Του Γιώργου Κατερίνη.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κατόρθωσαν να βρουν μια θέση πλήρους εργασίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, είναι 23,23% λιγότεροι από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, ενώ συνολικά είχαμε 14,1% λιγότερες προσλήψεις. Δηλαδή, ακόμα και με τις συνθήκες της ελαστικοποίησης της εργασίας και της μείωσης των αποδοχών (δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, αλλά πλέον υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης νέων με το 80% των κατώτερων μισθών), η προσφορά εργασίας και μάλιστα πλήρους ολοένα και μειώνεται.
Σε αυτό το καθεστώς μειωμένης προσφοράς εργασίας και γενικευμένης ανασφάλειας, η αύξηση των μετατροπών των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας αποκτά αλματώδεις ρυθμούς.
Μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2011 έχουν μετατραπεί 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ολόκληρο το 2010 είχαν μετατραπεί 26.253 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 54,6% σε σχέση με το 2009 (πίνακας 2).
Τα ποσοστά των αλλαγών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης προηγουμένων ετών που κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς μετατράπηκαν σε κάποια μορφή ελαστικής εργασίας, είναι απλά… θηριώδη: 121,94% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 476,73% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 5.521,67% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη!
Η γεωγραφία της επισφάλειας
Από τα αναλυτικά -ανά περιφέρεια- στοιχεία του ΣΕΠΕ προκύπτει ως αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής στην ελαστικοποίηση της εργασίας η Κεφαλονιά, όπου δηλώθηκαν 1.743 νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης, 52 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας και καμία(!) σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Μάλιστα, κρατά… σταθερά τα σκήπτρα της επισφάλειας αφού και το αντίστοιχο διάστημα του 2010 είχαν δηλωθεί 849 συμβάσεις μερικής, 119 εκ περιτροπής και μόνο 5 σταθερής εργασίας!
Η Αχαΐα φέρει τα πρωτεία των μετατροπών συμβάσεων. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 είχαν δηλωθεί μόνο 49 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση, το αντίστοιχο φετινό εξάμηνο υπήρξε εκτόξευση της ελαστικότητας: 2006 συμβάσεις πλήρους εργασίας μετατράπηκαν σε μερικής, 559 σε εκ περιτροπής με συμφωνία των εργαζομένων και 150 σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Για τη Θεσσαλονίκη τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: το 62% των νέων θέσεων εργασίας που δηλώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν ελαστικές. Συνολικά 16.467 εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία. Το ίδιο διάστημα άλλες 5.933 συμβάσεις πλήρους εργασίας μετατράπηκαν σε κάποια ελαστική μορφή. Το αντίστοιχο διάστημα του 2010 είχαν καταγραφεί 20,66% περισσότερες συμβάσεις εργασίας, από τις οποίες το 60,1% αφορούσαν και πάλι ελαστική εργασία.
Όσο αφορά την Αθήνα, εκεί η υποχώρηση της πλήρους απασχόλησης ήταν καταλυτική: μέσα σε μια χρονιά οι θέσεις πλήρους απασχόλησης υποχώρησαν κατά 45,4%. Μόνο 50.073 νέες συμβάσεις στο εξάμηνο του 2011 αφορούσαν πλήρη απασχόληση, ενώ 45.902 ελαστικές μορφές εργασίας. Και το ίδιο διάστημα άλλες 11.638 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε κάποιας μορφής ελαστική απασχόληση.
Στοιχεία που… ευημερούν
Φυσικά, τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το ΣΕΠΕ από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε σε επιχειρήσεις, διογκώνουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά των ανασφαλών εργαζομένων. Με 30% μαύρη εργασία, το ποσοστό των εργαζομένων με πλήρες ωράριο, άρα και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα πέφτει μόλις στο 46%.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, από τα στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών του κράτους, οι μοναδικοί δείκτες στους οποίους παρουσιάζει ραγδαία αύξηση η ελληνική οικονομία είναι αυτοί της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Την επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται ότι διαφημίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας με την τόση ακρίβεια στην αποτύπωση των στοιχείων που δίνουν τακτικότατα.