Κρίμα που δεν είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. Του Σταμάτη Μαυροειδή

Θα άξιζε τον κόπο να μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, όταν υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με την εισήγηση του κυρίου Μανιτάκη αποφασίστηκαν σε πολύ λίγο χρόνο τα οργανογράμματα 5 υπουργείων, οι απολύσεις (όπως κι αν τις βάφτισαν) 180.000 δημοσίων υπαλλήλων, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, η διάλυση κάθε δημόσιου αγαθού, η κατάργηση των αποφάσεων των δικαστηρίων και πολλά άλλα…
Κι όμως, θα ’χε πραγματική αξία να παρακολουθήσει κανείς την απάθεια με την οποία, οι υπουργοί έβαλαν την ταφόπλακα στην ύπαρξη του υπουργείου Πολιτισμού, επικυρώνοντας ένα Οργανόγραμμα που το μετατρέπει τελεσίδικα σε Γενική Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας, χωρίς καν αυτόνομο προϋπολογισμό. Θα ’χε αξία για το ποια ήταν τα επιχειρήματά τους (αν υπήρξαν) για την κατάργηση, για παράδειγμα, της Εφορείας Ακροπόλεως. Ίσως το να υπάρχει δημόσια Υπηρεσία που να ασχολείται με το κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να είναι παρωχημένο. Άλλωστε, τι να την κάνεις την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όταν μπορείς να διορίζεις τον εκλεκτό σου ως πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης και, σε αντάλλαγμα, να σου παραχωρούνται οι αίθουσες του Μουσείου για τραπεζώματα και φιέστες της κομματικής σου νεολαίας;
Θα είχε τρομακτικό ενδιαφέρον να μάθει κανείς με ποια λογική πετσοκόβονται από τα δημόσια Μουσεία τα Τμήματα Προβολής, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Με ποια «αξιολόγηση» γίνεται αυτό, όταν π.χ. το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κατάφερε, σε αυτόν τον χρόνο της κρίσης, να αυξήσει τους επισκέπτες του κατά 83%; Μακάρι να ήταν αβλεψία ή προφανές παράδοξο, φοβούμαι, όμως, ότι είναι η συνέχεια της ιδιωτικής προσπάθειας να καταστραφεί οποιαδήποτε δημιουργική δύναμη υπάρχει στο Δημόσιο.
Και η υποκρισία δεν σταματά εδώ. Γιατί εν μέσω «μείωσης του Δημοσίου» και επικείμενων απολύσεων, το Οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού εμφανίζεται πολύ κιμπάρικο για τους πολιτικούς φίλους! Εκεί που καταργούνται τα Τμήματα Προβολής στα Μουσεία, ιδρύεται μια νέα «Ειδική Υπηρεσία…» που θα δίνει λόγο απευθείας στην πολιτική ηγεσία. Δεν είναι μόνο ότι καταργούν υπάρχουσες υπηρεσίες με πλούσιο έργο για να δημιουργήσουν νέες με αμφίβολα αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο ότι την ώρα που ετοιμάζουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων των 800 ευρώ, ιδρύουν νέες «ειδικές» θέσεις συμβούλων που θα επιλέγονται από τον εκάστοτε υπουργό και θα αμείβονται όσο δέκα δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι ότι η θέση της συμβούλου στην Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης είναι και φωτογραφική!
Εδώ και κάποιους μήνες, η… δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα συνοδεύει τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και την Γενική Γραμματέα σε εγκαίνια, ταξίδια στο εξωτερικό, επιθεωρήσεις έργων ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα. Με ποια ιδιότητα άραγε; Μήπως για τη μεγάλη προσφορά της στον πολιτισμό –την οποία εμείς οι κοινοί θνητοί δεν (ανα)γνωρίζουμε; Ή μήπως με την «υπόσχεση» ότι το νέο Οργανόγραμμα θα συμπεριλάβει μια ολόκληρη Ειδική Υπηρεσία με περιγραφή της θέσης της;
Στο γνωστό μοτίβο πολλών και διάφορων που αρέσκονται, αφού ξεκοκαλίσουν τους μισθούς από τα δημοτικά ραδιόφωνα, τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ειδικά κονδύλια των υπουργείων, με περισσό θράσος να βρίζουν το Δημόσιο που είναι «μεγάλο» και «σπάταλο»! Να σταματήσουμε την υποκρισία! Είναι στο χέρι μας αν το θελήσουμε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!