Το Μουντιάλ 2014, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο και το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ το 2022
Η… γιορτή του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών στην Βραζιλία πέρασε σε δεύτερη μοίρα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του κόσμου που διαμαρτύρεται για τις συνθήκες διαβίωσης. Το Μουντιάλ του 2014 και οι Ολυμπιακοί του 2016 θα είναι οι πρώτες διοργανώσεις που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα την εξέλιξή τους.
Οι διαδηλώσεις καθημερινές. Ακόμα και ο Τελικός Βραζιλίας-Ισπανίας, που έγινε στο κατάμεστο Μαρακανά, διεξήχθη σε μια περιοχή πνιγμένη από τα χημικά της αστυνομίας, που προσπάθησε με κάθε τρόπο να εμποδίσει κι εν συνεχεία να διαλύσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρόμενων πολιτών.
Η Γκλάουσε Αρζούα, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της ActionAid στη Βραζιλία, δήλωσε μεταξύ άλλων την περασμένη εβδομάδα στον ελληνικό κυριακάτικο Τύπο: «Οι Βραζιλιάνοι αισθάνονται ότι οι πολιτικοί -σε τοπικό και εθνικό επίπεδο- δεν ακούν τα αιτήματά τους. Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και ποιους, τελικά, ωφελούν. Είμαστε προβληματισμένοι από την πολιτική διαφθορά. Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου των λεωφορείων στο Σάο Πάολο γέννησε το κίνημα “Movimento Passe Livre” και τις πρώτες κινητοποιήσεις στην πόλη. Η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία του Σάο Πάολο διεύρυνε τις διαδηλώσεις, που εξελίσσονται για τρίτη εβδομάδα. Οι αιτίες είναι πολλαπλές: Κακής ποιότητας, περιορισμένης ασφάλειας και ακριβές δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές -με κόστος μετακίνησης που φθάνει στο 15% ενός μέσου μισθού-, θέματα Υγείας και εκπαίδευσης, την ώρα που τα ΜΜΕ προβάλλουν νέες επενδύσεις σε ακριβά στάδια».
Και συνέχισε με κάτι φοβερό: «Σκεφτείτε ότι φτιάχνουν καινούργια στάδια και σε περιοχές του Αμαζονίου που δεν έχουν ομάδες για να τα χρησιμοποιήσουν μετά το Μουντιάλ. Ο κόσμος έχει θυμώσει με τις λάθος προτεραιότητες της κυβέρνησης και τις επενδύσεις, που καθορίζονται και υλοποιούνται με στόχο τα ιδιωτικά συμφέροντα».
Να θυμίσουμε, όμως, ότι ήδη υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και αμφιβολίες και για το κατά πόσο θα κάνε όλα καλά στο Κατάρ, όπου θα διεξαχθεί το ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Σε δηλώσεις που έγιναν σχετικά πρόσφατα και πάλι στον ελληνικό κυριακάτικο Τύπο η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Σάραν Μπάροου δήλωνε: «Οι εργάτες στις κατασκευές είναι από τους πλέον χαμηλόμισθους στο Κατάρ. Δουλεύουν έξω, σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Δουλεύουν με το ρίσκο του εμφράγματος και της αφυδάτωσης. Λόγω της ζέστης, η υπαίθρια εργασία σταματά τους καλοκαιρινούς μήνες από τις 11.30 μέχρι τις 15.00. Αλλά αν κάνεις μια βόλτα στους δρόμους, μπορείς να δεις τους εργάτες να δουλεύουν στις οικοδομές. Χωρίς συνδικάτα, δεν μπορούν να επιβληθούν νόμοι για τους εργάτες στις εταιρίες. Πολλοί πεθαίνουν τις νύχτες από θερμοπληξία, αφού κοιμούνται συνωστισμένοι, χωρίς επαρκή ή κλιματισμό. Στις οικογένειες των νεκρών δεν δίνεται αποζημίωση, αφού θεωρείται ότι δεν χάνουν τη ζωή τους ενώ δουλεύουν. Περισσότεροι θα είναι οι εργάτες που θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια των κατασκευών των γηπέδων, παρά οι ποδοσφαιριστές που θα πατήσουν στον αγωνιστικό χώρο!». Τόνισε ακόμα: «Το Κατάρ είναι ένα κράτος σκλάβων του 21ου αιώνα. Οι εργάτες, τους οποίους εξαπατούν για το μισθό ή τη φύση τής δουλειά οι αρμόδιοι για τις προσλήψεις, αποτελούν θύματα παράνομης καταναγκαστικής εργασίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Πολλοί μετανάστες φτάνουν στο Κατάρ, αλλά δεν τους δίνεται ο μισθός ή η δουλειά που τους έχουν υποσχεθεί πριν κάνουν το ταξίδι».
Β.Γ.
enterioni.blogspot.gr