Ο κύκλος των επιθετικών δηλώσεων και των απειλών πολέμου σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου δεν λέει να κοπάσει. Και όλα αυτά την στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να πλέει εντός του οικοπέδου 4 της Κυπριακής ΑΟΖ

Η νέα κλιμάκωση των απειλών ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης βδομάδας, στις 22/11, από τον πρόεδρο της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης και πρώην πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ. Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Σμύρνης έστρεψε τα πυρά του εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και απείλησε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. «Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας στις θάλασσες και ότι μπορεί να επέμβουμε άμεσα», δήλωσε σε έντονο ύφος. Και πρόσθεσε ότι «οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα κάνουν έρευνες πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Και θα κάνει αυτό που πρέπει».

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης δεν αποσκοπεί βέβαια να ανοίξει πόλεμο με την Exxon-Mobil. Οι απειλές του αποσκοπούν να προειδοποιήσουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική της έντασης στην Αν. Μεσόγειο καθιστώντας επισφαλές το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις πολυεθνικές της ενέργειας. Στην ουσία προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή μιας λύσης που θα εξασφαλίζει μοιρασιά των ενεργειακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αν αποκαλυφθεί τελικά η ύπαρξη τους. Άλλωστε οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν πολλές φορές δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ μιας «μοιρασιάς» αφού πρώτα έχουν εξασφαλίσει την μερίδα του λέοντος για τον εαυτό τους.

Η Τουρκία δεν αποσκοπεί να ανοίξει πόλεμο με την Exxon-Mobil. Οι απειλές προετοιμάζουν το έδαφος για την επιβολή μιας λύσης που θα εξασφαλίζει μοιρασιά των ενεργειακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αν αποκαλυφθεί τελικά η ύπαρξη τους. Αν όμως οι απειλές σε βάρος της Exxon έχουν αυτό το στόχο δεν ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αν οι «προειδοποιήσεις» των Τούρκων ιθυνόντων δεν «πιάσουν τόπο» τότε ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να επιστρατευθεί για να επιβάλλει τα τετελεσμένα

Αν όμως οι απειλές σε βάρος της Exxon έχουν αυτό το στόχο δεν ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αν οι απειλές των Τούρκων ιθυνόντων δεν «πιάσουν τόπο» τότε ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να επιστρατευθεί για να επιβάλλει τα τετελεσμένα.

Την πρόθεση αυτή αναλαμβάνει να διακηρύξει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί στην Ανατολική Μεσόγειο καμία εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και της «ΤΔΒΚ», ενώ παράλληλα υπήρξε αναφορά στο «δικαίωμα της αυτοάμυνας» για την Τουρκία.

Ο ίδιος άλλωστε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, πριν δύο μέρες, είχε δηλώσει ότι « η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Όχι τυχαία, ο χρόνος που επιλέγει ο Ερντογάν για να εκτοξευτούν οι νέες απειλές συμπίπτει με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, που η Τουρκία θεωρεί δικό της, από την κοινοπραξία της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni. Αυτό που ανησυχεί βέβαια τους Τούρκους ιθύνοντες είναι η παρουσία των Γάλλων δίπλα στους Αμερικάνους στην περιοχή.

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!