«H παγκόσμια ανισότητα σήμερα βρίσκεται σε επίπεδο που είδαμε για τελευταία φορά στα τέλη του 19ου αιώνα και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Συνοδεύεται από μία ολοένα και μεγαλύτερη αίσθηση στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, που έχει προκαλέσει αποξένωση και θυμό και ακόμη φυλετικό εθνικισμό και ξενοφοβία. Και καθώς οι πολίτες αγωνίζονται να διατηρήσουν το συρρικνούμενο μερίδιό τους στην πίτα, η αγωνία τους έχει δημιουργήσει πολιτικό άνοιγμα σε καιροσκόπους λαϊκιστές, αλλάζοντας την παγκόσμια τάξη», έγραφε σε άρθρο του στις 18 Απριλίου ο Kaushik Basu, πρώην κορυφαίος οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητής Οικονομικών στο Cornell University. Και τόνιζε χαρακτηριστικά ότι «το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών σήμερα είναι ασύλληπτο».
Πλούτος και φτώχεια στη Ρωσία
Το περιοδικό Forbes έδωσε πριν δυο μέρες στη δημοσιότητα τον ετήσιο κατάλογο των Ρώσων κροίσων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη λίστα ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων (η περιουσία τους αποτιμάται σε δολάρια) εκτοξεύτηκε στους 96, από 77 το 2016. Η συνολική περιουσία των 200 πλουσιότερων Ρώσων φτάνει στα 460 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά 100 δισ. δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.
Από την άλλη, ο αριθμός των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας πλησίασε τα 20 εκατομμύρια το 2016, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.
Γερμανικές μπίζνες για… λίγους
Σε χτεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφερόταν ότι η γερμανική Deutsche Bank συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμα 157 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) για παραβάσεις των κανόνων που αφορούν στη διαπραγμάτευση συναλλάγματος και συναλλαγές για δικό της λογαριασμό.
Η Fed ανακοίνωσε ότι η γερμανική τράπεζα… απέτυχε να αντιληφθεί ότι οι διαπραγματευτές της στο τμήμα του ξένου συναλλάγματος αντάλλασσαν μηνύματα με ανταγωνιστές τους για τις συναλλαγές τους. Σύμφωνα με τη Fed, η Deutsche Bank δεν είχε, επίσης, εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για την ικανοποιητική συμμόρφωσή της με τον λεγόμενο κανόνα Volcker, ο οποίος απαγορεύει τις συναλλαγές των τραπεζών για δικό τους λογαριασμό.
Η Deutsche διατάχθηκε να πληρώσει 156,6 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα, να σταματήσει τις παραβάσεις και να συνεργαστεί σε κάθε έρευνα για τα άτομα που μετείχαν στη διαπραγμάτευση συναλλάγματος. Ο διακανονισμός σχετίζεται με μία ευρύτερη έρευνα αρκετών παγκόσμιων τραπεζών που κατηγορήθηκαν για συντονισμένες πρακτικές, ώστε να μεταβάλλουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ίδιον όφελος.