Περιμένοντας να διοριστούν οι μεσολαβητές του Μνημονίου
Του Γιώργου Κατερίνη.
Με το νόμο 3899/2010 η κυβέρνηση άλλαξε σχεδόν εξολοκλήρου τη λογική συγκρότησης και τη φιλοσοφία λειτουργίας ενός θεσμού που στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του έπαιζε βασικό ρόλο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μπήκε σε νέα περίοδο λειτουργίας. Ο… παλιός ΟΜΕΔ δεν υπάρχει και ήδη τα συνδικάτα που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης αντιμετωπίζουν μια νέα κατάσταση.
Το Δ.Σ. του ΟΜΕΔ βάσει του νέου νόμου διορίστηκε στις 22/3 και προκήρυξε τη διαδικασία επιλογής των νέων μεσολαβητών και διαιτητών, μόλις στις 4/4. Η θητεία των προηγούμενων έχει λήξει με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καμία μέριμνα δεν ελήφθη για να παραταθεί η θητεία τους μέχρι να διοριστούν οι νέοι.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα συγκεντρώνονται μέχρι τις 6/5 και κατά τον Ιούνιο το νωρίτερο θα αρχίσουν να εξετάζονται οι υποψηφιότητες από τους «κοινωνικούς εταίρους». Άρα μέχρι τον Ιούλιο παγώνει κάθε διαδικασία μεσολάβησης ή διαιτησίας.
Δεν ξέρουμε πόσες συλλογικές συμβάσεις έχουν ήδη καταγγελθεί, αλλά όλα δείχνουν ότι πολλές δεκάδες ΣΣΕ αυτή τη στιγμή δεν μπορούν αντικειμενικά να προχωρήσουν.
Πρόκειται προφανώς για μια σκόπιμη εκκρεμότητα, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, ώστε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να περάσουν από την μνημονιακή διαδικασία: οι νέοι διαιτητές και μεσολαβητές, επιλεγμένοι βάσει του νέου νόμου με την υποχρεωτικά σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών οργανώσεων, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα είναι πιο ελέγξιμοι. Φαίνεται δεν αρκούν οι περιορισμοί που εισήχθησαν στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ (π.χ. λήψη της όποιας απόφασης στο πλαίσιο που ορίζει κάθε φορά η… ανταγωνιστικότητα, ομοφωνία στη λήψη των περισσότερων αποφάσεων, ή υποχρεωτική τήρηση του παγώματος μισθών μέχρι τον Ιούνιο του 2011). Η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσουν ότι όλες οι συμβάσεις που θα καταρτιστούν θα βρίσκονται αυστηρά στο πνεύμα του Μνημονίου και χρησιμοποιεί κάθε είδους τέχνασμα.
Ο εργοδοτικός σύνδεσμος των εκδοτών περιοδικών κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας για τους συντάκτες του περιοδικού και ηλεκτρονικού Τύπου που έληξε στις 31/11/2010 και η προσφυγή στη διαιτησία δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να διοριστούν οι νέοι διαιτητές. Είναι μια από τις εκκρεμείς υποθέσεις που στοιβάζονται στον ΟΜΕΔ. «Δεν αρκεί που οι εργοδότες μας αυθαιρετούν περικόπτοντας θέσεις εργασίας και μισθούς, τώρα δεν μπορούμε να υπογράψουμε νέα σύμβαση για τουλάχιστον 100 ημέρες ακόμα», καταγγέλλει στο Δρόμο ο Χρήστος Πραμαντιώτης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ.
Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι σε περίπτωση που η διαδικασία καθυστερήσει πάνω από 6 μήνες από την καταγγελία μιας σύμβασης, αυτή παύει να ισχύει! Άρα κάθε σκόπιμη ή τυχαία κωλυσιεργία απειλεί να τινάξει στον αέρα δεκάδες συλλογικές συμβάσεις