Όλος ο κόσμος βιώνουν μια πρωτόγνωρη δύσκολη κατάσταση. Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις πάσης απόχρωσης και σύνθεσης στη Δύση αναγκάζονται να κάνουν «γαργάρα» τα περί «μη αποτελεσματικού» δημόσιου τομέα στην υγεία και λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την ενίσχυσή του, έστω και προσωρινά.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Ν.Δ. που επί 30 χρόνια, από την εποχή του πατρός Μητσοτάκη, έδινε μάχη για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα της υγείας σήμερα, επί υιού Μητσοτάκη, αναγκάζεται να αναγνωρίσει τη σημασία του σε αυτή τη μάχη. Παράλληλα σε μια φιλολαϊκή έξαρση, καθώς απαλλάχθηκε επί του παρόντος από τους περιορισμούς των πλεονασμάτων και του δημοσιονομικού συμφώνου, αποφάσισε και ορισμένα μέτρα για τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων με τα περίφημα 800ρια.
Οι παραπάνω ενέργειες φυσικά δεν σημαίνουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα άφησαν στην άκρη την ιδεολογία τους, τον νεοφιλελευθερισμό. Τις ιδέες τους τις κάνουν πράξη σε όποιους τομείς τους «εξυπηρετεί» η παρούσα συγκυρία και μάλιστα με τη λογική να παραμείνουν και μετά. Έτσι στο όνομα της επιβίωσης των επιχειρήσεων στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας φυσικά το μισό μισθό. Τα γενικά έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν περίοδο ένα με ενάμιση μήνα με δυνατότητα παράτασης αν χρειαστεί. Όμως η παραπάνω πρωτοφανής απόφαση για τα εργασιακά θα ισχύσει για διάστημα έξι μηνών!
Η παραπάνω «ρύθμιση» αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» των εργοδοτών. Να θυμίσουμε ότι πριν τις έκτακτες συνθήκες λόγω κορωνοϊού υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν περισσότερες ώρες από αυτές που προβλέπει η εικονική σύμβαση με την οποία έχουν προσληφθεί, που δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται, που πληρώνονται με μερικούς μήνες καθυστέρηση ή έναντι κ.λπ. Συνεπώς οι εργοδότες με «όπλο»/επιχείρημα την παραπάνω διάταξη της ΠΝΠ θα μπορούν να πιέσουν για μία ακόμα φορά τους εργαζόμενους για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Όπως ανέφερε ο υπουργός εργασίας κ. Βρούτσης «Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν τη σύμβαση εργασίας τους, ενώ στους άλλους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% με μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις». Στην πράξη αυτά σημαίνουν ότι οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας αφού μπορούν κατά το δοκούν να προχωρήσουν, για έξι μήνες τουλάχιστον, σε μειώσεις μισθών κατά 50% βάζοντας τους εργαζόμενους σε μερική αργία, να επιβάλουν μετακινήσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και να κάνουν «λάστιχο» το χρόνο και το χώρο εργασίας ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντά τους.
Ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για την παράταση των ρυθμίσεων και για ακόμα ενδεχόμενα χειρότερα αντεργατικά μέτρα καθώς η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα θα παραμείνουν όσο χρειάζεται για να «ορθοποδήσουν» η οικονομία και οι επιχειρήσεις από την παρούσα κρίση. Λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον, με όσα αναφέρουν οι διεθνείς οίκοι για την παγκόσμια οικονομία αλλά και η ίδια η κυβέρνηση για την Ελλάδα για σημαντική μείωση του ΑΕΠ το 2020 και… «βλέπουμε», συμπεραίνουμε ότι τα μέτρα αυτά ήρθαν για να μείνουν με τη μία ή την άλλη μορφή για να οδηγήσουν σε έναν ακόμα κύκλο περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων σε συνέχεια των μνημονίων.
Όσον αφορά το επίδομα των 800 ευρώ που διαφημίζει η κυβέρνηση ως μέτρο στήριξης των εργαζόμενων εξαιρεί χιλιάδες που απασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης ενώ παράλληλα θεσπίζονται διάφοροι «κόφτες» με σκοπό να περιοριστεί δραστικά ο τελικός αριθμός των δικαιούχων και φυσικά η συνολική δαπάνη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ αρχικά η κυβέρνηση «διαφήμιζε» ότι στο επίδομα των 800 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και οι νέοι άνεργοι λόγω της πανδημίας τελικά με νεώτερες ερμηνείες βρέθηκαν εκτός εάν δικαιούνται να λάβουν επίδομα ανεργίας.