Η κατοχική Τουρκία ασκεί ασφυκτική πίεση στους Τουρκοκύπριους, ώστε να υποταχθούν σε ένα ισλαμικό μοντέλο. Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο πως πίεση, αλλά με διαφορετικά εργαλεία, ασκείται και στην Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να μην υπάρξουν ενέργειες από πλευράς της, που να επηρεάζουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην περιοχή. Σχεδιασμοί που περνούν μέσα από την Κύπρο και τον έλεγχο που ασκεί στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού.

Είναι πρόδηλο ότι το καθεστώς Ερντογάν υλοποιεί ένα σχεδιασμό για πλήρη ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Κι αυτό ενώ είναι ένα σχέδιο που διαμορφώθηκε και άρχισε να υλοποιείται αμέσως μετά την εισβολή του 1974, την τελευταία περίοδο είναι πιο συστηματική η προσπάθεια εφαρμογής ενός ισλαμικού μοντέλου, που θα αναπτυχθεί στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Μέσα από τη διάβρωση της κοινωνίας των κατεχομένων. Κι αυτό γίνεται με την αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού, διά του εποικισμού και της παιδείας, της θρησκείας. Ενόψει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι κοσμικοί εξ ου και αντιδρούν στη μαντήλα, η Άγκυρα έχει σκληρύνει τη στάση της και ενισχύσει τα μέτρα επιβολής. Στο παιχνίδι αυτό ρόλο διαδραματίζουν οι έποικοι, που είναι εναρμονισμένοι με αυτές τις πρακτικές και προσεγγίσεις.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναμένεται σήμερα Σάββατο στα κατεχόμενα, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει διά της επιβολής. Όταν έγιναν εκδηλώσεις κατά της μαντήλας στα κατεχόμενα, ο Ερντογάν μιλώντας στα συλλογικά όργανα του κόμματος του, ΑΚΡ, είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους: «Αυτό είναι απαράδεκτο. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στην “τδβκ” και θα στείλουμε τα απαραίτητα μηνύματα. Όταν δεν τους βάζεις όρια, δεν γνωρίζουν τη θέση τους». Υπενθυμίζεται ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ, κλήθηκε εσπευσμένα στην Άγκυρα επειδή έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν ιμάμη! Μέσα σε λίγες ημέρες κλήθηκε εκ νέου στην Άγκυρα, μαζί με τους «κυβερνητικούς» του εταίρους, για να συζητήσουν νέα «έργα» στην κατεχόμενη περιοχή ενόψει και της επίσκεψης Ερντογάν.

Πλήρης ο έλεγχος

Η Τουρκία ελέγχει ούτως ή άλλως τα κατεχόμενα, επειδή το παράνομο καθεστώς εξαρτάται πλήρως οικονομικά από την Άγκυρα. Εξαρτάται και λόγω των υποδομών, που έχουν γίνει (μεταφορά νερού) ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την παρουσία 35.000 στρατιωτών. Πέραν των πιο πάνω, σημαντικός παράγοντας είναι και το γεγονός ότι οι έποικοι (μαζί με το στρατό και εποχιακούς εργάτες, Τούρκους φοιτητές) είναι πληθυσμιακά η πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Παρόλα αυτά υπάρχει μια δυσκολία να επιβληθεί ο σχεδιασμός στους Τουρκοκύπριους. Εξ ου και πολλές φορές η Άγκυρα και οι εγκάθετοι της υποδεικνύουν στους Τουρκοκύπριους πως «εάν δεν τους αρέσει, να μετακομίσουν στην ελληνική πλευρά».

Βεβαίως, σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράμετροι. Μπορεί να μην θέλουν την ισλαμοποίηση αλλά την ίδια ώρα θεωρούν πως τους εξυπηρετεί η «ασφάλεια» που παρέχει η Τουρκία διά των κατοχικών στρατευμάτων. Τους εξυπηρετούν και οι οικονομικές «ενέσεις» από την Τουρκία, με τις οποίες συντηρείται το ψευδοκράτος. Σημειώνεται συναφώς ότι ένας σημαντικός αριθμός είναι «δημόσιοι υπάλληλοι» και πληρώνονται από τα τουρκικά εμβάσματα.

Παρόλα αυτά σε σχέση με τη θρησκεία και των προσπαθειών για ανάπτυξη ενός ισλαμικού μοντέλου, η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων φαίνεται να αντιτίθεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ θυμωμένος και ενοχλημένος από τη στάση τους. Άλλωστε, όπως συχνά-πυκνά υπενθυμίζει, «χρωστάνε πολλά στην Τουρκία», παραπέμποντας στην εισβολή του 1974.

«Τουρκοκυπριακός εθνικισμός»

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως σε μια μερίδα των Τουρκοκυπρίων αναπτύσσεται ένας ιδιόμορφος εθνικισμός. Πρόκειται για την μερίδα που δεν θέλει την Τουρκία αλλά ούτε και τους Ελληνοκύπριους. Αυτός είναι ο τουρκοκυπριακός εθνικισμός. Θέλουν χωριστό κράτος, δικό τους, το οποίο να διοικούν οι ίδιοι.

Είναι προφανές πως οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ιδιαίτερα το θέμα της μαντήλας στα σχολεία, διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Οι αντιδράσεις προφανώς και ενοχλούν την κατοχική Τουρκία, η οποία είναι αποφασισμένη να προβεί σε κινήσεις καταστολής.

Η Άγκυρα διαθέτει εργαλεία να πιέσει και να «πείσει» τους Τουρκοκύπριους καθώς η εξάρτηση είναι πλήρης σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και οι σκληρές δηλώσεις από πλευράς του Ερντογάν. Γι’ αυτό και οι εκάστοτε εγκάθετοι της Άγκυρας, ηγέτες του κατοχικού καθεστώτος, ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές της Τουρκίας. Είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν. Είτε πολιτικά και ιδεολογικά τοποθετούνται στη δεξιά είτε στην αριστερά.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ερντογάν που όπως ήδη αναφέρθηκε αναμένεται το Σάββατο στα κατεχόμενα, εξαγγέλλει νέα έργα, που θα δρομολογηθούν με τη χρηματοδότηση από την Τουρκία. Πρόκειται για την τακτική του «μαστίγιο και καρότο». Ο Ερντογάν εκεί που πρέπει να φοβερίσει, να πιέσει, να καταπιέσει το πράττει, την ίδια όμως ώρα παρουσιάζεται «γενναιόδωρος». Αν και τα έργα υποδομής γίνονται για την Τουρκία. Και κατασκευάζονται από τουρκικές εταιρείες, οι οποίες έχουν σχέση με το περιβάλλον Ερντογάν.


Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η Τουρκία

Είναι προφανές πως η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κινήσεις, ανοίγματα στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι έχει δώσει εντολές στον εγκάθετο της στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, να ανταποκρίνεται σε όλες τις προσκλήσεις για συναντήσεις, χωρίς ωστόσο, να δεσμεύεται για οτιδήποτε. Προ ημερών, η αθηναϊκή εφημερίδα Τα Νέα με πρωτοσέλιδους πηχυαίους τίτλους, αναφερόταν ότι η Άγκυρα αποφάσισε να ανοίξει τουρκικό λιμάνι για πλοία με κυπριακή σημαία (υπάρχει τουρκικό εμπάργκο εδώ και τριάντα οκτώ χρόνια ενώ κλειστός είναι και ο εναέριος χώρος της Τουρκίας για κυπριακά αεροσκάφη). Τούτο διαψεύσθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για φαντασιώσεις. Το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών (σ.σ. το δημοσίευμα αναφερόταν σε ένα λιμάνι) είναι κυπρογενής υποχρέωση της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επιχειρεί αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν είναι διατεθειμένη να κάνει οποιαδήποτε κίνηση προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κι αυτό γιατί δεν έχει λόγο να το πράξει. Ειδικά όταν δεν αισθάνεται πίεση, είτε από την Αθήνα με την οποία διατηρεί κανάλια επικοινωνίας είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δε τους Αμερικανούς, αυτό δεν γίνεται καθώς όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Ερντογάν. Ενώπιον του άλλου κατοχικού ηγέτη, του Βενιαμίν Νετανιάχου είχε αναφέρει για τον Ερντογάν πως: «Είναι πολύ δυνατός και έξυπνος άνθρωπος. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τον αγαπώ. Με αγαπάει επίσης. Και ο Τύπος θυμώνει πολύ όταν λέω ότι αγαπώ τον Ερντογάν».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!