Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της ΕΥΑΘ αποφάσισε το Δ.Σ. Θεσσαλονίκης. Του Λευτέρη Αρβανίτη
Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το θέμα της διαχείρισης του νερού και κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με ομόφωνο ψήφισμά του την περασμένη Δευτέρα.
Η απόφαση αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην πόλη, ενώ παράλληλα αποτελεί ιστορική στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς είναι η πρώτη φορά που προτείνεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ήρθε έπειτα από τις έντονες πιέσεις του κινήματος υπεράσπισης της ΕΥΑΘ, σειράς εκδηλώσεων για την ενημέρωση της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και έντονων διεργασιών στο εσωτερικό της πλειοψηφίας της δημοτικής παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκπρόσωποι του Συντονιστικού SOSτε το Νερό πήραν το λόγο και τάχθηκαν κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ και υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, με συντονισμό όλων των δήμων, ώστε να αποφανθούν οι Θεσσαλονικείς. Σημειώνεται ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει τα Δημοτικά Συμβούλια Ωραιοκάστρου, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης.
«Η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται από δημοτικά όργανα. Για τη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης να αναλάβει μια εταιρία στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι δήμοι που παίρνουν νερό από την ΕΥΑΘ.
Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί βάρος και στο βιολογικό καθαρισμό, αυτή την πληγή για την οποία δεν συζητά κανένας. Το θέμα, βέβαια, είναι να μην αντικαταστήσουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο από ένα δημοτικό μονοπώλιο. Η οποιαδήποτε δαπάνη για το δίκτυο να είναι δημόσια επένδυση, να βγαίνει από τον Προϋπολογισμό του κράτους. Διαφορετικά, πού θα βρεθούν τα λεφτά αυτά;» ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης στην τοποθέτησή του.
Προσπαθούν να το εμποδίσουν
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να πήρε την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά νομοθετικά κενά και αδυναμίες της διοίκησης του Δήμου αφήνουν ανοιχτό παράθυρο ώστε η απόφαση να μην υλοποιηθεί ποτέ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη επικοινώνησαν ήδη με τους δημάρχους των γειτονικών δήμων, σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μέσω αρνητικών αποφάσεων στα Δημοτικά Συμβούλια.
Από την πλευρά τους μέλη του SOSτε το Νερό εκτιμούν ότι ένα συντριπτικό ποσοστό κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ στο δημοψήφισμα, θα ταρακουνήσει τα θεμέλια της κυβέρνησης και θα ανοίξει το δρόμο για ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές.
Ποιοι φλερτάρουν με την ΕΥΑΘ
Τέσσερις μη δεσμευτικές προτάσεις κατατέθηκαν για το 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε., χωρίς ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ βασικές παράμετροι της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει: α) η γαλλική Suez Environment από κοινού με την Άκτωρ του Ομίλου Ελλάκτωρ, β) η ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικό Αθηνών και με την κρατική ισραηλινή εταιρία Mekorot Israel National Water Co., γ) ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, δ) η Κίνηση 136, μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.