Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, με την πανελλαδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κερατσίνι, η διαδικασία συζήτησης των μελών και φίλων της οργάνωσης με βάση εκκίνησης τη σχετική εισήγηση που υιοθετήθηκε από την πολιτική επιτροπή της στις 7 Νοεμβρίου*. Το τελευταίο στάδιο συζήτησης και επεξεργασίας θέσεων και προσανατολισμού αφορούσε δύο σκέλη: Πρώτον, το «διάβασμα» των τελευταίων διεθνών και εσωτερικών εξελίξεων, οι οποίες σφραγίζονται από την επιβολή ειδικών καθεστώτων έκτακτης ανάγκης και από την απόπειρα ευρείας αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του μαστιζόμενου από δομική κρίση παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος.

Δεύτερον, απόρροια του πρώτου, την ανάγκη της αντίστασης, που θα επιτευχθεί σπάζοντας την ηγεμονία του «1%», μέσα από τη συμμετοχή στις αντιστάσεις που ήδη αναπτύσσονται, τον συντονισμό τους, και την επεξεργασία και προώθηση μιας πολιτικής γραμμής και εναλλακτικής διεξόδου που θα απαντά στο σύνολο των προβλημάτων της χώρας και του λαού. Εξ ου και η διαπίστωση πως αντικειμενικοί και υποκειμενικοί όροι σπρώχνουν την ΚΟΕ σε μια επαναδραστηριοποίηση με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, στο πέρασμά της δηλαδή σε ένα νέο στάδιο ύπαρξης και δράσης, τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτές.

Επιτυχημένη και χρήσιμη διαδικασία

Η όλη διαδικασία μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη και χρήσιμη: τόσο επειδή σε αυτήν –παρά τις μεγάλες αντικειμενικές δυσκολίες – συμμετείχε ένας κρίσιμος, ποιοτικά και ποσοτικά, αριθμός ανθρώπων, όσο και επειδή επιβεβαίωσε ότι είναι πλέον συλλογική κατάκτηση ένα βασικό σώμα αντιλήψεων και η συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια νέου τύπου δραστηριοποίηση. Οι αντιλήψεις αυτές μεταφράστηκαν μέσα από τη συζήτηση σε καθήκοντα και προσανατολισμούς στη νέα περίοδο – στην οποία έχουμε ήδη σπρωχτεί από τις ελίτ με βίαιο τρόπο. Η πανελλαδική συνάντηση, ως επιστέγασμα της όλης διαδικασίας, έδειξε ότι επιτεύχθηκε μια βαθύτερη συμφωνία, που σηματοδοτεί και τη σταδιακή μετάβαση της ΚΟΕ σε ένα διαφορετικό επίπεδο.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής αρκετοί άνθρωποι φρόντισαν να διασφαλιστεί ότι η πανελλαδική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα. Στην είσοδο του θεάτρου Μελίνα Μερκούρη στήθηκε ένα μικρό κυλικείο, αφού η διαδικασία θα διαρκούσε μέχρι το απόγευμα. Επίσης υπήρχαν τα φρεσκοτυπωμένα τελευταία βιβλία των εκδόσεων Α/συνεχεια, και φυσικά το πολιτικό-ιδεολογικό Δελτίο 22. Εκεί, στην είσοδο, σημειώθηκαν και τα μοναδικά ευτράπελα της συνάντησης, καθώς ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, βλέποντας κόσμο μαζεμένο, ζητούσε να μπει προκειμένου να ψηφίσει για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ! Στη διάρκεια της ημέρας ακόμη 3-4 άνθρωποι (όλοι ηλικιωμένοι) θέλησαν να ψηφίσουν, δίνοντας ευκαιρία για πιο… ανάλαφρες σκέψεις. Μέσα στο θέατρο η κατάσταση ήταν αλλιώτικη: τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέλη και φίλοι συμμετείχαν με προσήλωση στη διαδικασία. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι υπήρχε και διαδικτυακή παρακολούθηση και συμμετοχή στις εργασίες της συνάντησης από μέλη και φίλους που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

«Είμαστε αυτό που λέγαμε και παλιότερα: Ξυπόλυτο τάγμα σε απέραντα σκοτάδια. Και η πορεία μέσα στο σκοτάδι, η πορεία με ένα μικρό φως για εφόδιο, η πορεία του αγώνα είναι αναγκαία. Είναι αναγκαία ακόμα, είναι
αναγκαία ευτυχώς. Ευτυχώς, επειδή αυτός ο αγώνας θα μας κρατήσει όρθιους σε μια εποχή που ο κόσμος συνταράσσεται και σκοτεινιάζει. Και θα μας κρατήσει όρθιους όχι μόνο σαν συλλογικότητα, αλλά και σαν ανθρώπους, όλους μαζί αλλά και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά» [απόσπασμα από την κατάληξη της πανελλαδικής διαδικασίας].

Συλλογικότητα με αντανακλαστικά

Η συνάντηση ξεκίνησε με προφορική εισήγηση, που εντόπισε τις «ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» στις οποίες πραγματοποιείται, και προχώρησε με μια αναδρομή στην προηγούμενη δεκαετία – η οποία εξηγεί τη σημερινή προβληματική κατάσταση πνευμάτων στους κόλπους του λαού: «Όλα όσα συνέβησαν στη χώρα μας από το 2010 μέχρι σήμερα, με τα τρία απανωτά μνημόνια, το γκρέμισμα κάθε ελπίδας και τις τιμωρητικές πολιτικές από την ευρωκρατία, την ήττα που βιώθηκε μετά το 2015, και το ειδικό καθεστώς που επιβάλλεται επί 2 χρόνια με την πανδημία, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο κοινωνικο-ψυχολογικό σύμπλεγμα. Έτσι δημιουργήθηκαν όροι ώστε να μπορεί να ξαναφτιασιδώνεται η ηγεμονία των ελίτ, κυρίως με τους τεχνητούς διαχωρισμούς / διχασμούς που αυτές προωθούν».
Στη συνέχεια η εισήγηση επιχείρησε να αποτιμήσει τη στάση της ΚΟΕ: «Η συλλογικότητά μας προσπαθεί να έχει ανακλαστικά και αντίσταση απέναντι σε μια κατάσταση ισχυρής αντεπίθεσης των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης, και καταθλιπτικού ορίζοντα όσον αφορά την κατάσταση πνευμάτων, με έντονες εξάρσεις άκρατου υποκειμενισμού. Η εσωτερική συζήτηση αλλά και οι αποφάσεις που έχουν παρθεί δρομολογούν μια ορισμένη αντιμετώπιση που ξεκινά από τα δεδομένα της κατάστασης, το σοβαρό υπολογισμό και την εκτίμηση όλων των παραγόντων, και πάντως μιας κατεύθυνσης ενεργοποίησης και δραστηριοποίησης με ορισμένα χαρακτηριστικά… Η συμφωνία με τις γενικές εκτιμήσεις και η επικέντρωση στο δεύτερο μέρος της εισήγησης, άρα και η καλύτερη συνειδητοποίηση της κατάστασής μας και της ανάγκης να προχωρήσουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αποτελούν ήδη μια θετική εξέλιξη.».

Πέντε ενότητες, συζήτηση και κατάληξη

Μετά από αυτές τις εισαγωγικές παρατηρήσεις, ο εισηγητής πέρασε στα καθαυτό θέματα. Αναφέρθηκε καταρχήν στη «μετάβαση» που επιχειρούν οι παγκόσμιες ελίτ προσπαθώντας να απορροφήσουν την δομική πολυοργανική κρίση που ταλανίζει το βαθιά γερασμένο σύστημά τους. Σε μια δεύτερη ενότητα τόνισε ότι ζήσαμε «μια 40ετία μιας βαθιά αντεπαναστατικής περιόδου» κι ότι «τώρα βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο όπου παίζονται βασικά χαρτιά στο γεωπολιτικό καμβά και στη νέα κοινωνική μοντελοποίηση». Το τρίτο ζήτημα της προφορικής εισήγησης αφορούσε τις ελληνικές ελίτ, το πρόγραμμά τους, τον αναδασμό που γίνεται, αλλά και την εκτίμηση ότι «ο πιο επικίνδυνος εχθρός είναι το “ακραίο κέντρο”, συμπεριλαμβανομένης και της κεντροαριστερής πτέρυγας». Στο τέταρτο ζήτημα τονίστηκε η σημασία της αντίστασης διεθνώς και ελλαδικά, ενώ το πέμπτο και τελευταίο ζήτημα της προφορικής εισήγησης αφορούσε την αναγκαία δραστηριοποίηση της ΚΟΕ.
Τις επόμενες ώρες ακολούθησαν δεκάδες τοποθετήσεις μελών και φίλων, που σχεδόν στο σύνολό τους εξέφρασαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμφωνία με τις βασικές πολιτικές εκτιμήσεις, αλλά και με την ανάγκη διαφορετικής δραστηριοποίησης της ΚΟΕ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε ανακεφαλαιώνοντας όσα συζητήθηκαν: «Η αντίσταση που θα οικοδομηθεί, που πρέπει να οικοδομηθεί, είναι ένα στάδιο που πρέπει να προετοιμαστεί και να διανυθεί. Με ποιο τρόπο; Ορίζοντας ποιος είναι ο εχθρός σήμερα, με ποιο τρόπο συμπεριφέρεται, τι διαβαθμίσεις έχει, πώς θα γκρεμίσουμε την ηγεμονία που δημιουργεί, πώς θα την αποσυναρμολογήσουμε πνευματικά, πολιτικά, ιδεολογικά στα μυαλά των ανθρώπων. Από τη δική μας πλευρά θα θελήσουμε αυτό να πάει μια σκάλα πιο πάνω: να πάρει χαρακτηριστικά ενός πολιτικού κινήματος που θα συνδεθεί με το ζήτημα συνολικά της χώρας, του ανοίγματος ενός δρόμου δημοκρατικής διεξόδου για τη χώρα».

* Βλ. ένθετο «Μια σημαντική συζήτηση» στο φύλλο 566.


INFO
Οι φίλοι και οι φίλες να μοιραστούν με την ΚΟΕ μπορούν να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή (email: [email protected] & [email protected], τηλ: 210-3845870 & 6972835792) ή να αναζητήσουν τα υλικά στην ιστοσελίδα www.koel.gr.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!