Η Τερέζα Μέι επιβίωσε από την απόπειρα των «ευρωσκεπτικιστών» βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος να την τιμωρήσουν για την απαράδεκτη, κατ’ αυτούς, συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του Brexit – ή, για την ακρίβεια, μιας light εκδοχής του, στην καλύτερη περίπτωση. Για να τα καταφέρει, υποσχέθηκε ότι δεν θα είναι επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος στις επόμενες γενικές εκλογές. Έτσι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης αρκετών αμφιταλαντευόμενων βουλευτών της. Ακόμη κι έτσι όμως, καταψηφίστηκε από 117 σε σύνολο 317. Δηλαδή περισσότερους από τους 104 οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit.

Οπότε το κεντρικό αγκάθι παραμένει, με αρκετούς να την κατηγορούν ότι παρατείνει την αγωνία ώστε να μπλοκάρει τη μοναδική πλέον εφικτή λύση (αν υποτεθεί ότι σκοπεύει να υλοποιήσει την εντολή του δημοψηφίσματος, πράγμα επίσης αμφισβητούμενο): την έξοδο δηλαδή από την Ε.Ε. χωρίς μια συμφωνία εκβιαστικά υπαγορευμένη από τις Βρυξέλλες, η οποία ξεδοντιάζει την ουσία του Brexit και μετατρέπει τη Βρετανία σε μόνιμο όμηρο της ευρωκρατίας. Στην παράταση μέχρι τελικής πτώσεως (ή μέχρι ακύρωσης της λαϊκής εντολής…) τη βοηθά και η πρόσφατη πολύ βολική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η Βρετανία μπορεί να παρατείνει μονομερώς την ισχύ του άρθρου 50. Κι άρα να αναβάλει επ’ αόριστον την καθορισμένη ημερομηνία εξόδου. Όλοι οι θεσμοί δηλαδή δουλεύουν ενάντια στην… τυραννία της πλειοψηφίας!

Πηγαίνοντας αμέσως μετά στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και επιχειρώντας να αποσπάσει ευνοϊκές διευκρινίσεις για την αόριστη αρχική συμφωνία, η Μέι βρέθηκε μπροστά σε τείχος. Αυτή τη φορά δεν μπήκαν μπροστά μόνο οι συνήθεις ύποπτοι (άλλωστε ο επιφανέστερος εξ αυτών, ο Μακρόν, έχει πιο πιεστικά προβλήματα) αλλά και ο υποτίθεται πιο διαλλακτικός πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, όπως και η Μέρκελ – η οποία θυμήθηκε τη δογματική γερμανική προσήλωση στους «ευρωπαϊκούς κανόνες». Ο δε Γιούνκερ έφτασε να δηλώσει ότι την επόμενη Τετάρτη θα δημοσιοποιήσει τις προετοιμασίες που κάνει η Κομισιόν για την περίπτωση «άτακτης» βρετανικής εξόδου.

Το πρόβλημα όλων (περιλαμβανομένου του επικεφαλής των Εργατικών Κόρμπιν που, προκειμένου να διαδεχθεί τη Μέι, έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις του ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος) είναι πάντως μεγάλο: πρόκειται για τον ελέφαντα των 17,4 εκατομμυρίων Βρετανών που ψήφισαν Brexit, ο οποίος στοιχειώνει την αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου. Κάνουν ότι δεν τον βλέπουν, αλλά είναι εκεί…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!