Όπως κάθε χρόνο, αυτές τις μέρες συνέρχεται στο Νταβός της Ελβετίας μια διεθνής συνάντηση των ελίτ του σύγχρονου κόσμου και συζητιούνται διάφορα θέματα – είναι μια ευκαιρία πολλών διμερών συναντήσεων και διαβουλεύσεων. Σε γενικές γραμμές οι συμμετέχοντες είναι ένθερμοι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής μετάβασης, της πράσινης οικονομίας και της κυριαρχίας του δυτικού μπλοκ. Υπάρχει βέβαια μία ιδιομορφία: Στο φόρουμ παίρνει κάθε χρόνο μέρος και η Κίνα με πολύ υψηλή αντιπροσώπευση, γεγονός που δείχνει ότι ενδιαφέρεται πολύ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τα ανοικτά προβλήματα που υπάρχουν. Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τις εργασίες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά ο Ζελένσκι και το Ουκρανικό κοσμούν τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις.
Για να έχει μια εικόνα ο αναγνώστης για το ποιοι παίρνουν μέρος (αρχηγοί κρατών – πρωθυπουργοί) στο φόρουμ, πέρα από τους επιχειρηματίες και τους πολυεθνικούς ομίλους, αναφέρουμε ότι φέτος βρέθηκαν στο Νταβός μεταξύ άλλων οι κάτωθι:
Li Qiang, πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας· Εμμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας· Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής· Javier Milei, πρόεδρος της Αργεντινής· Han Duck-soo, πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας· Pedro Sánchez, πρωθυπουργός της Ισπανίας· Viola Amherd, πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας 2024, Volodymyr Zelenskyy, πρόεδρος της Ουκρανίας· Alexander De Croo, πρωθυπουργός του Βελγίου· Gustavo Francisco Petro Urrego, πρόεδρος της Κολομβίας· Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας. Mohammed Shyaa Al Sudani, πρωθυπουργός του Ιράκ· Bisher Hani Al Khasawneh, πρωθυπουργός του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας· William Samoei Ruto, πρόεδρος της Κένυας· Najib Mikati, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών του Λιβάνου· Oyun-Erdene Luvsannamsrai, πρωθυπουργός της Μογγολίας· Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας· Bola Ahmed Tinubu, πρόεδρος της Νιγηρίας· Andrzej Duda, πρόεδρος της Πολωνίας· Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κράτους του Κατάρ· Aleksandar Vučić, πρόεδρος της Σερβίας· Tharman Shanmugaratnam, πρόεδρος της Σιγκαπούρης∙ Ranil Wickremesinghe, πρόεδρος της Σρι Λάνκα∙ Isaac Herzog, πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ· Srettha Thavisin, πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης· Pham Minh Chinh, πρωθυπουργός του Βιετνάμ.
Τα θέματα που απασχόλησαν
Η φετινή ατζέντα παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον γιατί το κεντρικό σύνθημα και ζήτημα διατυπώθηκε με την κωδική φράση «Ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης». Κάτω από το θέμα «Rebuilding Trust, η συνάντηση στοχεύει να αποκαταστήσει τη συλλογική δράση και να ενισχύσει τις θεμελιώδεις αρχές της διαφάνειας, της συνέπειας και της λογοδοσίας μεταξύ των ηγετών». Με άλλα λόγια παραδέχονται ότι υπάρχει ένα μεγάλο θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης (όχι ανάμεσα στις ελίτ) αλλά εξ αιτίας της αβύσσου που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση και τα οικονομικά προγράμματα που εξαγγέλλονται και υλοποιούνται. Φυσικά στο θέμα αυτό δεν μπορούσε να λείπουν μια σειρά από εκδηλώσεις και προγράμματα για πρώτη φορά για να συζητηθούν θέματα LGBTQ σχετικά με αυτό το θέμα.
Δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η «Επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Έχουν συνείδηση ότι η πορεία προς έναν πολυπολικό κόσμο, οι πόλεμοι και οι καυτές εστίες σε όλο τον κόσμο δημιουργεί ένα κλίμα επισφάλειας και κινδύνων.
Τρίτο μεγάλο θέμα ήταν «η Τεχνητή Νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία», γεγονός που υπογραμμίζει ότι οι αναδιαρθρώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει αυτήν την άγουσα και ο ανταγωνισμός στον τομέα αυτόν σχετίζεται και με την παγκόσμια ηγεμονία και τον έλεγχο σε μεγάλους πληθυσμούς.