Την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία μιας οργάνωσης των μελών θέτει ως πρώτη προτεραιότητα ο νεοεκλεγείς γραμματέας του ΣΥΝ Α΄ Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης. Σημειώνει ότι στα ζητήματα της Ευρώπης και του κόσμου «εμείς προτάσσουμε την ανάγκη για ταξικές-διεθνιστικές απαντήσεις» και τονίζει ότι η πρώτη εντολή της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του κόμματος είναι να ξεπεραστούν οι παθολογίες στο εσωτερικό του.
Εμείς, ως συντακτική ομάδα του Δρόμου Θεσσαλονίκης, ευχόμαστε στο σύντροφο Νίκο Σαμανίδη καλή επιτυχία στα δύσκολα καθήκοντα που ανέλαβε.
Πώς πήγε η συνδιάσκεψη του ΣΥΝ Α΄ Θεσσαλονίκης, πώς ήταν το κλίμα, η συμμετοχή και τα θέματα που σας απασχόλησαν;
Χωρίς αμφιβολία, νομίζω, ήταν μια κομματική διαδικασία με ψηλό επίπεδο παρεμβάσεων –και αντιπαράθεσης, όπου ήταν αναγκαίο– μεγάλη συμμετοχή κυρίως τη δεύτερη μέρα που κατέληξε και στις ψηφοφορίες επί των θέσεων της οργάνωσης και με μεγάλο ενδιαφέρον για όσους συμμετείχαν. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως επρόκειτο για ένα μεγάλο συνέδριο με 243 αντιπροσώπους.
Σε ό,τι αφορά την ύλη της συζήτησης, αξονίστηκε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτον, τα μεγάλα επίδικα της περιόδου στην Ελλάδα και τον κόσμο, δηλαδή τα ζητήματα της καπιταλιστικής κρίσης και της άγριας επίθεσης του κεφαλαίου και δεύτερον, το πώς η οργάνωσή μας της Θεσσαλονίκης πρέπει να διαταχθεί και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει έτσι ώστε να ανταποκριθεί, με το σύνολο των πολλών εκατοντάδων μελών της, στα καθήκοντά της. Πάντα με γνώμονα τις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου και αυτές της Π.Γ. και της ΚΠΕ, που επιμένουν ιδιαίτερα στην ανάγκη για μια διεθνιστική και ταξική –που είναι το ίδιο τελικά– απάντηση στην κρίση και στην καπιταλιστική επίθεση.
Ποιες προτεραιότητες τέθηκαν σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη;
Πρώτη προτεραιότητα, επί ποινή ακύρωσης, είναι η διαμόρφωση μιας ριζοσπαστικής αριστερής οργάνωσης των μελών. Κανένα όργανο, όσο εμπνευσμένο και να αποδειχτεί, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον «κόσμο της βάσης». Ένα αριστερό κόμμα είναι τα μέλη του ή, τελικά, δεν είναι τίποτε.
Επιπλέον, κεντρικής σημασίας είναι η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατό να θέτουμε ως αναγκαιότητα τη δημιουργία της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης για αντίσταση και να μην έχουμε ως πρώτη μέριμνα την ενίσχυση του πολιτικού εγχειρήματος που για μεγάλο διάστημα υπήρξε η μεγαλύτερη ελπίδα στο χώρο της Αριστεράς –και όχι μόνο της ελληνικής.
Αυτά, φυσικά, έχουν αξία ως εργαλεία για την ενίσχυση των «πραγματικών κινημάτων που ανατρέπουν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων», που λέει κι ο Μαρξ. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που, έτσι κι αλλιώς, στο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το λυσσασμένο πολιτικό σύστημα τον υποκινητή των πάντων. Μακριά από μας η «υποκίνηση», αλλά τιμή μας και ανάγκη η συμμετοχή σε «ό,τι πετάει και κολυμπάει» αντικαθεστωτικά.
Το Αριστερό Ρεύμα σε ανακοίνωση του μετά τη συνδιάσκεψη, αναφέρει ότι από την πλευρά της πλειοψηφίας δεν υπήρξε διάθεση να συζητηθούν θέματα που είναι σήμερα επίδικα όπως: «Η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, ο ρόλος της Ε.Ε., το χρέος, το ευρώ, η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ…». Αντίθετα, επισημαίνουν ότι υπήρξαν τοποθετήσεις για το θέμα της Ε.Ε. που θύμιζαν τον «παλιό καλό καιρό». Πώς σχολιάζεις αυτές τις επισημάνσεις; Πιστεύεις ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα γύρω από τα προαναφερόμενα θέματα;
Δεν έχω, προφανώς, κανένα σκοπό να απαντήσω αναλυτικά σε αιτιάσεις τμήματος του κόμματος απέναντι στο κόμμα! Το να ξεπεράσουμε αυτήν την παθολογία είναι η πρώτη εντολή της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών μας –του 90% λέω εγώ.
Για το αν συζητήθηκαν τα θέματα αυτά σας καλώ να δείτε το κείμενο της πολιτικής απόφασης της συνδιάσκεψης που τα καλύπτει με… ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Άλλωστε, δεν υπήρξε αντιπαραθετικό κείμενο, πράγμα που εκθέτει εμπράκτως όσους τα θέτουν.
Να το πω άλλη μια φορά: στα ζητήματα της Ευρώπης και του κόσμου εμείς προτάσσουμε την ανάγκη για ταξικές-διεθνιστικές απαντήσεις. Που σημαίνει πως ο «παλιός καλός καιρός» ίσως είναι αυτός των επαναστάσεων στην Ευρώπη!
Με δεδομένο ότι υπάρχουν πληγές και απογοητεύσεις τόσο στον κόσμο του ΣΥΝ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάς ότι η συνδιάσκεψη σας βοήθησε να ανατραπεί αυτό το κλίμα; Βλέπεις κάποια επόμενα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση;
Ανέφερα ήδη πως για το κόμμα μας η ενίσχυση και η μακροημέρευση του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοκρατική του ανάταξη και η πολιτική του κρουστικότητα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως έχουμε συμβάλλει καθοριστικά στην πολύ ζωηρή παρουσία –σχεδόν πρότυπη πανελλαδικά– της Τοπικής Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η οποία με έναν εξαιρετικά εξωστρεφή και παραγωγικό τρόπο και με μέθοδο την πιο άμεση δημοκρατία λειτουργεί πλέον. Κατά την άποψή μας, λοιπόν, ο τρόπος για την πραγματική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναδραστηριοποίηση των μελών του. Άρα, η έμφαση πρέπει να πέσει στη δημιουργία ή επανάκαμψη των τοπικών του, κυρίως, επιτροπών.
Πώς αλλιώς, άλλωστε, θα μπορούσα να τοποθετηθώ, όταν για τη δική μας οργάνωση έχουμε βάλει σε πρώτη θέση το αίτημα του κόμματος των μελών; Δεν μπορεί παρά να πιστεύω με την ίδια ακριβώς παρρησία στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών.