Πρωτοφανής η συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της Κυριακής, με τις επιτροπές των πολιτών να αγωνίζονται για ελεύθερους δρόμους.

Την Κυριακή 9/11, επιτροπές του κινήματος ενάντια στα διόδια συσπειρώνονταν από το μεσημέρι, με πρωτόγνωρο ζήλο, στους σταθμούς διοδίων. Για πρώτη φορά, χιλιάδες πολίτες, εκείνο το μεσημέρι, κατέκλυσαν τις εθνικές οδούς, κατέλαβαν τους σταθμούς διοδίων, και σήκωσαν τις μπάρες για να περνάνε οι συμπολίτες τους ελεύθερα. Υπερασπιζόμενοι το συνταγματικό τους δικαίωμα (άρθρο 5) να διακινούνται ελεύθερα μέσα στη χώρα, οι πολίτες οργανώθηκαν και αγωνίστηκαν μαζικά και πανελλαδικά.
Οι μπάρες σηκώθηκαν στις 12 το μεσημέρι και έμειναν ανοιχτές μέχρι τις 17:00. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης στους σταθμούς των διοδίων, λάμβανε χώρα μια πανελλαδική αγωνιστική γιορτή, με τους κατοίκους να γιορτάζουν τη νίκη τους ενάντια στις κατασκευαστικές εταιρίες. Αγωνιζόμενοι για τους εθνικούς δρόμους, που επί τόσα χρόνια ο κάθε πολίτης πληρώνει μέσα από την εφορία, τα διόδια, τα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους στα καύσιμα. Η ενθουσιώδης προσέλευση, η μαζική συμμετοχή και το συλλογικό πνεύμα αποτελούν πρωτοφανείς ενδείξεις για ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών. Σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη, πλέον, μαχητικότητα, η ανατροπή φαίνεται σίγουρη. Μόνο στο Σταθμό Διοδίων των Αφιδνών, βρίσκονταν πάνω από 1.000 άτομα, που σήκωσαν τις μπάρες για να περάσουν τουλάχιστον 15.000 οχήματα.
Στη Θεσσαλία, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 άνοιξαν οι μπάρες στα διόδια Μοσχοχωρίου, ενώ από τις 15:00 ως τις 17:00 ήταν ανοιχτά τα διόδια Μακρυχωρίου. Για το ίδιο διάστημα, ανοιχτά ήταν και τα διόδια του Πυργετού.
Στις 15:00 άνοιξαν τα διόδια στη Λεπτοκαρυά και παρέμειναν ανοιχτά έως τις 17:00. Από τις 16:00 το απόγευμα ως τις 18:00 ήταν ανοιχτά τα νέα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης. Σύμφωνα με το πανελλαδικό συντονιστικό εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί πέρασαν χωρίς να πληρώσουν το χαράτσι σε όλη την Ελλάδα πανηγυρίζοντας μέσα από επευφημίες και αλλεπάλληλα κορναρίσματα, ενώ μοιράστηκαν δεκάδες χιλιάδες ενημερωτικά έντυπα του Δεν Πληρώνω!
Μαρία Σιδηροπούλου

Για τους άμεσους στόχους και την προοπτική του κινήματος κατά των διοδίων θα συζητήσει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα στη συνέλευση του που θα γίνει σήμερα, 15/1 στις 11:00 στη Λαμία (Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου). Στη συνέλευση έχουν δηλώσει συμμετοχή 20 επιτροπές αγώνα, από τη Θράκη ως την Πελοπόννησο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!