Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας 

 

Μετά από δέκα χρόνια έρευνας, οι επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Επιταχυντή Fermilab του υπουργείου Ενέργειας στο Ιλινόις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν την πιο ακριβή έως τώρα μέτρηση της μάζας του μποζονίου W, ενός από τα θεμελιώδη υποατομικά σωματίδια.

Η μέτρηση έχει διπλάσια ακρίβεια από την προηγούμενη καλύτερη μέτρηση, αλλά χαρακτηρίστηκε απρόσμενα «σοκαριστική», επειδή διαφέρει –είναι μεγαλύτερη κατά περίπου 0,1%Μ– από αυτό που προβλέπει η κυρίαρχη θεωρία από τη δεκαετία του 1970, το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model) της σωματιδιακής Φυσικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στην παγκόσμια κοινότητα των φυσικών και να ακούγονται –για μία ακόμη φορά– εκτιμήσεις ότι μπορεί να χρειαστούν σημαντικές αναθεωρήσεις, ίσως και μια πραγματική επιστημονική επανάσταση σχετικά με τον τρόπο που βλέπουμε την ύλη και το σύμπαν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πειραματικό σωματιδιακό φυσικό Ασουτός Κοτγουάλ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, δήλωσαν ότι αν η μέτρηση της μάζας του μποζονίου W επιβεβαιωθεί, τότε πιθανότατα θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στο Καθιερωμένο Πρότυπο ή ακόμη και επεκτάσεις του σε νέες κατευθύνσεις.

Το μποζόνιο W, που ανακαλύφθηκε το 1983, είναι «αγγελιοφόρος» ή φορέας της ασθενούς πυρηνικής δύναμης και ευθύνεται (μαζί με το «ξαδερφάκι» του, το μποζόνιο Ζ) για τις περισσότερες πυρηνικές διαδικασίες, όπως μέσα στον Ήλιο ή κατά τη διάσπαση των σωματιδίων. Η μάζα του είναι περίπου 80 φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός πρωτονίου.

Ο εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινοπραξίας καθηγητής Τζόρτζιο Κιαρέλι του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν είδαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Όλα τα μάτια στρέφονται πλέον προς τον μεγάλο επιταχυντή (LHC) του CERN στην Ευρώπη, ο οποίος πρόκειται να επαναλειτουργήσει μετά από τριετή συντήρηση και αναβάθμιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Η ευθυγράμμιση των πυραμίδων

 

Οι θρυλικές πυραμίδες έχουν απασχολήσει τους ερευνητές, όχι μόνο για τα μυστικά κενά και τους κρυμμένους θαλάμους, αλλά και για το γεγονός πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπόρεσαν να χτίσουν τόσο εντυπωσιακά μνημεία χρησιμοποιώντας τα μέσα του παρελθόντος. Ειδικότερα η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας έχει ευθείες μεγάλης ακρίβειας στα 138.8 μέτρα κάθε πλευράς της και είναι ευθυγραμμισμένη με τα καρδινάλια σημεία, βορά, νότο, ανατολή και δύση. Η ακρίβεια πλησιάζει τα 4 λεπτά τόξου ή αν θέλετε το 1/15ο μίας μοίρας. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο σε μία εποχή χωρίς drones και υπολογιστές.

Έχουν υπάρξει πολλές υποθέσεις για το πώς το κατάφεραν αυτό, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τον Πολικό Αστέρα ή τη σκιά του Ήλιου, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο τρόπος που τα υπολόγισαν.

Η πιο πρόσφατη μέθοδος, που δημοσιεύτηκε το 2017, προτείνει έναν πολύ απλούστερο τρόπο. Πειραματιζόμενοι με την πρώτη μέρα της φθινοπωρινής ισημερίας του 2016, χρησιμοποίησαν έναν γνώμονα για να δημιουργήσουν μία σκιά. Σημείωσαν την κορυφή της σκιάς σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, σχηματίζοντας μία καμπύλη. Στο τέλος της μέρας, χρησιμοποιώντας ένα σχοινί δεμένο στον γνώμονα, είδαν σε ποια σημεία τέμνει την καμπύλη, τα ένωσαν και δημιούργησαν μία σχεδόν τέλεια ευθεία από την ανατολή στη δύση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Journal of Ancient Egyptian Architecture.

Πηγή: Unboxholics.com

 

 

Εκτοξεύτηκε η πρώτη(;) τουριστική αποστολή

 

Τέσσερις άνδρες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ αναχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής με μισθωμένο σκάφος της SpaceX που θα τους μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για οκταήμερη κρουαζιέρα.

Χρειάστηκε μόνο λίγα λεπτά για να βγει από την ατμόσφαιρα της Γης, το σκάφος όμως θα χρειαστεί 20 ώρες για να φτάσει στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο το Σάββατο. Η NASA θα αναλάβει την ευθύνη για τους τέσσερις επιβάτες, οι οποίοι ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν και μια σειρά πειραμάτων για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τα καρδιακά βλαστικά κύτταρα, τον καρκίνο και τη γήρανση, μεταξύ άλλων.

Αν και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν πλούσιους τουρίστες που αγόρασαν θέση σε ρωσικά σκάφη Soyuz, η νέα αποστολή, με την ονομασία Ax-1, είναι η πρώτη πλήρως ιδιωτική πτήση στον ISS.

Ο ISS, μια συνεργασία ανάμεσα στις διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης, του Καναδά και της Ιαπωνίας δεν έχει μείνει χωρίς ενοίκους από το 2000.

 

 

Η πρόσκρουση που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους

 

Άθικτα θραύσματα του αστεροειδή ή κομήτη που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων φέρονται να βρέθηκαν στις ΗΠΑ, μια ανακάλυψη που, εφόσον επιβεβαιωθεί, δίνει νέα τροπή στις έρευνες για το κεφάλαιο που άνοιξε στην ιστορία της Γης πριν από 66 εκατ. χρόνια.

Ανασκαφή στην περιοχή Τάνις στη Βόρεια Ντακότα, περίπου 3.000 χιλιόμετρα από τον κρατήρα της πρόσκρουσης στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, έφερε στο φως μικροσκοπικά σφαιρίδια που σύμφωνα με τους ερευνητές αποσπάστηκαν από το διαστημικό αντικείμενο που προκάλεσε την καταστροφή.

Έφεραν επίσης στο φως το απολιθωμένο πόδι ενός διαμελισμένου δεινόσαυρου, ο οποίος δεν αποκλείεται να σκοτώθηκε εκείνη την ολέθρια ημέρα.

Τα ευρήματα δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα στον επιστημονικό Τύπο, ωστόσο ο Ρόμπερτ Ντε Πάλμα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, επικεφαλής της ανασκαφής, παρουσίασε την έρευνα σε διάλεξη στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης «Γκόνταρντ» της NASA.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται επίσης στο ντοκιμαντέρ Dinosaurs: The Final Day, με αφηγητή τον φυσιοδίφη σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Το Τάνις έγινε γνωστό το 2019 χάρη σε άρθρο του περιοδικού New Yorker, το οποίο παρουσίαζε την περιοχή ως θαυμαστό νεκροταφείο ζώων και φυτών που σκοτώθηκαν από το κοσμικό χτύπημα.

Εκείνη τη χρονιά, ο Ντε Πάλμα δημοσίευσε μελέτη στο PNAS στην οποία παρουσίαζε τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, η οποία βρισκόταν τότε στις όχθες ενός εξαφανισμένου πια ποταμού και πιθανότατα χτυπήθηκε από το τερατώδες τσουνάμι που προκάλεσε η πρόσκρουση. Σύμφωνα με τη μελέτη, σφαιρίδια γυαλιού που βρέθηκαν παγιδευμένα στα βράγχια ψαριών είναι συντρίμμια της πρόσκρουσης που εκτινάχθηκαν ψηλά στην ατμόσφαιρα, στερεοποιήθηκαν και έπεσαν πίσω στη Γη.

Τώρα, ο Ντε Πάλμα παρουσιάζει νέα ευρήματα από τη συνεχιζόμενη ανασκαφή. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ίσως τα μικροσκοπικά σφαιρίδια γυαλιού που έτυχε να προσγειωθούν πάνω σε ρετσίνι δέντρων και βρέθηκαν παγιδευμένα σε κεχριμπάρι.

Τα περισσότερα σφαιρίδια προέρχονταν από τον φλοιό της Γης που εκτινάχθηκε στην πρόσκρουση, δείχνει η παρουσία υψηλών επιπέδων ασβεστίου και στρόντιου.

Βρέθηκαν όμως και δύο σφαιρίδια με «εντελώς διαφορετική» σύσταση, όπως ανέφερε ο Ντε Πάλμα στη διάλεξή του. Τα σφαιρίδια περιείχαν υψηλά επίπεδα σιδήρου, χρωμίου και νικελίου, στοιχεία που παραπέμπουν σε αστεροειδή.

Οι New York Times ζήτησαν τη γνώμη του Στιβ Μπρουσάτ, παλαιοντολόγου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος για το ντοκιμαντέρ του BBC. Δήλωσε βέβαιος ότι τα ψάρια που είχαν σφαιρίδια στα βράγχια πέθαναν τη μέρα της καταστροφής, διατηρεί όμως επιφυλάξεις για το αν ισχύει το ίδιο και για τον διαμελισμένο δεινόσαυρο.

«Είναι εύλογη ερμηνεία, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία στη βιβλιογραφία» είπε.

Πιο ενθουσιώδης ήταν ο Νιλ Λάντμαντ, επιμελητής του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος επισκέφθηκε το Τάνις το 2019 και είναι πεπεισμένος ότι η ανασκαφή αποτυπώνει την κατακλυσμιαία καταστροφή.

Τα ευρήματα, εξάλλου, δείχνουν να στηρίζουν μελέτη που δημοσίευσε το 1998 ο Φρανκ Κάιτ, γεωχημικός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, υποστηρίζοντας ότι ανέσυρε θραύσμα της βολίδας από γεώτρηση στη Χαβάη, περισσότερο από 8.000 μακριά από τον κρατήρα της πρόσκρουσης.

Από κείμενο του Βαγγέλη Πρατικάκη

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!