Γράφαμε στο προηγούμενο άρθρο, παραθέτοντας ονομαστικά τους χρηματοδότες της καμπάνιας, ότι οι «επιχειρήσεις που ανέλαβαν “αυτοβούλως” να διαφημίσουν τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, έχουν πρωτοστατήσει στη μείωση θέσεων εργασίας και αποδοχών, στο χτύπημα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι επαγγελματιών, στη διάλυση των κρατικών δομών». Αυτό, σύμφωνα με τον επιστολογράφο μας, δημιουργεί μια «ισοπεδωτική» εικόνα, με «ελαφρότητα» και «εύκολες δαιμονοποιήσεις». Αιτία είναι το γεγονός πως μια από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναφέρονται στο κείμενο «δεν έχει κάνει ούτε μειώσεις μισθού σε κανένα εργαζόμενο, αλλά ούτε και έχει προχωρήσει σε απολύσεις».
Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας στο άρθρο αυτό παραθέταμε μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις επιχειρήσεων αποκαλύπτοντας το πώς έχουν εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες τόσο των μνημονιακών νόμων, όσο και του γενικότερου κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία, αυξάνοντας τα κέρδη τους, παρότι στην καμπάνια υποκριτικά αναφέρονται στην δραματική επίπτωση των μέτρων στη ζωή κάθε Έλληνα.
Τι προβάλλει αλήθεια αυτή η καμπάνια, με την οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις («πρωτοβουλιακά») επιχειρούν να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας; Προβάλλει όλα τα δομικά μέτρα τα οποία έχει λάβει με τα Μνημόνια 1 και 2 η ελληνική κυβέρνηση. Ανάμεσα σε αυτά, τα οποία προφανώς οι επιχειρήσεις στηρίζουν, βρίσκονται και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας με έμφαση στις τελευταίες μειώσεις 22% στους κατώτατους μισθούς, 32% στους κατώτατους μισθούς των νέων μέχρι 25 ετών και 2% στις εργοδοτικές εισφορές (αναλυτικά η καμπάνια βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.greeceischanging.com). Αλλά και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση κρατικών δομών κ.λπ.
Πέρα, λοιπόν, από τις όποιες αλλαγές έχει εφαρμόσει κάθε επιχείρηση από αυτές που αναφέρονται στο κείμενο του Δρόμου, το γεγονός ότι 21 μεγάλες επιχειρήσεις και δυο εργοδοτικές οργανώσεις χρηματοδοτούν (αλήθεια, θα έχουν και ανάλογη φοροαπαλλαγή γι’ αυτή την καμπάνια;) την προβολή αυτών των σκληρών κι επώδυνων μέτρων, από τα οποία πλήττονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, χτυπιούνται βάρβαρα τα εισοδήματα και ξεπουλιέται ο δημόσιος και κοινωνικός πλούτος, νομίζουμε ότι δικαιολογεί απόλυτα την κριτική που ασκείται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Αν κάποια από τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν την καμπάνια δεν έχει προβεί σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, είναι ένα γεγονός το οποίο, προφανώς, δεν παραβλέπουμε, αλλά δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τη στάση μας και την άποψή μας για τη συμπεριφορά του «ελληνικού» κεφαλαίου σε αυτούς τους μνημονιακούς καιρούς.
Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμα στοιχείο το οποίο θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν των αναγνωστών μας. Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώτης, στην οποία αναφέρεται ο επιστολογράφος μας, ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, προφανώς είναι συνυπεύθυνος για θέσεις του ΣΕΒ, με τις οποίες ζητά πιο επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους. Να αναφέρουμε την πιο πρόσφατη παρέμβαση του ΣΕΒ, για παράδειγμα, που αφορούσε την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για την πλήρη απελευθέρωση της ενοικιαζόμενης εργασίας στον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου Μνημονίου. Οι βιομήχανοι, λοιπόν, παρεμβαίνοντας στο σχετικό νομοσχέδιο ζητούσαν να αποσυρθεί μια παράγραφος που απαιτεί από τον εργοδότη για να κάνει χρήση ενοικιαζόμενων εργαζομένων να αιτιολογεί τις ανάγκες για την κάλυψη αυτών των θέσεων εργασίας. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν δεκάδες.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά, να τονίσουμε ότι είναι χρέος και καθήκον μιας εφημερίδας της Αριστεράς να στηλιτεύει τη συλλογική και την ατομική ευθύνη των επιχειρήσεων, και μάλιστα των μεγαλύτερων από αυτές, στη χειροτέρευση των όρων εργασίας και αμοιβής και τη στήριξη που παρέχουν στην πρόσδεση της χώρας στα αδηφάγα υπερεθνικά συμφέροντα μέσω των δανειακών συμβάσεων. Οι επιχειρήσεις της χώρας κέρδισαν και κερδίζουν από τη χειροτέρευση των όρων ζωής των Ελλήνων πολιτών και αυτό το γεγονός ο Δρόμος δεν θα σταματήσει να το αποκαλύπτει.
Υ.Γ. Στους χαρακτηρισμούς και τα περί αλήθειας, νομίζουμε ότι τα δείγματα γραφής αυτής της εφημερίδας (αλλά και του υπογράφοντος) είναι πλέον αρκετά για να κατατάσσεται από τους αναγνώστες της στα έντυπα που με μαχητικό και έντιμο τρόπο προσπαθούν να αρθρώσουν έναν συνεπές αριστερό λόγο.
Η επιστολή του αναγνώστη
Αγαπητέ κ. Κατερίνη,
Διάβασα στο άρθρο σας (Δρόμος 8/3) με τίτλο Δώστε στους Έλληνες επιχειρηματίες άλλη μια ευκαιρία, ότι η εταιρία Γιώτης (ανάμεσα σε πολλές άλλες εταιρίες) έχει πρωτοστατήσει στη μείωση θέσεων εργασίας και αποδοχών.
Ως αναγνώστης του Δρόμου αλλά και εργαζόμενος της Γιώτης, πρέπει να σας διορθώσω για τα παραπάνω γραφόμενά σας. Η εταιρία δεν έχει κάνει ούτε μειώσεις μισθού σε κανένα εργαζόμενο, αλλά ούτε και έχει προχωρήσει σε απολύσεις. Αντίθετα, υποστηρίζει τους εργαζομένους με extra παροχές που διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Το μήνυμα σας το στέλνω όχι για να προβάλω ή αποκαταστήσω το όνομα της εταιρίας, αλλά για να ενημερώσω εσάς ως αρθρογράφο του Δρόμου με την προσωπική και αληθινή γνώση που έχω για το συγκεκριμένο θέμα.
Αυτή η ισοπέδωση που παρατηρώ στο κείμενό σας με προβληματίζει για την ελαφρότητά της, δεν θυμίζει εφημερίδα της Αριστεράς, αλλά μου θυμίζει εύκολες δαιμονοποιήσεις του στυλ «και οι 300 της Βουλής θέλουν κρέμασμα», «όλοι ίδιοι είναι», «όλοι έχουν την ίδια ευθύνη»και φυσικά το «όλοι μαζί τα φάγαμε» κ.λπ.
Ένας δημοσιογράφος του αριστερού χώρου πρέπει να διαφέρει από τον Πρετεντέρη και την Τρέμη και να γράφει αλήθειες και όχι να γεμίζει απλά το χώρο της στήλης του.
Εάν εσείς πήρατε τη λίστα από τα μέλη του ΣΕΒ και γράψατε το κείμενο, χωρίς καμία έρευνα, τότε έχετε κάνει λάθος.
Εάν, πάλι, κάνατε έρευνα και μετά γράψατε το άρθρο σας, θα ήθελα να μου στείλετε αυτά τα στοιχεία που στηρίζουν τα γραπτά σας.
Ως αριστερός πιστεύω στην αλήθεια, το εύκολο ψέμα γεννά αμφιβολίες και φέρνει παρακμή αξιών και ιδεών.
Ευχαριστώ,
ένας αναγνώστη σας