Υπό διαρκή πίεση λόγω της γενικευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας, και βλέποντας τη δημοφιλία του «καρφωμένη» στον πάτο, ο Μακρόν αποπειράται με κάθε τρόπο να ξανακερδίσει την ανοχή της κοινωνίας, βάζοντας φρένο στη μέχρι τώρα προκλητική πολιτική του. Σ’ αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και ο πρόσφατος ευρύς κυβερνητικός ανασχηματισμός μετά την κυβερνητική πανωλεθρία στον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, που εξανάγκασε τον μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να υποβάλει στον Γάλλο πρόεδρο την παραίτηση του ίδιου και της κυβέρνησής του. Νέος πρωθυπουργός διορίστηκε ο «τεχνοκράτης» Ζαν Καστέξ, που ήταν ταυτόχρονα και στέλεχος της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, αλλά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (τη μέρα του ανασχηματισμού!) μεταπήδησε στο κυβερνητικό κόμμα.
Είναι αμφίβολο πάντως αν θα φέρει αποτελέσματα σε μια οργισμένη και βαριά πληγωμένη κοινωνία ο κατευναστικός στόχος του ανασχηματισμού. Σίγουρα δεν βοηθά η αναβάθμιση κάποιων υπουργών που είναι έμπιστοι του Μακρόν αλλά και αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου. Μεταξύ αυτών ο 37χρονος Ζεράλντ Νταρμανέν, που διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών ενώ εκκρεμεί εναντίον του δίωξη για βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εμπιστοσύνης. Σημειωτέον ότι ο Νταρμανέν παραδέχεται ότι εκμεταλλεύθηκε την ανάγκη του θύματος για να αποσπάσει σεξουαλικές χάρες (είχε εμπλακεί και στο παρελθόν σε άλλη μία ταυτόσημη υπόθεση), αλλά αρνείται την κατηγορία του βιασμού… Ό,τι πρέπει, πράγματι, για υπουργός Εσωτερικών μιας χώρας που έχει κάνει κουρελόχαρτο τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των πολιτών της!
Διακηρύξεις για νέο κοινωνικό συμβόλαιο και φιλολαϊκά μέτρα
Πάντως στις προχθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του ο νέος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις φήμες ότι θα επιχειρήσει να ηρεμήσει τους Γάλλους προωθώντας (ή τουλάχιστον ισχυριζόμενος ότι θα προωθήσει) δέσμη φιλολαϊκών μέτρων και διακηρύσσοντας ότι επιδιώκει ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Η αλαζονεία της προηγούμενης περιόδου έχει πάει περίπατο. Ήδη στις 14 Ιουλίου, επέτειο της πτώσης της Βαστίλης και εθνική γιορτή της Γαλλίας, ο Μακρόν εξήγγειλε μια σειρά μέτρα «για τη στήριξη των εργαζομένων», υποσχόμενος 30 δισεκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση των μισθών κ.λπ., καθώς και 300.000 συμβόλαια απασχόλησης για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά τη «μεταρρύθμιση» των συντάξεων, η οποία προκάλεσε μαζικό κύμα διαμαρτυρίας και βίαιες συγκρούσεις, που ανακόπηκαν μόνο εξαιτίας της πανδημίας, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει όπως σχεδιάζαμε πριν την κρίση, θα τα ξανασυζητήσουμε όλα».
Ο νέος πρωθυπουργός, ο Ζαν Καστέξ, επιβεβαίωσε τις φήμες ότι θα επιχειρήσει να ηρεμήσει τους Γάλλους προωθώντας δέσμη φιλολαϊκών μέτρων και διακηρύσσοντας ότι επιδιώκει ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο»: η αλαζονεία της προηγούμενης περιόδου έχει πάει περίπατο
Την… επίθεση φιλίας και κατανόησης προς τις λαϊκές τάξεις συνέχισε την επομένη ο Καστέξ, ανακοινώνοντας τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Κρατικού Σχεδιασμού» με στόχο την κεντρικά σχεδιασμένη ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας – μια κίνηση που προκάλεσε ανατριχίλα στους πιο πούρους οπαδούς της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης των πάντων, αλλά κρίθηκε αναγκαία από τον Μακρόν μπροστά στο βάθος της κρίσης και της λαϊκής αγανάκτησης. Ο Καστέξ ανακοίνωσε επίσης, υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών της… Ανυπότακτης Γαλλίας, την επανέναρξη της παραγωγής στη Γαλλία βασικών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, τα οποία μέχρι τώρα εισάγονταν από τρίτες χώρες. Πράγματι, το κόμμα του Μελανσόν είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει, αφού προεκλογικά είχε κάνει σημαία την αναγέννηση της γαλλικής ιατροφαρμακευτικής βιομηχανίας, και δικαιώθηκε τραγικά με την πανδημία – όταν η Γαλλία, μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, βρέθηκε χωρίς καν τα στοιχειώδη…
Αναζητούν οξυγόνο σε ασφυκτικό περιβάλλον
Ο νέος πρωθυπουργός δεν σταμάτησε σε αυτά. Υιοθέτησε κι άλλα σημεία του προγράμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας, όπως αυτά που αφορούν την περιβαλλοντική κρίση – μεταξύ άλλων, θα απαγορευθούν οι πτήσεις μεταξύ πόλεων που συνδέονται σιδηροδρομικά σε λιγότερο από δύο ώρες, και θα εκταμιευθούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων κτιρίων, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου. Τέλος, η κυβέρνηση παρενέβη στη διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Πεζό-Σιτροέν, εμποδίζοντάς τη να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο στο βορρά της Γαλλίας με «ενοικιαζόμενους» Πολωνούς εργαζόμενους. «Χαίρομαι που αυτοί που καταψήφιζαν ως ακραίες και περιγελούσαν ως οπισθοδρομικές τις προτάσεις μας τώρα, θέλοντας και μη, τις υιοθετούν» δήλωσε ο Μελανσόν… Ίσως να χαίρεται υπερβολικά, γιατί από τη διακήρυξη στην εφαρμογή υπάρχει απόσταση.
Απομένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό αυτή η αντιφατική πολιτική (καθώς ταυτόχρονα συνεχίζεται η βάρβαρη καταστολή εναντίον των Κίτρινων Γιλέκων, των νοσοκομειακών και όσων άλλων διαμαρτύρονται – βλ. και λεζάντα στη φωτογραφία) θα δώσει έστω και μια προσωρινή ανάσα στον Γάλλο πρόεδρο, επιτρέποντάς του να πάει σε δύο χρόνια στην επόμενη προεδρική αναμέτρηση με αξιοπρεπείς όρους. Σε δύο χρόνια βέβαια πολλά μπορούν να συμβούν, αν αναλογιστεί κανείς ότι η οικονομική κρίση ακόμη δεν έχει ξεδιπλωθεί σε όλη την έκτασή της (ο ίδιος ο Μακρόν αναγνώρισε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για δραματική αύξηση των ποσοστών ανεργίας»), και είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί και η πανδημία – η οποία αναζωπυρώνεται ανησυχητικά σε πολλές περιοχές της Γαλλίας και σε υπερπόντιες αποικίες της. Κι όλα αυτά στο φόντο μιας ανατιναγμένης Μεσογείου και μιας Ε.Ε. σε μόνιμη πια αδυναμία συνεννόησης…