Η FIFA δείχνει να κινητοποιείται μπροστά στο αυξανόμενο πρόβλημα
Πήρε, επιτέλους, μπροστά η «Ομάδα Κρούσης» της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου κατά του ρατσισμού και την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Ζυρίχη. Η FIFA συζήτησε όχι μόνο για τις τιμωρίες, αλλά και για τον τρόπο γενικότερης αντίδρασης απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα.
Οι βασικοί άξονες στην πρώτη συνεδρίαση και οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν σε λίγες μέρες στο συνέδριο της FIFA ήταν μεταξύ άλλων:
– Να υπάρχει ένας εντεταλμένος αξιωματούχος στο γήπεδο που θα εντοπίζει τις πιθανές πράξεις ρατσιστικών ή άλλων διακρίσεων, με στόχο την ελάφρυνση της πίεσης προς τους διαιτητές και τη ευκολότερη διαθεσιμότητα αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να αποκτηθούν, ώστε οι πειθαρχικές επιτροπές να λάβουν αποφάσεις.
– Την επιβολή κυρώσεων σε δύο στάδια, με μια λίστα επιβαλλόμενων κυρώσεων για μια πρώτη ή ήσσονος σημασίας αξιόποινη πράξη, όπως μια προειδοποίηση, πρόστιμο ή τη διεξαγωγή ενός αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, καθώς και ποινολόγιο ισχυρότερων κυρώσεων για επαναλαμβανόμενες κολάσιμες πράξεις και σοβαρά περιστατικά, όπως αφαίρεση βαθμών ή, αποβολή από τη διοργάνωση, ακόμα και υποβιβασμό.
– Έμφαση στην ευθύνη των ομοσπονδιών-μελών της FIFA αλλά και των συλλόγων για τις ενέργειες των παικτών, των υπαλλήλων και των οπαδών τους, καθώς και επισήμανση της ανάγκης να εφαρμόζονται οι υφιστάμενες κυρώσεις με εναρμονισμένο τρόπο σε όλες τις ομοσπονδίες, τις ενώσεις-μέλη και τα πρωταθλήματα.
– Να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση προς τους συλλόγους και τις ενώσεις-μέλη της FIFA να παράσχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που να δείχνει την πρόθεσή τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής ρατσισμού και διακρίσεων μεταξύ των οπαδών τους.
Ο αντιπρόεδρος της FIFA Τζέφρι Γουέμπ δήλωσε στην πρώτη συνεδρίαση: «Έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει το ποδόσφαιρο και την κοινωνία. Μία από τις ευκαιρίες που έχει αυτή η Ομάδα Κρούσης είναι η τεράστια εμβέλειά της στις 209 ενώσεις-μέλη της FIFA, ώστε να μπορούμε να πιέσουμε να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα σε κάθε περιοχή και σε κάθε χώρα όπου παίζεται ποδόσφαιρο, με στόχο την καθολική αποτελεσματικότητα των μηχανισμών καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων».