Υπερσυγκέντρωση εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίων στην περιοχή – Σοβαροί κίνδυνοί για τους πολίτες

 

Ο φόβος για ντόμινο εκρήξεων σε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίων οδήγησε τους αρμόδιους στην εκκένωση τριών Δήμων και όχι ο κίνδυνος από τα θραύσματα της έκρηξης της βόμβας στο Κορδελιό, για την ασφάλεια των κατοίκων.

Παρ΄ όλα αυτά επίσημα δεν ανακοινώθηκε γιατί έτσι θα αναδειχθεί το πρόβλημα των δεκάδων άλλων «εγκαταστάσεων-βομβών» που υπάρχουν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς και οι ευθύνες όλων των αρμοδίων που τις αδειοδότησαν. Θα αναδειχθεί ακόμα το θέμα ότι παράνομα τόσα χρόνια δεν ενημερώνονται οι πολίτες για την πραγματική κατάσταση και ότι παράνομα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καμία άσκηση ετοιμότητας.

Από την απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου στις 8/2/2017 με θέμα: «Οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού για λόγους προστασίας λόγω εξουδετέρωσης πυρομαχικών», προκύπτει ότι οι παρακάτω εγκαταστάσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίων που βρίσκονται κοντά στο σημείο της βόμβας τίθενται σε κατάσταση αυξημένης ετοιµότητας και άµεσης κινητοποίησης – επέµβασης: ΕΛΠΕ Διυλιστήριο, Ελληνικά Καύσιμα – Αποθήκευση Υγρών Καυσίµων, ΕΚΟ ΑΒΕΕ – Αποθήκευση Υγρών Καυσίµων, ΕΚΟ ΑΒΕΕ Υγραέρια, Πετρογκάζ ΑΕ – Υγραέρια, Πριμαγκάζ ΑΕ – Υγραέρια, Coral Υγραέρια.

Αυτό που πραγματικά φοβήθηκαν οι αρμόδιοι είναι μην τυχόν και γίνει έκρηξη της βόμβας και κάποιο θραύσμα εκσφενδονιστεί στην κοντινότερη δεξαμενή υγραερίου ή πετρελαιοειδών και ακολουθήσουν διαδοχικές εκρήξεις – φαινόμενο ντόμινο – σε παρακείμενες δεξαμενές. Εντός των ΕΛΠΕ υπάρχουν δεξαμενές χωρητικότητας άνω των 1.000.000 κυβικών μέτρων.

Τον κίνδυνο αυτό επεσήμανε ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού-Εύοσμου Στάθης Λαφαζανίδης στην διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου, ενώ ο νυν δήμαρχος Πέτρος Σούλας είπε πως ήδη έχει αδειάσει μία δεξαμενή των ΕΛΠΕ, από την Τετάρτη.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2016 έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η ΚΥΑ 172058/2016 (ΦΕΚ τ. Β΄354/17.2.2016) σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης – SEVESO III.

Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εφαρμογή της νέας αυστηρότερης οδηγίας SEVESO III, μόνο στην βιομηχανία FIBRAN στις Σέρρες. Για τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τίποτα.

 

Ζώνες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ

Το Νοέμβριο του 2011 δημοσιοποιήθηκε η διδακτορική διατριβή του Ιωάννη Σέμπου με θέμα: «Βιομηχανική Επικινδυνότητα και Πολεοδομικές-Χωροταξικές Παρεμβάσεις».

Στην συγκεκριμένη μελέτη υπάρχει η παρακάτω εικόνα που αποτυπώνει τις ζώνες επικινδυνότητας σε περίπτωση ατυχήματος στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ (ΒΕΘ).

Ανάλογα με τα επίπεδα των τριών κατηγοριών επιπτώσεων θερμική δόση (θερμική ακτινοβολία), υπερπίεση (ωστικό κύμα), συγκέντρωση (τοξική ουσία), ορίζονται τρεις ζώνες προστασίας (επιπτώσεων).

Ζώνη Ι: Ζώνη Προστασίας Δυνάμεων Καταστολής: ακτίνα πιθανής πρόκλησης θανάτων από δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες μέτρα. Η ζώνη αυτή προσδιορίζεται από τις εξής επιπτώσεις: Πιθανοί θάνατοι από εισπνοή τοξικής ουσίας στο 50% του πληθυσμού. Εγκαύματα γ΄ βαθμού από ακτινοβολία σε ποσοστό πάνω από το 50% του πληθυσμού. Σοβαρές ζημιές στους εξωτερικούς τοίχους από ωστικό κύμα σε ποσοστό 50%.

Στην ζώνη Ι ανήκει το σύνολο της 5ης Συνοικίας του Κορδελιού, καθώς και ένα τμήμα κάτω από την Περιφερειακή Οδό

Ζώνη ΙΙ: Ζώνη Προστασίας Πληθυσμού – Σοβαρές Επιπτώσεις: για τα περισσότερα άτομα της ζώνης αυτής, αναμένονται μη ανατάξιμες βλάβες στην υγεία τους και πιθανοί θάνατοι σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Η ζώνη αυτή προσδιορίζεται από τις εξής επιπτώσεις: Ζώνη πρόκλησης θανάτου από εισπνοή τοξικής ουσίας στο 1% του πληθυσμού. Εγκαύματα γ΄ βαθμού από ακτινοβολία σε ποσοστό 1% του πληθυσμού. Καταρρεύσεις στεγών και ζημιές σε τοίχους και πόρτες από το ωστικό κύμα

Στη ζώνη ΙΙ περιλαμβάνεται σχεδόν η μισή έκταση της δημοτικής ενότητας Ελευθερίου-Κορδελιού

Ζώνη ΙΙΙ: Ζώνη Προστασίας Πληθυσμού – Μέτριες Επιπτώσεις: δεν αναμένονται θάνατοι, ενώ σε μικρό αριθμό ατόμων της ζώνης αυτής αναμένονται βλάβες στην υγεία τους. Η ζώνη αυτή προσδιορίζεται από τις εξής επιπτώσεις: Πιθανές ανατάξιμες βλάβες στην υγεία από εισπνοή τοξικής ουσίας. Εγκαύματα α΄ βαθμού από θερμική ακτινοβολία σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Μικρές ζημιές σε κτίρια από ωστικό κύμα

Στην ζώνη ΙΙΙ περιλαμβάνεται το σύνολο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου καθώς και τμήματα των Δήμων Παύλου Μελά, Δέλτα, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Θεσσαλονίκης. Η ζώνη ΙΙΙ συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την ζώνη των 1.900 μέτρων που πραγματοποιήθηκε η εκκένωση της Κυριακής.

 

Μήπως;

Η βόμβα στο Κορδελιό έφερε στην επιφάνεια και ένα άλλο γεγονός. Σύμφωνα με φωτογραφία από τα αρχεία της αμερικανικής γερουσίας την ημέρα του βομβαρδισμού στις 24-9-1944 από τους συμμάχους, προκύπτει ότι ο χώρος που σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ είχε βομβαρδιστεί εκείνη τη μέρα (απομεινάρι εκείνου του βομβαρδισμού ήταν και η βόμβα που απενεργοποιήθηκε) με ό,τι μπορεί να σημάνει αυτό.

 

Κλεάνθης Χαϊδευτός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!