Η έλευση του Βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες στην Αθήνα ήρθε σε συνέχεια επισκέψεών του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε μια προσπάθεια να σπάσει την απομόνωση και να μειώσει την πίεση που υπόκειται η Βολιβία σε μια Λατινική Αμερική που γκριζάρει επικίνδυνα, με τις ΗΠΑ να την αντιμετωπίζουν ξανά ως «πίσω αυλή» τους. Αλλά  δεν είχε την τύχη που της άξιζε. Η κυβέρνηση Τσίπρα «περιόρισε» ουσιαστικά τον Μοράλες σε μια ελεγχόμενη εκδήλωση που έγινε σε μια μικρή αίθουσα του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, και απλά επιχείρησε να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά την παρουσία του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσφωνώντας τον Βολιβιάνο πρόεδρο, απέφυγε όλες τις κακοτοπιές: κατάφερε να μην αναφέρει καν τη λέξη ΗΠΑ! Άλλωστε ο Τσίπρας ήταν που είχε πει ότι ο Τραμπ μοιάζει λίγο διαβολικός, αλλά τελικά ό,τι κάνει το κάνει για καλό…

Αντίθετα ο Μοράλες δεν μάσησε τα λόγια του: «Στο παρελθόν όλες οι αποφάσεις για τη Βολιβία έρχονταν από τις ΗΠΑ», είπε. Και πρόσθεσε: «Υπήρχε ένα δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ και αποφάσιζε για το μέλλον μας. Αυτό έστελνε φετφάδες στο κοινοβούλιό μας, κι εμείς απλά μεταφράζαμε από τα αγγλικά στα ισπανικά και αποδεχόμασταν. Η Βολιβία ήταν μονίμως και ολοκληρωτικά έρμαιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Ίσως αυτό το περί φετφάδων που έφταναν στη βουλή στα αγγλικά, μεταφράζονταν και απλά εφαρμόζονταν, κάτι να θυμίζει στην κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως και στο λοιπό κεντροαριστερό ακροατήριο της εκδήλωσης, με πρώτο-πρώτο τον ΓΑΠ. Μάλιστα η ελληνική περίπτωση ίσως να είναι και λίγο χειρότερη από τη βολιβιάνικη, αφού οι δικοί μας βουλευτές έχουν υπερψηφίσει και… αμετάφραστους φετφάδες. Όταν όμως έχεις ξεχάσει τι σημαίνει ντροπή, μπορείς να ακούς ανενόχλητος ακόμη και τον Μοράλες.

Ο Μοράλες δεν μάσησε τα λόγια του: «Υπήρχε ένα δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ και αποφάσιζε για το μέλλον μας. Αυτό έστελνε φετφάδες στο κοινοβούλιό μας, κι εμείς απλά μεταφράζαμε από τα αγγλικά στα ισπανικά και αποδεχόμασταν». Ίσως αυτό το περί φετφάδων κάτι να θυμίζει στην κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως και στο λοιπό κεντροαριστερό ακροατήριο της εκδήλωσης, με πρώτο-πρώτο τον ΓΑΠ. Μάλιστα η ελληνική περίπτωση ίσως να είναι και λίγο χειρότερη, αφού οι δικοί μας βουλευτές έχουν υπερψηφίσει και… αμετάφραστους φετφάδες

Κάτι πρέπει να θύμισε στους παριστάμενους και η αποστροφή του Βολιβιάνου προέδρου για το ΔΝΤ και κάποια βασικά αγαθά που δεν είναι εμπορεύματα, αλλά ανθρώπινα δικαιώματα: «Το ΔΝΤ μας έδινε δάνεια απαιτώντας σε αντάλλαγμα την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών μας αγαθών, των βασικών μας αγαθών. Όμως για εμάς τους Βολιβιάνους τα βασικά αγαθά, όπως είναι το νερό, η ενέργεια, το φως, είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν ανήκουν σε κανέναν! Κι αυτό ακριβώς μπορούμε σήμερα να το εγγυηθούμε μέσω του Συντάγματος της χώρας μας». Μάλλον δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι ανάλογο οποιοσδήποτε πρώην ή νυν Έλληνας πρωθυπουργός: εδώ τα πάντα πωλούνται, και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας.

«Τώρα είμαστε εμείς εκείνοι που αποφασίζουμε για τον φυσικό πλούτο μας, εμείς τον ελέγχουμε», συνέχισε απτόητος ο Μοράλες. «Είμαστε πλέον ένα ελεύθερο κράτος που έχει προχωρήσει στην αναδιανομή του πλούτου. Από την πρώτη στιγμή δεν διστάσαμε να προχωρήσουμε στην εθνικοποίηση των μεγάλων εθνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων οι τηλεπικοινωνίες και τα διυλιστήρια. Έτσι αυξήθηκαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και το ΑΕΠ της χώρας, σε βαθμό που σήμερα αναρωτιόμαστε πόσα χρήματα είχαν λεηλατήσει επί χρόνια οι ξένες εταιρείες που λυμαίνονταν τον εθνικό πλούτο». Οι δικοί μας, πάντως, δεν έχουν τέτοιες απορίες.

Τέλος, ένα σύντομο σχόλιο για την υστερική αντίδραση της Ν.Δ. που, με επικεφαλής την γνωστή και μη εξαιρετέα Βούλτεψη, έχυσε χολή ενάντια στον Μοράλες, φτάνοντας να τον αποκαλέσει περίπου… ναρκομανή. Η παραληρούσα κυρία Βούλτεψη θυμήθηκε με αποτροπιασμό μέχρι και την επίσκεψη του Λινέρα στην Αθήνα το 2015, και έμοιαζε να απορεί, για ποιο λόγο επιτέλους αφήνουμε αυτόν τον ιθαγενή να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα. Ίσως για τον ίδιο λόγο που τον υποδέχτηκε με πλήρεις τιμές π.χ. και η Μέρκελ στη Γερμανία; Ας αναζητήσει η κυρία Βούλτεψη τα σχετικά βίντεο της υποδοχής του Μοράλες, και της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, μπας και καταλάβει…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!