Ημερολόγιο 2022

1922, Ιστορία που αντηχεί ακόμα
Επιμέλεια: Αλέξης Θεοδωρίδης

Σελίδες 130
Τιμή: 11 ευρώ

Η νέα χρονιά συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο τόπος κουβαλά μια πολύ βαριά ιστορία και ο νεότερος Ελληνισμός είναι φορτωμένος από πυκνά γεγονότα και σταθμούς, από κύματα επεμβάσεων, πολέμων, μεγάλων αγώνων, εισβολών, σφαγών, προδοσιών.

Το ημερολόγιο των εκδόσεων Α/συνεχεια για το 2022 θα επιχειρήσει να θυμίσει αυτήν την ιστορία με σύντομα κείμενα και φωτογραφικά ντοκουμέντα, ώστε να φανεί πιο καθαρά τι χάθηκε, ποια ήταν τα ιστορικά νήματα που διακόπηκαν και σε ποια δίνη «απορροφήθηκαν» μεγάλα τμήματα πληθυσμών που ζούσαν για αιώνες στην Ανατολή.

Στην δική μας εποχή η Ελλάδα συμπιέζεται ανάμεσα στον τουρκικό επεκτατισμό και στο καθεστώς της μεταμοντέρνας αποικίας των ευρωατλαντικών δυνάμεων. Ο σύγχρονος αγώνας είναι αναγκασμένος να αναζητήσει την ουσία και τη ζωτικότητά του μεταξύ άλλων και σε όλα εκείνα τα ματαιωμένα εν δυνάμει του Ελληνισμού, φέροντας ένα ταυτόχρονα εθνικό και οικουμενικό φορτίο, επιμένοντας στη δυνατότητα ενός μικρού λαού να έχει τη δική του οικονομική, πολιτική, παραγωγική υπόσταση.


Δημήτρης Α. Τραυλός – Τζανετάτος

Ψηφιακός καπιταλισμός και εργασία στον αστερισμό της πανδημίας

Πρόλογος-επιμέλεια: Ρούντι Ρινάλντι

Σελίδες 182
Τιμή: 15 ευρώ

Στη διανυόμενη δυστοπική ιστορική συγκυρία, όπου η πολυοργανική κρίση του καπιταλισμού έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, οι εκδόσεις Α/συνεχεια θεώρησαν ιδιαίτερα χρήσιμη αν όχι επιβεβλημένη, μέσω του παρόντος βιβλίου, την παρουσίαση των κριτικών προσεγγίσεων του Δημήτρη Α. Τραυλού-Τζανετάτου πάνω σε κομβικά ζητήματα που η ψηφιακή καπιταλιστική ανασυγκρότηση υπό την βαριά σκιά της πανδημίας, ιδίως στον ευαίσθητο τομέα της εργασίας, έχει προκαλέσει.

Ο Δημήτρης Α. Τραυλός – Τζανετάτος αναμετριέται με ευρύτερες αλλαγές και ανατροπές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο –ιδίως όσον αφορά τις μεταμορφώσεις του καπιταλισμού και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων– με πλήρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, με πλήρη επίγνωση των διαφόρων ρευμάτων σκέψης και πολιτικής απέναντι σε αυτές τις διεργασίες, και, το κυριότερο, κριτικά αλλά αδογμάτιστα και με σεβασμό της αντίθετης άποψης, χωρίς προκαταλήψεις ή πόζες επιστημονισμού ή αυθεντίας.


Ούγκο Τσάβες

Αλλαγή Ρότας!

Πρόλογος-επιμέλεια: Νίκος Λάιος

Σελίδες 74
Τιμή: 10 ευρώ

Ήταν 20 Οκτωβρίου του 2012, όταν ο Ούγκο Τσάβες προχωρούσε στην ιστορική αυτή παρέμβασή του – δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του για τέταρτη φορά ως Πρόεδρος της Βενεζουέλας και τεσσεράμισι μήνες πριν το θάνατό του.

Με αυτή του την «πολιτική διαθήκη» ο Μπολιβαριανός ηγέτης άσκησε κριτική στη στάση και στο πνεύμα, που έβλεπε να επικρατούν στις «κορυφές» του βενεζουελάνικου μεταβατικού εγχειρήματος και που τον έκαναν να νιώθει πιο επιτακτική την ανάγκη για τομές, ώστε το εγχείρημα αυτό να μην αποτύχει.

Το περίφημο «κομμούνα ή τίποτα», που στο πλαίσιο της κριτικής αυτής ξεστομίζει, συνοψίζει ένα βαθύ, απαιτητικό και ιδιαίτερα επίκαιρο αίτημα αναπροσανατολισμού: στην κοινωνική ιδιοκτησία και στην πολιτιστική αλλαγή· στην αυτοδιαχείριση και στην κριτική και αυτοκριτική· στην αποκέντρωση και στη λαϊκή συμμετοχή και πρωταγωνιστικότητα· στη δημοκρατία και στην πλέρια ανάπτυξη του ανθρώπου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!