Λιγότερο από ενάμιση χρόνο μετά τα τελευταία επεισόδια στη Γεωργία, που ξεκίνησαν όταν ένας Ρώσος κομμουνιστής βουλευτής έκατσε σε… λάθος θέση στη διάρκεια μιας κατά άλλα βαρετής Διακοινοβουλευτικής Ορθόδοξης Συνέλευσης, η Τιφλίδα και άλλες πόλεις της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό. Τον περσινό Ιούνιο η αντιπολίτευση (πιο φιλοδυτική από την επίσης φιλοδυτική κυβέρνηση) πήρε σαν αφορμή τη ρωσική «προσβολή» για να προκαλέσει ένα κύμα αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας – πατώντας πάνω στην υπαρκτή δυσαρέσκεια λόγω της χρόνιας διαφθοράς. Χρειάστηκε τότε η παραίτηση μερικών κυβερνητικών στελεχών και ένας εκλογικός νόμος πιο φιλικός στην πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση για να κατευναστούν τα πάθη. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλιώς, αφού οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης απαιτούν ακύρωση των βουλευτικών εκλογών της 31ης Οκτωβρίου και διενέργεια νέων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, βάσει των οποίων το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» (που ιδρύθηκε από έναν δισεκατομμυριούχο και συσπειρώνει από κεντρώους φιλελεύθερους έως ακροδεξιούς εθνικιστές) απέσπασε 48,2% και διατήρησε οριακά την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είχε. Αξιωματική αντιπολίτευση αναδείχθηκε, με 27,2%, το δεξιό «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα», ενώ 7 μικρότερα κόμματα πήραν από 4% έως 1%. Το «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα» είναι το κόμμα του πρώην προέδρου Σαακασβίλι, που το 2013 κατέφυγε στην Ουκρανία, όπου και ανέλαβε… διοικητής της Οδησσού. Τελικά ήρθε σε ρήξη με τον Ποροσένκο και απελάθηκε στην Πολωνία, ενώ πέρυσι ο νέος Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι του επέτρεψε να επιστρέψει στην Ουκρανία. Τώρα, όντας άεργος, ο Σαακασβίλι μηχανεύεται την επιστροφή του στη Γεωργία, και υποδαυλίζει την άρνηση της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πράγματι, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν εδώ και δέκα μέρες κατηγορώντας την κυβέρνηση για νοθεία. Και ταυτόχρονα ζητούν να πάρει θέση η… πρεσβεία των ΗΠΑ! Η τελευταία εξέδωσε μία ανακοίνωση που επικρίνει έμμεσα τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι οι εκλογές ήταν «γενικά δίκαιες». Αλλά μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον, μπλοκαρισμένη από τα δικά της μετεκλογικά αδιέξοδα, δεν προχωρά σε πιο ενεργητική παρέμβαση. Εξάλλου, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι η κυβέρνηση του Γκιόργκι Γκαχαρία, ηγέτη του «Γεωργιανού Ονείρου», ανέκτησε μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς της τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της σχετικά επιτυχημένης αντιμετώπισης της πανδημίας. Η πανδημία ίσως να δώσει τη λύση και στην τωρινή αναταραχή: προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρό λοκντάουν και απαγόρευση συναθροίσεων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!