμεις, αλλά «οι Αφρικάνες, που κάνουν 7 και 8 παιδιά». Τύφλα να ’χει η Λεπέν. Αυτοί που σίγουρα είχαν τύφλα, πάντως, ήταν οι ηγέτες της γαλλικής Αριστεράς, που τον στήριξαν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να μην βγει ο «μπαμπούλας». Ε… βγήκε!

 

Ε.Φ.

 

* Βλ. φύλλα 366  και 367

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!