Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17/12, το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Το κλίμα που επικράτησε ήταν ενωτικό, αφού όλες οι πτέρυγες του κόμματος νιώθουν ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν, το αναμενόμενο είναι η πρωτιά της δεξιάς παράταξης. Έτσι, προβλήματα, κόντρες και διαφωνίες της προηγούμενης περιόδου έχουν «παραμεριστεί» και όλοι, αυτό φαίνεται τουλάχιστον, στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ηγηθεί της νέας εθνικής προσπάθειας της Ν.Δ.. Άλλωστε ποιος θα ήθελε να διαφωνήσει την περίοδο που η κυβερνητική εξουσία φαίνεται να έρχεται με γοργούς ρυθμούς;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, στην έναρξη του συνεδρίου, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία στέλνει μήνυμα νίκης και είναι έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα, ενώ παράλληλα έκανε επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα. Τόνισε ότι η παράταξή του είναι ενωμένη, έκανε ειδική αναφορά στους προηγούμενους προέδρους της Ν.Δ., ότι στηρίζουν την προσπάθεια, και την ίδια στιγμή επιχείρησε άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι.

Απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά είπε: «Ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν ο ιστορικός αντίπαλος της Ν.Δ., όμως η εθνική ανάγκη μάς έφερε πλάι-πλάι, σύμμαχους απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κράτησε τη χώρα στην Ε.Ε. και άνοιξε τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Βάλαμε στην άκρη όσα μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν. Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορές, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις». Αναφερόμενος στο Ποτάμι δήλωσε: «Το Ποτάμι αποτέλεσε και αποτελεί χώρο μεταρρυθμιστικό, συνεπή και υπεύθυνο». Η Φώφη Γεννηματά από μεριάς της, στον χαιρετισμό της, δήλωσε ότι είναι έτοιμη για εθνική συνεννόηση ώστε να ξεπεράσει η χώρα την κρίση που διέρχεται με ευθύνη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών. Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε «η παράταξή μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο. Γι’ αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και αυτό είναι στο χέρι όλων μας». Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «είμαστε ενωμένοι μπροστά στις ευθύνες μας και μπροστά στη νίκη που έρχεται» ενώ στην ομιλία του τόνισε ότι έριξαν την κυβέρνησή του πριν προλάβει να ολοκληρώσει το έργο της, κάτι που υποστήριξε και ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για συνομωσία τρόικας-ΣΥΡΙΖΑ να πέσει η κυβέρνηση Ν.Δ..

Από τη μεριά της η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους για την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να μην της δώσει κυβερνητικό αξίωμα εάν και εφόσον γίνει πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως κατανοεί την απόφασή του και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους νεοδημοκράτες να στηρίξουν την προσπάθεια για ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρωθυπουργό στις επόμενες εκλογές. Βέβαια οι κακές γλώσσες λένε ότι κάπου θα βολευτεί και αυτή μετεκλογικά, μάλλον σε κάποιο αξίωμα της Ε.Ε.

Το συνέδριο της Ν.Δ. χαιρέτησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά στα εθνικά θέματα, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Οι βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου της Ν.Δ. ήταν: α) Οι υπηρεσίες στον Πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα, β) Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές και γ) Νέα Γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών. Τρεις ενότητες που δείχνουν καθαρά πού θέλει να στοχεύσει η παράταξη της δεξιάς προεκλογικά και σε ποιες κοινωνικές κατηγορίες θέλει να απευθυνθεί.

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!