Τα μέτρα που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή, στη συζήτηση εκτός του προϋπολογισμού, είναι ανεπαρκέστατα για το λαό, δίνουν «κοινωνική νομιμοποίηση» στη αισχροκέρδεια των τραπεζών και στους πλειστηριασμούς τους και αποτελούν μεθόδευση εξαπάτησης με την προβολή μεγιστοποίησης των αποτελεσμάτων τους όταν είναι ελάχιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη θεσμοθετημένα. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:
1 Έγινε αυτό που ήθελαν οι τράπεζες όσον αφορά τις χρεώσεις. Επί ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης επιδιδόταν σε λεονταρισμούς γενικώς ενάντια στις χρεώσεις των τραπεζών. Με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και την εξειδίκευσή τους από τον Κ. Χατζηδάκη στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι «άνθρακες ο θησαυρός».
Η παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά ελάχιστες περιπτώσεις προμηθειών για συγκεκριμένες συναλλαγές που γίνονται μόνο από ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει ο πελάτης (υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό). Πρόκειται για α) χωρίς χρέωση πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφέλειας, οφειλών προς δημόσιο και ασφαλιστικές εταιρείες, β) χρέωση 0,5 ευρώ για μεταφορές ποσών μεταξύ τραπεζών, γ) χωρίς χρέωση ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας όταν στη δημοτική ενότητα υπάρχει ΑΤΜ μόνο μιας τράπεζας, δ) επέκταση της μείωσης κατά 50% στις προμήθειες συναλλαγών με POS από τα 10 ευρώ ανά συναλλαγή στα 20, ε) χωρίς χρέωση φόρτισης οι προπληρωμένες κάρτες, στ) διευρύνεται το ημερήσιο όριο δωρεάν μεταφορών στο σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ.
Όλα αυτά τα μέτρα υπολογίζονται σε ετήσιο ύψος στα 100 έως μέγιστο τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Η «σταγόνα στον ωκεανό» όταν στο εννεάμηνο 2024 οι καθαρές προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ήταν 1,54 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους 3,5 δισ. ευρώ. Για όλο το 2024 εκτιμώνται οι προμήθειες να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 4,5 δισ. Δηλαδή τα μέτρα «ανακούφισης του λαού» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αφορούν στην καλύτερη περίπτωση (150 εκατ.) το 7,5% των ετήσιων καθαρών προμηθειών και το 3,3% των καθαρών κερδών. Τόσο «σκληρά» ήταν τα μέτρα της κυβέρνησης έναντι των τραπεζών.
Η κυβέρνηση με αυτά τα μέτρα νομιμοποιεί την αισχροκέρδεια των τραπεζών αφού: α) Δεν παίρνει κανένα μέτρο για την τεράστια διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, που στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη. β) Για τις παραπάνω μηδενικές προμήθειες ηλεκτρονικών συναλλαγών, όταν η πράξη γίνεται στο «γκισέ» αυτές πληρώνονται κανονικότατα ανεξάρτητα αν ο συναλλασσόμενος δεν έχει τη δυνατότητα, συνήθως λόγω ηλικίας και κατάστασης, να τις πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά. γ) Όλες οι άλλες ανεξέλεγκτες προμήθειες – χρεώσεις που παράγουν τα 2 δισ. προμηθειών και οι πρακτικές των τραπεζών που χρεώνουν ότι και όπως θέλουν παραμένουν ως έχουν.
Οι τράπεζες οικειοθελώς θα δώσουν, αλλά μόνο για ένα έτος, το ιλιγγιώδες (;) ποσό των 100 εκατ. ευρώ για τα σχολεία της χώρας. Τα νούμερα που προαναφέραμε της κερδοφορίας συγκριτικά με το συγκεκριμένο ποσό και μόνο για ένα έτος μιλάνε μόνα τους δεν χρειάζονται σχολιασμό! Επίσης οι τράπεζες θα δώσουν 100 εκατ. ευρώ στον φορέα αγοράς και επαναμίσθωσης των κατοικιών των ευάλωτων νοικοκυριών που χάνουν το σπίτι τους και πλέον θα το ενοικιάζουν. Με 100 εκατ. ευρώ οι τράπεζες πετυχαίνουν το στόχο τους, να προωθηθεί το μέτρο για να εισπράξουν χρήματα από τη μεταβίβαση των ακινήτων που τώρα καθυστερούν. Ταυτόχρονα εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στον συγκεκριμένο φορέα που θα έχει εξασφαλισμένη κερδοφορία αφού οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα πληρώνουν επί μία δωδεκαετία ενοίκιο που θα προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την αξία του ακινήτου με βάση τις συνθήκες της αγοράς. Μετά το 12ο έτος θα μπορούν αν θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να το ξαναγοράσουν στην τότε εμπορική του αξία! Πρακτικά δηλαδή θα το πληρώσουν τρεις φορές: την πρώτη με όσα πλήρωσαν πριν τους το πάρουν, τη δεύτερη με το ενοίκιο και την τρίτη με τη νέα αγορά. Αυτό ονομάζεται προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και μας το «σερβίρουν» ξαναζεσταμένο (προβλέπεται με νόμο από το 2020 χωρίς να έχει ολοκληρωθεί) με τα 100 εκατ. ευρώ της δωρεάς των τραπεζών, που θα βγάλουν πολλαπλάσια από το σύνολο των εξελίξεων στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Με όλα τα παραπάνω ο κ. Μητσοτάκης «ξέπλυνε» την αισχροκέρδεια των τραπεζών με ελάχιστο κόστος για αυτές. Έτσι συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος μας και η αξιωματική αντιπολίτευση που είχε θέσει θέμα έκτακτης φορολόγησης των κερδών τους έμεινε ευχαριστημένη για το τελικό αποτέλεσμα. Συνεπώς όλα νόμιμα, όλα ηθικά, όλα στο πλαίσιο της κανονικότητας αρκεί ο λαός να γίνεται φτωχότερος και έναντι αυτού να του δίνουν και κανένα καθρεφτάκι!
2 Διπλασιασμός ΕΝΦΙΑ στα κλειστά διαμερίσματα από πλειστηριασμούς. Για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ των κλειστών διαμερισμάτων που έχουν περάσει στις τράπεζες μέσω πλειστηριασμών. Πρόκειται για συνολικά 20.000 κατοικίες που αποδίδουν ένα ποσό ΕΝΦΙΑ της τάξης των 6 εκατ. ευρώ και με το διπλασιασμό θα γίνουν 12. Φυσικά αυτό δεν θα υποχρεώσει τις τράπεζες και τα funds να αλλάξουν πολιτική. Αυτό το αναφέρουν ήδη και κυβερνητικού προσανατολισμού αναλυτές που γνωρίζουν πολύ καλά πως κινούνται αυτές οι διαδικασίες από τους σημερινούς ιδιοκτήτες. Αλίμονο στον κόσμο που έχασε τα σπίτια του, κατάσταση που συνεχίζεται και επιδεινώνεται. Έτσι με ένα ακόμα «εικονικό» μέτρο μπαίνουμε βαθύτερα στην εποχή της κανονικότητας όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και οι τράπεζες-funds-servicers συνεχίζουν «νομιμοποιημένοι» γενικώς το έργο των πλειστηριασμών με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
3 Δωρεάν φάρμακα στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Το ΕΚΑΣ κόπηκε οριστικά από τους χαμηλοσυνταξιούχους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ως απαίτηση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι όλοι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα λαμβάνουν χωρίς προσωπική συμμετοχή τα φάρμακα που χρειάζονται και ενημέρωσε ότι το μέτρο αφορά 310.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει νομοθετηθεί από το 2020 και μονιμοποιήθηκε το 2023. Συνεπώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως νέο κάτι που προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία. Φυσικά στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, με τα τεράστια συμφέροντα των εταιρειών για τα έργα, όπως έχουν παραδεχθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι που εκπληρώνουν τα κριτήρια για να παίρνουν ήδη τα φάρμακα δωρεάν αλλά παραμένουν εκτός. Το σύνολο όλων με βάση τα κριτήρια δεν είναι 310.000 αλλά 200.000. Ουσιαστικά όλοι αυτοί έχουν χάσει το συμπλήρωμα των 230 ευρώ μηνιαία στη σύνταξη και για μία ακόμα φορά τους πλασάρουν την «παροχή» της απαλλαγής από τη συμμετοχή στα φάρμακα.