Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έφερε την συμφωνία, μετατρέποντας σε “ναι” το “όχι” του δημοψηφίσματος, υποστηρίχθηκε από τις στήλες του Δρόμου ότι αυτό καθόλου δεν απομακρύνει το γερμανικό σχέδιο για Grexit.

Το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου είναι ότι με τη συμφωνία αποφεύχθηκε αυτό το σενάριο και διασφαλίστηκε η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, κάτι τέτοιο όμως απέχει πολύ από την αλήθεια.

Ας δούμε κάποια αποσπάσματα από άρθρα του Δρόμο που κυκλοφόρησε μετά τη συμφωνία, στις 18 Ιουλίου.

“Το σχέδιο της υπό γερμανική ηγεμονία Ευρώπης για τιμωρητική αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τιμωρητική αποπομπή σημαίνει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης, με δική της ευθύνη και υπό καθεστώς χρεοκοπίας με τους όρους των δανειστών, χωρίς δηλαδή να έχει κανένα από τα πλεονεκτήματα που το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει.” (Και μνημόνιο και Grexit)

Δρόμος 18_7_2015

“…το επιχείρημα ότι πετύχαμε μια έστω κακή συμφωνία αποφεύγοντας έτσι δήθεν το σενάριο του ξαφνικού θανάτου της οικονομίας μέσω Grexit και τραπεζικής κατάρρευσης. Δεν είναι αλήθεια. Επιλέχθηκε στην πραγματικότητα μια πραγματικά θανατηφόρα συμφωνία για την οικονομία και την κοινωνία, ενώ το γερμανικό σχέδιο για Grexit είναι εδώ περισσότερο από ποτέ.” (Το τιμόνι στην τρόικα, η χώρα σε περιπέτεια)

“Η ουσία είναι ότι με πρόσχημα την αποφυγή του grexit η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία. Δεν είναι δηλαδή μόνο η πλήρης ιδεολογική αποδοχή του “μικρότερου κακού” ως πολιτική. Δεν είναι το ακραίο ότι η αριστερά, αντί να εφευρίσκει δρόμους για να ξεπερνά τα αδιέξοδα, ψάχνει επιχειρήματα για να τα δικαιολογήσει. Είναι ότι στην πραγματικότητα υπογράφτηκε ο δρόμος προς τη χρεοκοπία, ακόμα και ως grexit.” (Περί κατεργασίας του αριστερού κριτηρίου-Νο 2)

 

Πιστός στον στόχο του…

Στο μεταξύ, μόλις λίγες μέρες πριν, η Tagesspiegel επαναφέρει το θέμα διαπιστώνοντας ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρει:

“Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση έχει υποταχθεί πλήρως στις απαιτήσεις των άλλων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, παραμένει ακόμα ανοιχτό, αν η Ελλάδα θα πληρώνει ή όχι στο μέλλον με ευρώ. Υπεύθυνη για αυτό είναι κυρίως η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε ακολουθούν μια δυσβάσταχτη πολιτική”

και συμπληρώνει:

“Αυτή η προφανώς καταστροφική πολιτική ενισχύει την υποψία ότι ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, τον οποίο καλύπτει η καγκελάριος, ακολουθεί τον ίδιο στόχο με αυτόν που είχε πριν από την επίτευξη συμφωνίας στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.: την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη”.

 

Και γαλλικές ιδέες…

Δεν πρόκειται όμως μόνο για το γερμανικό σχέδιο. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι τέτοιες που τροφοδοτούν διάφορα σενάρια για το μέλλον της ευρωζώνης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της El Pais, σε εξέλιξη βρίσκεται και σχέδιο Ολάντ για μια «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων».

Οπως δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα, ο Κλεμάν Μπον, σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, και μας μεταφέρει η Καθημερινή, οι γαλλικές προτάσεις θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και, στη συνέχεια, θα συζητηθούν με το Βερολίνο.

Η βασική ιδέα είναι να σχηματισθεί ένα είδος «πρωτοπορίας» από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που θα θέλουν και θα δύνανται «να προχωρήσουν πιο μακριά» από τις άλλες, στην κατεύθυνση μιας πιο σφιχτής οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Στη γαλλική ιδέα περί «πρωτοπορίας» περιλαμβάνονται οι έξι ιδρυτικές χώρες της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς και η Ισπανία, ενώ η Ελλάδα δεν φαίνεται να υπολογίζεται ούτε καν στη δεύτερη ταχύτητα…

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις γαλλικές προτάσεις και δήλωσε σχετικά στο περιοδικό Der Spiegel: «Με ευχαριστεί που άκουσα τον Ολάντ να λέει ότι είναι πλέον έτοιμος να συζητήσει αναθεώρηση των συνθηκών».

Σε αυτό το περιβάλλον, φαίνεται ότι η πιο αμυντική και ανεδαφική -όσο και αν παρουσιάζεται σαν ρεαλιστική- οπτική, είναι εκείνη της ελληνικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι η χώρα θα σωθεί με την υπογραφή ενός σκληρού μνημονίου πάσει θυσία, προκειμένου έτσι να αποφευχθεί το Grexit και να εξευμενιστούν οι “δανειστές”…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!