Στον «αέρα» η χρηματοδότηση από κράτος και δήμο.
Με κατάρρευση απειλείται ο Ξενώνας Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της πρωτοβουλίας καταγγέλλουν ότι, εδώ και ενάμιση χρόνο, ο ξενώνας στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική συνεισφορά και την οικονομική υποστήριξη οργανώσεων και πολιτών της Θεσσαλονίκης, ενώ το κράτος και ο δήμος δεν έχουν κάνει καμία κίνηση για να εξασφαλιστεί ξανά η δημόσια χρηματοδότηση του ξενώνα.
Στην ίδια κατάσταση είχε βρεθεί ο ξενώνας πριν από ενάμιση χρόνο, τον Φλεβάρη του 2010, όταν η ΜΚΟ Κοινωνική Αλληλεγγύη, που διαχειριζόταν τον ξενώνα, αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από συνεχιζόμενες καταγγελίες για κακοδιαχείριση και μετά από την απόφαση του υπουργείου Υγείας να παγώσει τη χρηματοδότησή της. Τότε, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης μαζί με άλλες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις της πόλης αποφάσισαν να στηρίξουν τους ενοίκους και τον ξενώνα, ώστε αυτός να μείνει ανοιχτός ακόμα και χωρίς καμία κρατική ή ιδιωτική χρηματοδότηση.
Όπως διευκρινίζουν στην ανακοίνωσή τους, η πρωτοβουλία αυτή είχε εξ ορισμού προσωρινό χαρακτήρα, αφού στόχος παρέμενε η πίεση προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βρεθεί ξανά ο ξενώνας υπό δημόσια διοίκηση και χρηματοδότηση. Δυστυχώς, ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ, αφού ούτε το υπουργείο Υγείας ούτε ο Δήμος Θεσσαλονίκης έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον για το θέμα.
Έτσι σήμερα, η Αντιρατσιστική και οι εθελοντές που στήριζαν τον ξενώνα ανακοινώνουν ότι δεν έχουν πια τα μέσα για να συνεχίσουν να το κάνουν. Οι προσφορές των πολιτών, με τις οποίες εξασφαλιζόταν τόσο η διατροφή όσο και όλα τα λειτουργικά έξοδα, έχουν μειωθεί, και έτσι ήδη ο ξενώνας δεν καλύπτει βασικές ανάγκες, όπως η διατροφή. Επιπλέον, κινδυνεύει άμεσα με διακοπή του ηλεκτρικού.
Ενδεικτικά, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία αναφέρει ότι σε αυτό το διάστημα πάνω 40.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν από χρηματικές προσφορές κοινωνικών χώρων και πολιτών, από τις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Συνέλευση του Ξενώνα, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και άλλοι αλληλέγγυοι χώροι, από τα έσοδα της «Κουτάλας του Ξενώνα» (ομάδα μαγειρικής των ενοίκων) και –κυρίως- από το ταμείο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας.
Με τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν το ρεύμα, η θέρμανση, η συντήρηση του κτιρίου, τα σχολικά είδη των παιδιών, φαρμακευτικό υλικό, είδη διατροφής, καθαριότητας και άλλων καθημερινών αναγκών. Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύφθηκαν από τις προσφορές σε είδη που δόθηκαν από πολίτες και συλλογικότητες, οι οποίες εκτιμώνται περίπου στα 60.000 ευρώ.
Το εντυπωσιακό στην υπόθεση του ξενώνα στη Θεσσαλονίκη είναι ότι το κράτος δεν έχει επίσημα ανακοινώσει την παύση της λειτουργίας του. Το τελευταίο εξάμηνο, απόφαση του υπουργείου Υγείας είναι να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ήδη το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στο Λαύριο, βρίσκεται σε κατάσταση μερικής λειτουργίας. Πλέον οργανώσεις, φορείς και εθελοντές που εμπλέκονται στον ξενώνα περιμένουν τη λύση να δώσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί και προεκλογικά.
Λ.Α.