του Ιωάννη Λαζάρου

Tο 2022 η Ελλάδα δαπάνησε για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ 7,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 3,54% του ΑΕΠ, παρόλο που το ίδιο το ΝΑΤΟ θέτει ως στόχο το 2% ετησίως.

Αλλά ιδιωτικοποιεί το ογκολογικό του Παίδων. (1)

Δισεκατομμύρια δόθηκαν σε απευθείας αναθέσεις (2) και στον χώρο της υγείας.

Αλλά οι δομές υγείας φυλλορροούν. (3) (4) (5) (6) (7)

Εκατοντάδες εκατομμύρια μοιράστηκαν στα ΜΜΕξαπάτησης για να μείνουμε «ασφαλείς». (8)

Αλλά η ασφάλεια που υποσχέθηκαν μέτρησε χιλιάδες νεκρούς. (9)

Καλές οι μεγαλοστομίες και το δήθεν νοιάξιμο για την υγεία μας εκ μέρους των υπευθύνων, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει όπως φαίνεται στην πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΗ (*) με τίτλο: « Εξέλιξη του Υγειονομικού Προσωπικού στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας». (10)

Ακόμη ένα παράδειγμα της κατάρρευσης του συστήματος περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο και στην επιστολή παραίτησης του μοναδικού ιατρού στην Σέριφο. (11)

Άλλωστε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης το νοιώσαμε όλοι στο πετσί μας τα χρόνια της δυστοπίας καθώς τα αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα και οι αποφάσεις ακαταδίωκτων επιτροπών και κυβέρνησης εκτίναξαν τους αριθμούς των νεκρών στα νοσοκομεία σε τέτοιο βαθμό ώστε η χώρα να είναι στατιστικά χειρότερη στην Ε.Ε. στην διαχείριση του SARS-Cov-2. (12) Ζούμε άραγε τα νοσοκομειακά Τέμπη;

Διάλυση και ιδιωτικοποίηση

Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας δεν είναι κάτι καινούργιο. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με τον νόμο Παπαδόπουλου για την υγεία του 2000, τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε «Αυτοδιοικούμενες Οικονομικές Μονάδες» Αυτή η προσπάθεια διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας συνεχίζεται έως σήμερα και εντείνεται μέρα με την μέρα.

Ο έλεγχος στα νοσοκομεία της χώρας έχει χαθεί εντελώς καθώς αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι ένα οργανωμένο σύστημα δημόσιας υγείας αλλά η απόλυτη ιδιωτικοποίησή της. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος για τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά δεν λειτουργεί (13). Δεν υπάρχει ηλεκτρονικός τρόπος ειδοποίησης ούτε για τη μισθοδοσία με αποτέλεσμα υπάλληλοι να μένουν απλήρωτοι για μήνες. Δηλαδή ακόμη και η καταβολή μισθοδοσίας είναι πλέον θέμα τύχης.

Ε τω μεταξύ, δεν πάει καιρός από την επιστροφή στα νοσοκομεία των υγειονομικών σε αναστολή, οι οποίοι επί ενάμιση χρόνο επιβίωσαν χωρίς αποδοχές, χωρίς καν το δικαίωμα να ασκήσουν την οποιαδήποτε εργασία ή να λάβουν επίδομα ανεργίας.

Ο έλεγχος στα νοσοκομεία της χώρας έχει χαθεί εντελώς καθώς αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι ένα οργανωμένο σύστημα δημόσιας υγείας αλλά η απόλυτη ιδιωτικοποίησή της

Οι δύο βασικοί στόχοι της αντεργατικής και χωρίς επιστημονική αυτής επιβολής κατά την άποψή μας ήταν, κατά την άποψή μας, πρώτον, ο εκβιασμός (τον οποίο υποστήκαμε όλοι, οι ηλικιωμένοι μάλιστα με πρόστιμο) ώστε να αναγκαστούν να προβούν σε μία ιατρική πράξη χωρίς την συναίνεσή τους (εμβολιασμό) και, δεύτερον, η υποστελέχωση και η διάλυση της δημόσιας υγείας με τελικό σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση.(14)

Πολλοί από τους «ανεσταλμένους» δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην εργασία τους λόγω του ότι στο μεταξύ έληξαν οι συμβάσεις τους και δεν ανανεώθηκαν.

Τα νοσοκομεία, με βάση την ΚΥΑ περί Covid, έβγαλαν το εξειδικευμένο προσωπικό από τις ήδη υποστελεχωμένες ΜΕΘ (ενηλίκων και νεογνών) αλλά και από τις Μονάδες Εμφραγμάτων και Τεχνητού Νεφρού. Το ερώτημα είναι γιατί οι έμπειροι νοσηλευτές και ιατροί δεν επανέρχονται τώρα με την άρση των μέτρων στα καίρια πόστα τους;

Η κυβέρνηση, λόγω Covid υποτίθεται, έχει προσλάβει νοσηλευτές για να καλύψουν τα όποια κενά. Όμως, υπάρχουν στη διάθεσή μας μαρτυρίες εργαζομένων που καταγγέλλουν ότι έχουν προσληφθεί άνθρωποι με μηδενική προϋπηρεσία στη συντριπτική πλειονότητά τους – προφανώς με ρουσφετολογικά κριτήρια. Μάλιστα, με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για απασχόληση των άνω των 55, έχουν προσληφθεί μακροχρόνια άνεργοι που φόρεσαν την άσπρη στολή έχοντας προϋπηρεσία ως τηλεφωνητές, πωλητές, αποθηκάριοι κ.λπ.

Γιατί έχουν μπει στην Υγεία σε καίριες θέσεις τόσοι «σταθμάρχες»;

Ο πολίτης στο μεταξύ βλέπει νοσηλευτές στους διαδρόμους των νοσοκομείων χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πως πρόκειται επί της ουσίας για άπειρους στην πραγματική διαχείριση περιστατικών. Οι ελάχιστοι έμπειροι εναπομείναντες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, σε διπλές νυχτερινές βάρδιες και ένα ρεπό την εβδομάδα που σημαίνει ότι είναι εύκολο λόγω εξάντλησης και υποστελέχωσης να επιβαρυνθεί και πάλι ο ασθενής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τα λάθη χειρισμών σε απαιτητικούς χώρους όπως οι ΜΕΘ, με αποτέλεσμα την αύξηση και της θνησιμότητας.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό εξακολουθούν να είναι τεράστιες, με ενδεικτικό της κατάστασης αυτής την πρόσφατη καταγγελία που δημοσιεύτηκε στο zougla.gr (15) για τρεις νεκρούς ασθενείς σε τρεις διαφορετικούς θαλάμους του νοσοκομείου Σωτηρία οι οποίοι έμειναν για ώρες στα «αζήτητα» χωρίς κανείς να αντιληφθεί τι συνέβη. Το κόστος σε ζωές είναι δύσκολο να γίνει γνωστό, όπως άλλωστε και στο πρόσφατο παράδειγμα του εγκλήματος των Τεμπών που δεν πρόκειται απ’ ότι φαίνεται να μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που χάθηκαν.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν σε εμάς από διάφορα νοσοκομεία, για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό επιστρατεύονται διάφορα τεχνάσματα ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες στα χαρτιά.

Κάποιες διοικήσεις ζητούν από τους νοσηλευτές να μπουν υπεύθυνοι βάρδιας σε δύο και τρεις κλινικές. Ή ζητούν από ιατρούς να καλύπτουν άσχετες ειδικότητες από τη δική τους. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων καλύπτουν τις εφημερίες πιστεύοντας ότι ένας γυναικολόγος μπορεί να καλύψει ορθοπεδικά περιστατικά ή ένας ΩΡΛ να καλύπτει τα ουρολογικά επειδή αυτοί ξέρουν από χειρουργική! Με τη διαφορά πως σε κάτι επείγον, όπως μια αιμορραγία, μέχρι να κληθεί ο γιατρός της ανάλογης ειδικότητας ο χρόνος που χάνεται για τον ασθενή είναι κρίσιμος και πολλές φορές μοιραίος. Σκεφτείτε λοιπόν να «κάτσει μια στραβή στην βάρδια» και να υπάρχουν δύο έκτακτα περιστατικά σε δύο διαφορετικές κλινικές: Τότε ο ιατρός θα πρέπει να επιλέξει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

***

Ωστόσο, υπάρχει μια ένοχη σιωπή στους περισσότερους από τους εμπλεκόμενους. Οι διοικητές που ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση (16) δεν ενδιαφέρονται μιας και αυτοί τοποθετήθηκαν εκεί όχι επειδή νοιάζονται για την υγεία των ασθενών ή για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά ως μάνατζερ στις «Αυτοδιοικούμενες Οικονομικές Μονάδες» όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Σιωπή και από την πλειονότητα ιατρών και νοσηλευτών, διότι εάν αντιδράσουν θα πέσουν στη δυσμένεια της διοίκησης και αυτό μπορεί να σημαίνει «άγριες» βάρδιες, μετακίνηση σε αλλότρια καθήκοντα και άλλα δεινά.

Τι θα γίνει εάν συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τι συμβαίνει ή έρθει στην επιφάνεια κάποιο τραγικό περιστατικό ;

Θα δούμε μήπως πάλι «μπλάνκο» επάνω στις καταστάσεις του προσωπικού; Θα πούνε πως ήταν μια «απαραίτητη θυσία» για να γίνουν τα νοσοκομεία καλύτερα;

Θα συσταθεί ακόμη μια ακαταδίωκτη επιτροπή διερεύνησης;

Θα μας πουν πως έφταιξε η κακιά η ώρα;

Θα βρεθεί κάποιος «σταθμάρχης» με λευκή μπλούζα να του φορτώσουν όλη την ευθύνη;

Δυστυχώς, η κατάσταση στο χώρο της υγείας μπορεί να περιγραφεί μόνο με μια φράση: «πάμε και όπου βγει».

(*) Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης με στόχο την επιστημονική ανάλυση και την πολιτικοκοινωνική ανάδειξη σύγχρονων ζητημάτων Δημόσιας Υγείας, Πολιτικής Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Παραπομπές

1)         https://rb.gy/81149
2)         https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/350304_sta-75-dis-parti-apeytheias-
3)         https://t.ly/yLOV
4)         https://t.ly/5dMl
5)         https://t.ly/hy9
6)         https://rb.gy/cid0v
7)         https://www.ieidiseis.gr/ellada/181904/thessaloniki-tragikes-elleipseis-sta-nosokomeia-ypo-katarrefsi-ta-paidiatrika-tmimata
8)         https://tvxs.gr/news/ellada/meta-tis-listes-petsa-i-lista-pleyri-4-ekatommyria-sta-kanalia-gia-tin-proothisi-toy-emb
9)         https://www.kathimerini.gr/society/561631546/meleti-tsiodra-lytra-to-mayro-koyti-ton-meth/
10)      https://t.ly/_07O
11)       https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/386526_ihiri-paraitisi-giatroy-sti-serifo-me-aihmes-kata-pleyri-kybernisis
12)      https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/274106_heiroteri-stin-eyropi-i-ellada-sti-diaheirisi-tis-pandimias
13)      https://rb.gy/8cis7
14)      https://www.avgi.gr/politiki/367382_oneiro-ton-klinikarhon-ginetai-pragmatikotita-tis-kybernisis
15)      https://t.ly/uHub
16)      https://tvxs.gr/news/ellada/aristoi-stis-dioikiseis-nosokomeion-i-periptosi-patera-einai-mono-i-koryfi-toy-pagoboyno

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!