Νέα στην ηλικία, νέα στην ανάληψη των καθηκόντων της, καθόλου νέα στο τι πρόκειται να εφαρμόσει στο πόστο που ανέλαβε. Η πολιτική και στο υπουργείο Εργασίας έχει συνέχεια… Eχουν ένα καθεστώς να υπηρετήσουν.

Στις 15 Νοέμβρη έγινε η πρώτη συνάντηση της νέας υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ την επομένη ακολούθησε η συνάντηση στελεχών του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις. Υπάρχει αναμονή ενόψει -λένε- της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το όριο των ομαδικών απολύσεων. Σημαντικό, αλλά αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα. Κυρίως οι εξελίξεις στο ζήτημα των εργασιακών καθορίζονται από τη συνολικότερη εξέλιξη της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Στις συναντήσεις εκφράστηκε για μια ακόμα φορά η απαίτηση των δανειστών, να καταργηθεί ό,τι ίχνος έχει απομείνει, γιατί περί ίχνους πρόκειται, νομοθεσίας που υπερασπίζεται βασικά εργασιακά δικαιώματα. Ζητούν το όριο των απολύσεων από 5% να ανέβει στο 10%, διαφωνούν με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και μάλιστα θέλουν τη μείωσή του, με ειδικό καθεστώς, προς το χειρότερο για τους νέους, δεν συμφωνούν με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε με την υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Η νέα υπουργός, εξέφρασε τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης, οι οποίες όλο και λιγοστεύουν. Αυτή την περίοδο κόκκινες γραμμές αποτελούν, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών καθώς και η επεκτασιμότητά τους και η διατήρηση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, στο όριο του 5% για επιχειρήσεις με 150 εργαζόμενους και πάνω.

Η βασική πολιτική που εφαρμόζεται δεν είναι η προάσπιση της εργασίας αλλά η επέκταση προγραμμάτων ενίσχυσης των ανέργων, μέσω του ΟΑΕΔ. Στήριξη των ανέργων με επιδόματα ελεημοσύνης, ανακύκλωση με ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης-κατάρτισης έτσι για να μην αυξάνεται στους πίνακες των στατιστικών το ποσοστό των ανέργων άσχετα αν, στην πραγματικότητα, αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Παρένθεση, για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προέβλεπε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.ά., με υπουργό τον Σκουρλέτη, ήταν από τα πρώτα που ετοιμάστηκαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε για πρώτη φορά κυβέρνηση. Είχαν γίνει αρκετές συνεδριάσεις της αντίστοιχής επιτροπής της Βουλής, γι’ αυτό το θέμα και μάλιστα το κωμικοτραγικό της υπόθεσης, ήταν ο προβληματισμός σχετικά με το πότε θα κατατεθεί. Μάλιστα κάποιοι έλεγαν, για λόγους συμβολικούς, να κατατεθεί λίγο πριν από το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι μάχες και στον τομέα της εργασίας, είναι κομμάτι του συνολικότερου πολιτικού αγώνα που πρέπει να δοθεί. Χρειάζονται φρέσκες ιδέες, νέες συγκροτήσεις, άλλα μυαλά. Με τη ματιά μας σε μια χώρα που μπορεί να υπάρξει διαφορετικά.

 

Ελένη Σωτηρίου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!