Καταστρέφεται η φύση από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την εσκεμμένη ολιγωρία του κράτους
Ο Όλυμπος είναι το όρος-σύμβολο του ελληνικού μύθου και της ευρωπαϊκής ιστορίας, με διεθνή ακτινοβολία που συμβάλλει σε υψηλό επίπεδο στην τουριστική προβολή του τόπου μας. Είναι, ταυτόχρονα, και ένα μνημείο της Φύσης του πλανήτη μας, ένα μοναδικό σύμπλεγμα χλωρίδας, πανίδας, γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών και μικροκλιμάτων. Είναι ακόμη ένας χώρος καταφυγής, άθλησης και ψυχαγωγίας του απλού σύγχρονου ανθρώπου της κοινωνίας μας, του ανθρώπου που είναι πιεσμένος κάτω από το τσιμέντο που αδιάκριτα και άκριτα κάλυψε το ιστορικό ελληνικό τοπίο και τις ψυχές που το κατοικούν.
Είναι, τέλος, ένα πεδίο δοκιμής τον αντοχών και της σχέσης με τη φύση εκατομμυρίων ορειβατών, περιπατητών και εραστών της Γης απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη μας.
Ο σεβασμός, λοιπόν, εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και των πολιτών οφείλει να είναι δεδομένος. Αλίμονο, όχι ακόμη, αφού κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να χτίζουν ανενόχλητοι αυθαίρετα! Είναι γνωστές οι πολυετείς αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις που απειλούν τον Όλυμπο και οι οποίες γίνονται από τους πρόποδες του βουνού μέχρι και τις κορυφές του. Θυμίζουμε το αμμορυχείο της ΔΕΑΛ, το πεδίο βολής Λιτοχώρου και τις επεκτάσεις του, τις άσκοπες και σχεδόν όλες παράνομες διανοίξεις δρόμων, το αυθαίρετο καταφύγιο στα 2.700 μέτρα υψόμετρο, τα ξενοδοχεία και τις βίλες στα δάση, τη λαθροθηρία, την παράνομη υλοτομία, τις παράνομες ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων, τις παράνομες κατατμήσεις αγροτεμαχίων, τα επιχειρηματικά σχέδια για χιονοδρομικά και θέρετρα, για «θεματικά πάρκα», αρχαίες πόλεις, σχέδια για Heliskiing κ.λπ.
Ο Όλυμπος, δυστυχώς, δεν προστατεύεται θεσμικά όπως θα έπρεπε προ πολλού να έχει συμβεί. Το 1938 οι κορυφές του οριοθετήθηκαν ως Εθνικός Δρυμός. Από το 1985 το σύνολο του γεωγραφικού του χώρου κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικός και αρχαιολογικός τόπος χωρίς όμως να θεσμοθετηθούν ζώνες χρήσεων γης και προστασίας. Το 2004 κατατέθηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορούν τις ζώνες προστασίας και χρήσεων γης ενός μικρού σχετικά τμήματος του γεωγραφικού χώρου του Ολύμπου. Παρέμειναν, ωστόσο, στα συρτάρια των υπηρεσιών όπου απεστάλησαν. Ως συνέπεια των ανωτέρω και με την εξαίρεση των 38.000 στρεμμάτων του έτους 1938(!) ο Όλυμπος είναι σήμερα γυμνός απέναντι στην άκριτη εκμετάλλευση και σε επίδοξους καταπατητές του.
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
Με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας εδώ και 4 μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή υπογραφών στο Διαδίκτυο, με κεντρικό αίτημα την άμεση επέκταση του Εθνικού Δρυμού και την ολοκληρωμένη θεσμική προστασία ολόκληρου του γεωγραφικού χώρου του Ολύμπου. Το αίτημα υπογράφουν 3.050 πολίτες από 23 χώρες, μεταξύ αυτών 210 καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες. Υπογράψτε και εσείς: www.otoposmou.gr στην ενότητα «Όλυμπος».