του Γιώργου Κυριακού

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της ελληνικής μειονότητας, συνομιλήσαμε με τον νέο πρόεδρο του κόμματος ΕΕΜΜ (MEGA), Λευτέρη Νίκα, γιατρό ορθοπεδικό στο Νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα. Στις προθέσεις του είναι, όπως μας είπε, η ενότητα των Ελλήνων να πραγματοποιηθεί και στην πράξη με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στις προσεχείς αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2025 (Η «Συσπείρωση για τη Δημοκρατία και την Ενότητα στη Βόρειο Ήπειρο» έχει απευθύνει έκκληση γι’ αυτό, στην οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο φύλλο).

Πώς κρίνεις Λευτέρη τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα σας;

Μετά από αρκετά χρόνια φθοράς, τα στελέχη και μέλη του κόμματος μας συγκροτήθηκαν προς μια νέα προοπτική. Αυτό ήταν επιθυμία του λαού μας, που υποστήριξε αυτή την προσπάθεια, παρά τις έντονες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις που του ασκήθηκαν. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πρωτοφανής σε όλη τη χώρα αλλά και στην Αθήνα, παρ’ όλη την παραπληροφόρηση.

Υπάρχει το ζήτημα της ομάδας του πρώην(;) προέδρου, που έχει τη σφραγίδα του κόμματος;

Εφόσον η διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών πραγματοποιήθηκε βάσει του καταστατικού από την πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, και εκφράστηκε η δύναμη της συμμετοχής του κόσμου, θα εμπεδωθεί και σε αυτούς το αποτέλεσμα*. Ελπίζουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί εσκεμμένα κάποια προσφυγή στα δικαστήρια, που θα καθυστερήσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Λευτέρη, εκφράζεται ο πόθος να σταματήσει η διάσπαση της Κοινότητας σε δύο κόμματα, ΚΕΑΔ και ΕΕΜΜ…

Θέλουμε η νέα γενιά, σήμερα, να δει το πρόσωπο μας, να δει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για αξιώματα και πως οφείλουμε, με θυσίες προσωπικές, να αξιώσουμε αυτήν την ένωση. Αυτή θα επέλθει από την κινητοποίηση του ενεργού μας πληθυσμού, όχι μόνο στη Βόρειο Ήπειρο αλλά και στη Μητροπολιτική Ελλάδα. Από πλευράς μας, με αφορμή την ανατάραξη των λιμναζόντων υδάτων, με φάρο τη ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, θα επιδιώξουμε μια κοινή κάθοδο με ψηφοφορία από το λαό μας. Να αναδείξει ο λαός τα πρόσωπα που θέλει να πρωτοστατήσουν πριν την τελεσίδικη κάθοδο στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσει ο λαός μας και στην Ελλάδα, μέσω της αλβανικής του ταυτότητας και της πλατφόρμας e-albania. Η ενότητα και η συμμετοχή του λαού μας θα φέρει αποτελέσματα.

* Πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Μειονότητας (φύλλο 708).


Καίρια παρέμβαση του Βαγγέλη Ντούλε στον ΟΗΕ για την Ελληνική Μειονότητα

Ο Έλληνας βουλευτής (ΚΕΑΔ) του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Βαγγέλης Ντούλες, πραγματοποίησε εκ μέρους της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ μια βαρυσήμαντη παρέμβαση στο 17ο Φόρουμ του ΟΗΕ για τα θέματα των Μειονοτήτων στη Γενεύη. Αναφερόμενος σε τρία σημεία που δυσχεραίνουν την εφαρμοστικότητα του αλβανικού νόμου του 2017για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, έφερε στην επιφάνεια τις εξαιρετικές αντιφάσεις του αλβανικού πολιτικού συστήματος: α) τη νόθα απογραφή του 2023*, β) τη μη διασφάλιση της 12ετούς ελληνικής εκπαίδευσης στις αναγνωρισμένες περιοχές, γ) την καταπάτηση περιουσιών με βάση τον σκανδαλώδη νόμο περί «στρατηγικών επενδύσεων», με απόληξη στο πρόβλημα της φυλάκισης του εκλεγμένου δήμαρχου Φρέντη Μπελέρη: «Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού συνδέεται στενά με την πρόσφατη Καταγραφή Πληθυσμού στην Αλβανία, η οποία δυστυχώς δεν συμμορφώνεται με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και δεν πραγματοποιήθηκε με πλήρη διαφάνεια. Όπως αποδεικνύεται, αμφισβητείται η αξιοπιστία της και απορρίπτουμε τα αποτελέσματά της».

Η ανακοίνωση του Ντούλε δημιουργεί έναν γόνιμο προβληματισμό αναφορικά με τις δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του πρωθυπουργού, που διαρκώς αναφέρουν την προστασία της Εθνικής Μειονότητας ως δήθεν προϋπόθεση για τις θετικές εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Το ερώτημα αφορά στο πώς η έγκριση του εφαρμοστικού νόμου μπορεί να… εφαρμοστεί στην πράξη, εφόσον η νόθα απογραφή δεν μπορεί να αποδώσει τα ευρωπαϊκά δικαιώματα σε μη αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές (Κορυτσά, βλαχοχώρια, Πρεμετή, Ερσέκα, Λεσκοβίκι, Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Αυλώνας, Δέλβινο και σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας) στις οποίες είτε πλειοψηφεί είτε είναι διακριτό το ελληνικό στοιχείο. Ελπίζουμε πως θα βρει ανταπόκριση η καίρια αυτή παρέμβαση στους αρμοδίους του εθνικού κέντρου, οι οποίοι εδώ και 7 χρόνια περιμένουν να γίνουν πράξη οι καλές προθέσεις ενός… άλλου εθνικού κέντρου – το οποίο πιέζει ασφυκτικά τον εναπομείναντα Ελληνισμό.

* Οι καλές σχέσεις προϋποθέτουν ειλικρίνεια και αμοιβαιότητα (φύλλο 654).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!