Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον Ευρωπαίο επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

Συνεχίζει να σκαρφαλώνει στα ύψη η ανεργία, φθάνοντας σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο 24,8% στο γ’ τρίμηνο του 2012. Τη στιγμή όμως που οι άνεργοι φθάνουν τους 1.230.918, οι επιδοτούμενοι άνεργοι μειώνονται.
Η εξήγηση δίνεται από τον επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υπ οθέσεων της Ε.Ε. (σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή): «αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, καθώς και τα άτομα με βραχεία προηγούμενη προϋπηρεσία».
Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος επίτροπος παραθέτει στοιχεία από δυο άλλες χώρες της Ευρώπης:
• Ενώ στην Ελλάδα επίδομα ανεργίας λαμβάνει το 14,7% των ανέργων, στην Ισπανία το ποσοστό αυτό φθάνει στο 58,68% και στη Γερμανία της ελάχιστης ανεργίας, το 28,4%.
• Ενώ στην Ελλάδα για να πάρει επίδομα ένας άνεργος απαιτείται να έχει εργαστεί 200 μέρες τα δυο τελευταία χρόνια, στην Ισπανία ο άνεργος παίρνει επίδομα με μόνο 360 ημέρες εργασίας ακόμα και έξι χρόνια πριν την ανεργία του.
• Ενώ στην Ελλάδα το επίδομα δίνεται για ένα χρόνο το πολύ, στην Ισπανία η επιδότηση διαρκεί δυο χρόνια και στη Γερμανία ο άνεργος μετά τους 12 μήνες συνεχίζει να παίρνει επ’ αόριστον «βασικό εισόδημα».
• Ενώ στην Ελλάδα το επίδομα είναι 360 ευρώ, στην Ισπανία ο άνεργος λαμβάνει το 50-70% του μισθού του και στη Γερμανία το 60%.

Γ.Κατ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!