Ενώ κλείνει ένας χρόνος από τον ξεσηκωμό των αγροτών της Ινδίας, που κλιμακώθηκε με την επεισοδιακή είσοδό τους στην ινδική πρωτεύουσα τον περασμένο Ιανουάριο*, τα διεθνή ΜΜΕ καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να μην γίνει γνωστή η καλή είδηση και πάρουν αέρα τα μυαλά των πληβείων: η κυβέρνηση του ακροδεξιού ινδουιστή Μόντι ανακοίνωσε ότι από τις 29 Νοεμβρίου καταργούνται οι τρεις αντιαγροτικοί νόμοι του 2020 που παρέδιδαν τη γεωργία στο έλεος των αγροδιατροφικών πολυεθνικών και οδηγούσαν σε αφανισμό τη φτωχολογιά της υπαίθρου. Πρόκειται για σπουδαία νίκη, που αποσπάστηκε με σκληρό, παρατεταμένο και αιματηρό αγώνα από ένα αλαζονικό και αντιδραστικό καθεστώς – κι αυτό καθιστά την επιτυχία ακόμη σημαντικότερη. Η Παν-Ινδική Ένωση Αγροτών, μία από τις μαζικές οργανώσεις που πρωτοστάτησαν στον αγώνα, δηλώνει: «Συγχαίρουμε τις μάζες των αγροτών, των εργατών γης και άλλων εργαζόμενων που αγωνίστηκαν αποφασιστικά επί ένα χρόνο απ’ άκρη σε άκρη της Ινδίας ενάντια σε αυτούς τους νόμους, αψηφώντας την ακραία καταστολή και κάνοντας μεγάλες θυσίες για αυτή την ιστορική νίκη. Μια σειρά άλλα αιτήματα του αγώνα των αγροτών παραμένουν ανικανοποίητα. Αλλά η σημερινή νίκη μας δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τους μελλοντικούς αγώνες».
Ο Π. Σαϊνάτ, επί δεκαετίες δημοσιογράφος και ερευνητής της ινδικής υπαίθρου, γράφει: «Αυτό που τα ΜΜΕ δεν μπορούν με τίποτα να παραδεχτούν ανοιχτά είναι ότι η μεγαλύτερη ειρηνική και δημοκρατική διαμαρτυρία που συνέβη στον κόσμο εδώ και χρόνια –και οπωσδήποτε η μεγαλύτερη που οργανώθηκε εν μέσω πανδημίας– πέτυχε μια τεράστια νίκη. Μια νίκη που συνεχίζει μια σπουδαία παράδοση. Αγρότες κάθε κατηγορίας, άντρες και γυναίκες, περιλαμβανομένων των κοινοτήτων των Αντιβάσι και των Νταλίτ**, έπαιζαν πάντα κρίσιμο ρόλο στον αγώνα αυτής της χώρας για ελευθερία. Στην 75η επέτειο της Ανεξαρτησίας μας, οι αγρότες στις πύλες εισόδου του Δελχί ξαναζωντάνεψαν το πνεύμα αυτού του μεγαλειώδους αγώνα. Οι αγρότες πέτυχαν πολύ περισσότερα από την ικανοποίηση του αιτήματός τους για κατάργηση των νόμων. Ο αγώνας τους έχει σημαδέψει βαθιά την πολιτική αυτής της χώρας. Η νίκη βέβαια κάθε άλλο παρά τερματίζει την αγροτική κρίση. Είναι απλώς η αρχή μιας νέας φάσης της μάχης για ευρύτερα ζητήματα. Οι αγροτικές διαμαρτυρίες εξελίσσονται εδώ και πολύ καιρό, ιδίως από το 2018, όταν οι χωρικοί Αντιβάσι της Μαχαράστρα συγκλόνισαν το έθνος βαδίζοντας την εκπληκτική πορεία των 182 χιλιομέτρων μεταξύ Νασίκ και Μουμπάι. Ήδη από τότε κατηγορήθηκαν ότι δεν είναι πραγματικοί αγρότες αλλά “μαοϊκοί των αστικών κέντρων”… Σήμερα γιορτάζουμε πολλές νίκες, και η μικρότερη από αυτές δεν είναι η επικράτηση των αγροτών επί των συστημικών ΜΜΕ. Τα οποία στο αγροτικό ζήτημα (όπως και σε τόσα άλλα) λειτούργησαν ως εφεδρική μπαταρία της κυβέρνησης. Ίσως όμως το σημαντικότερο που πέτυχαν οι διαδηλωτές είναι να εμπνεύσουν και άλλους χώρους υπέρ της αντίστασης σε μια κυβέρνηση που απλά ρίχνει στις φυλακές όσους την επικρίνουν».
* Οι Αντιβάσι είναι αυτόχθονες φυλές. Οι Νταλίτ είναι η κατώτερη κοινωνική κάστα. Οι δύο αυτές κοινότητες είναι οι πιο καταπιεσμένες στην Ινδία: οι ελίτ τις αντιμετωπίζουν ως κατώτερα όντα χωρίς δικαιώματα.