Συνέντευξη στον Γιώργο Τάττη

Στο πολιτιστικό κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» στη Λεμεσό, οι σύντροφοι και συντρόφισσες του Κενάν Αγιάς, συνηθισμένοι στις κακουχίες και στις διώξεις, αγωνιούν για τον σύντροφό τους, αλλά και για την μοίρα των Κούρδων, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση της κυπριακής δικαιοσύνης για έκδοσή του στη Γερμανία, καθ’ υπόδειξη της Τουρκίας, δημιούργησε ερωτηματικά, σε σχέση με την πολιτική πτυχή αυτής της συμπαιγνίας. Ήταν δε μη αναμενόμενη, λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο της μη έκδοσης του Τσερκέζ Κορκμάζ, σε σχεδόν αντίστοιχη περίπτωση, το 2019.

Ο φυλακισμένος αγωνιστής, μετά από τη δωδεκαήμερη απεργία πείνας αντιμετωπίζει θέματα με την υγεία του, η οποία, σε συνδυασμό με άλλα χρόνια προβλήματα υγείας που αποκόμισε από τις τουρκικές φυλακές,κλονίστηκε περαιτέρω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει αναβολή η έκδοσή του. Ενώ όμως ο συνήγορός του ανέμενε περαιτέρω διαβουλεύσεις με την ιδιώτη ιατρό του εκζητούμενου και νέα αναβολή, καθώς δεν έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες, την Πέμπτη ανακοινώθηκε πως ο Αγιάς μεταφέρεται την Παρασκευή στη Γερμανία. Μια απόφαση που έθεσε τέρμα στις όποιες ελπίδες υπήρχαν, ότι η κυβέρνηση κινήθηκε παρασκηνιακά για να αλλάξει την επαίσχυντη απόφαση. Ακολούθως, ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου ζήτησε και έλαβε παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, όπως ο πελάτης του λάβει άμεσα γνωμάτευση από γιατρό της επιλογής του, ενώ, θα καταχωρήσει άμεσα κανονισμό στο ΕΔΑΔ για προσωρινό διάταγμα με κατεπείγουσα διαδικασία, για νέα αναβολή έκδοσής του.

Σημειώνεται ότι η βελγική δικαιοσύνη, με πρόσφατη απόφασή της, αρνήθηκε να εκδώσει Κούρδο στη Γερμανία, μη αποδεχόμενη το τουρκικό αφήγημα περί τρομοκρατικού PKK, αντιτάσσοντας το δίκαιο του πολέμου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η κυπριακή δικαιοσύνη όμως, δεν εισάκουσε την εισήγηση του συνηγόρου του Αγιάς, για πανομοιότυπη ερμηνεία του νόμου.

Στις εγκαταστάσεις του πολιτιστικού κέντρου, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Κύπριο πατριώτη Θεόφιλο Γεωργιάδη, μας υποδέχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Τσερκέζ Κορκμάζ, αλλά και ο αδελφός του Κενάν Αγιάς, Ιμπραχίμ. Μαζί τους, δύο εξέχουσες προσωπικότητες του κουρδικού κινήματος στα κατεχόμενα τουρκικά εδάφη, οι οποίοι, έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο και δέχθηκαν να μιλήσουν στον Δρόμο. Ο Αχμέντ Ερντέν που διετέλεσε δήμαρχος μιας δημοτικής ενότητας της πόλης Αμέντ (Ντιγιάρμπακιρ) από το 2004 έως το 2009, καθώς και η Φατμά Ντογάν, συμπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου και δήμαρχος (2014-2016) της πόλης Μπόσοβα, στην επαρχία της Ούρφα.

«Κύπρος και Ελλάδα, ως ένα έθνος, οφείλουν να αγωνιστούν ενάντια στην τουρκική κατοχή. Οι Κύπριοι σωστά έπραξαν με τον αγώνα τους κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας»

Πώς ερμηνεύετε την απόφαση της κυπριακής δικαιοσύνης; Ήταν αμιγώς πολιτική η απόφαση;

Όταν εντάξουμε αυτή την απόφαση στη μεγάλη εικόνα, του ποιος ήταν ο Κενάν Αγιάς, μπορούμε να κατανοήσουμε πολλά. Ο Αγιάς είναι γνωστός, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Κουρδιστάν, αφιερώνοντας τη ζωή του στον κουρδικό αγώνα. Ήταν για δώδεκα χρόνια στη φυλακή και δεν τα παράτησε. Ο αγώνας του ήταν διανοητικός, πολιτικός και κοινωνικός, με σωρεία σεμιναρίων. Ούτε στην Τουρκία έπραξε αδίκημα που να δικαιολογεί τη φυλάκισή του. Η φυλάκισή του ήταν και είναι πολιτική. Όταν βγήκε από τη φυλακή, το τουρκικό κράτος άνοιξε νέες υποθέσεις ενάντια σε Κούρδους. Η λίστα περιλάμβανε πολλούς Κούρδους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και εγώ (Ερντέν). Η Τουρκία ήθελε να φιμώσει τους αγωνιστές, να φοβερίσει τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό. Εμένα, με καταδίκασαν σε άλλα εννέα χρόνια φυλακή. Έκτοτε, τόσο ο Κενάν Αγιάς, όσο κι εγώ, καταφύγαμε στην Κύπρο για άσυλο.

Οι Κούρδοι της διασποράς δημιούργησαν δομές αλληλοβοήθειας. Στην Τουρκία, οι κατηγορίες ενάντια στον Αγιάς είναι πως συμμετείχε σε αυτές τις δομές, με εράνους, ομιλίες. Αυτές τις κατηγορίες χρησιμοποιεί και η Γερμανία. Το οξύμωρό είναι πως ότι έκανε τότε στη Γερμανία, έπαιρνε άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Η Γερμανία υιοθέτησε όμως το τουρκικό αφήγημα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο αγώνας μας δεν είναι μόνο για τον κουρδικό λαό, αλλά για το σύνολο της ανθρωπότητας. Σε όσους δεν αρέσει αυτός ο αγώνας, μας βαπτίζουν τρομοκράτες. Εάν ένας άνθρωπος που παλεύει για το λαό του, τη χώρα του, τη γλώσσα του είναι τρομοκράτης, τότε είμαστε όλοι τρομοκράτες.

Φοβάστε ότι έρχεται η σειρά κι άλλων Κούρδων;

Η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά, τόσο τους Τούρκους, όσο και τους Κούρδους. Νομίζαμε ότι η Κύπρος μπορούσε να μας κατανοήσει καλύτερα από όλους, γιατί είμαστε και οι δύο υπό τουρκική κατοχή, γι’ αυτό και το PKKδεν θεωρείται τρομοκρατικό για την Κύπρο. Με αυτή την απόφαση, κατανοήσαμε ότι η Κύπρος συνεργάζεται με τη Γερμανία και κατ’ επέκταση με την Τουρκία. Όπως και με τον Τσερκέζ Κορκμάζ, έτσι και με τον Κενάν Αγιάς. Η Γερμανία ήθελε να τους στείλει πρώτα στην Κύπρο, για να την σύρει στο παιχνίδι τους. Εάν συνεχιστεί αυτό, οι Κούρδοι δεν είναι πλέον ασφαλείς εδώ. Ελπίζαμε η Κύπρος να λάβει τη σωστή απόφαση. Δυστυχώς δεν το έπραξε. Ξέρουμε ωστόσο ότι και οι δύο χώρες θα ελευθερωθούν. Η ελευθερία της Κύπρου περνά μέσα από τα βουνά του Κουρδιστάν και το αντίστροφο.

Εκτιμάτε ότι η Κ.Δ. έχει αλλάξει στάση απέναντί σας; Ή ήταν μια αστοχία;

Ο κυπριακός λαός δεν ήθελε να στείλει τον Αγιάς στη Γερμανία. Ωστόσο, άλλο ο λαός και άλλο η κυβέρνηση. Δεν μπορούμε, ούτε οι Κύπριοι, ούτε οι Κούρδοι να αλλάξουμε τη γνώμη της κυβέρνησης. Ο Κενάν δεν είναι τρομοκράτης. Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος, είχε τη δικαιοδοσία να μην το πράξει. Αν δεν προχωρούσε με την έκδοση, θα ξέραμε με ποιου το μέρος είναι. Αν είναι δίπλα μας ή απέναντί μας. Με την τωρινή κυβέρνηση, δεν είμαστε για τίποτα σίγουροι.

Θεωρείτε ότι αυτό έχει να κάνει με την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στη Γερμανία και την προσπάθεια αναθέρμανσης της διαδικασίας συνομιλιών για το Κυπριακό; Ο Κενάν ήταν ένα δώρο της Κύπρου, εν είδει παζαριού;

Και τον Τσερκέζ με την ίδια κατηγορία τον ήθελε η Γερμανία. Τότε, είχαμε διαφορετική κυβέρνηση στην Κύπρο. Όταν αλλάζει η κυβέρνηση, γίνεται αναθεώρηση των σχέσεων με τρίτες χώρες, νέες κινήσεις. Ναι, θεωρούμε ότι ο Αγιάς ήταν δώρο στη Γερμανία, με αντάλλαγμα τις καλές σχέσεις.

Έχετε επικοινωνία με τον ΚενάνΑγιάς; Τι μηνύματα στέλνει; Τι εκτιμά ότι θα γίνει μετέπειτα; Θα έχει δίκαιη δίκη; Θα εκτίσει την ποινή του στην Κύπρο, όπως ήταν η απόφαση;

Ναι, μιλήσαμε. Ο Κενάν ήθελε να μπει σε κελί, δίπλα από τα Φυλακισμένα Μνήματα. Είπε ότι θέλει να μπει μαζί με τους Κύπριους αγωνιστές που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου. «Βάλτε με μαζί τους, σκοτώστε με, αλλά μην με στείλετε στη Γερμανία», τους είπε. Ευχαριστεί τον κυπριακό λαό, στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς και ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί υπαίτιο τον λαό, αλλά την κυβέρνηση. Η απάντηση που έδωσε στο δικαστήριο εξάλλου, ήταν «Λευτεριά στην Κύπρο, λευτεριά στο Κουρδιστάν». Δεν γνωρίζουμε αν η Γερμανία θα τον εκδώσει στην Τουρκία. Ξέρουμε όμως ότι οι φυλακές στη Γερμανία είναι χειρότερες. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας μας περιλαμβάνει φυλακίσεις, ακόμη και θάνατο. Αλλά η έκδοση του Κενάν δεν αφορά αποκλειστικά τον ίδιο, αλλά τάσσεται ενάντια σε όλο τον κουρδικό λαό.

Συζητήσατε ποτέ για τη λύση του Κυπριακού; Τι θα προτείνατε στους Κύπριους, με βάση την εμπειρία σας; Θα είναι βιώσιμη μια λύση ΔΔΟ;

Αυτό που ξέρουμε είναι πως Κύπρος και Ελλάδα, ως ένα έθνος, οφείλουν να αγωνιστούν ενάντια στην τουρκική κατοχή. Οι Κύπριοι σωστά έπραξαν με τον αγώνα τους, κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Ο ηγέτης μας, ΑμπντουλάχΟτσαλάν έχει ξαναμιλήσει για την Κύπρο. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το παράδειγμα της Ροζάβας, όπου Αρμένιοι, Κούρδοι, Ασύριοι, Άραβες κοκ, ζουν όλοι μαζί, στο πλαίσιο ενός συστήματος δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Εμείς προσπαθούμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής. Το καπιταλιστικό σύστημα, μας θέλει διαιρεμένους. Οι Κύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, μπορούν να πράξουν το ίδιο. Κατανοούμε ότι η Τουρκία θέλει ολόκληρη την Κύπρο. Συμφωνούμε στο ότι η υπό συζήτηση ομοσπονδία για την Κύπρο είναι διαφορετική από το παράδειγμα της Ροζαβάς. Εάν γινόταν αποδεκτό το Σχέδιο Ανάν, η Κύπρος θα χανόταν. Πρέπει επίσης να συζητηθεί ο ρόλος των γυναικών στην Κύπρο. Είδατε ότι στις διαμαρτυρίες για τον Αγιάς, συμμετείχαν πολλές γυναίκες από το Κουρδιστάν. Συμπρωταγωνιστούν στoν αγώνα.

Τι μηνύματα θέλει να στείλει η κουρδική κοινότητα της Κύπρου σε Ελλαδίτες και Κύπριους;

Με όλους τους Έλληνες έχουμε καλές σχέσεις, τόσο πολιτικές, όσο και στη καθημερινότητά μας. Την ελευθερία δεν τη φέρνουν οι κυβερνήσεις, αλλά ο λαός. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μαζί με τους Κύπριους. Αμφότεροι είχαμε πολλούς νεκρούς, Κούρδοι, Ελλαδίτες και Κύπριοι.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!