Αρχική στήλες Με κόντρα τον καιρό: Τρία σε ένα

Με κόντρα τον καιρό: Τρία σε ένα

Είχε πολλά να πει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σταύρο Θεοδωράκη στις 28 Μαρτίου. Για την εκκλησιαστισή περιουσία, τη φορολόγησή της και για διάφορα άλλα. Ανάμεσά τους είπε και αυτό: «Πληρώνομαι από το κράτος με το ποσό των 2.300 ευρώ το μήνα. Δεν μου φθάνουν ασφαλώς αλλά προσπαθώ να κάνω αυτό που μου έλεγε η γιαγιά μου, στη ζωή να απλώνω τα πόδια μου μέχρι εκεί που μπορώ».

Τρεις άνθρωποι έτυχε να παρακολουθούν μαζί τη συνέντευξη. Με σπουδές, πτυχία και δουλειές που δεν είναι σίγουροι αν θα τις έχουνε κι αύριο. Και για τους τρεις ένας μισθός των 2.300 ευρώ ακούγεται άπιαστο όνειρο (κι όχι μόνο γι’ αυτούς τους τρεις, υποψιαζόμαστε). Η πρώτη τους αντίδραση ήταν να το ρίξουνε στην πλάκα (δεν είναι και πολύ της εκκλησίας ούτως ή άλλως). «Να του δώσουμε από τους δικούς μας τους μισθούς βρε παιδιά, να τον βοηθήσουμε τον άνθρωπο», «ν’ ανοίξουμε έναν λογαριασμό για πάρτη του», «κάτι τέτοια ακούει ο Γιωργάκης και μιλά για πολίτες που παραχωρούν το μισθό τους υπέρ πατρίδος».

Μετά βάλανε κάτω και μετρήσανε τους μισθούς τους: 2.300 ευρώ παίρνουν κι οι τρεις μαζί – τώρα που έχουν ακόμα δουλειά εννοείται. Αλλά επειδή είναι μεγαλόψυχοι, αποφάσισαν ότι αφού ο αρχιεπίσκοπος δυσκολεύεται, μπορούν, αν θέλει, να του παραδώσουν μαθήματα επιβίωσης για να του μένει και περίσσευμα από τα 2.300. Έχουν, άλλωστε, γίνει εξπέρ να φέρνουνε βόλτα νοίκια, λογαριασμούς, φαγητό, εξόδους με πολύ λιγότερα. Είναι ζόρικο αλλά όχι ακατόρθωτο. Στο κάτω-κάτω ο αρχιεπίσκοπος δείχνει σεμνός άνθρωπος, χωρίς τις εξτραβαγκάντζες του προκατόχου του, θα μάθει να τα βολεύει. Στην ανάγκη θα του πουν αυτό που δεν τους έμαθε η γιαγιά τους αλλά το κατάλαβαν οι ίδιοι (θα του το πουν παραστατικά, με μελοδραματική φωνή «Ξανθόπουλος – το παιδί του λαού» για να το καταλάβει καλύτερα): «Αν χρειαστεί, κόβεις τα πόδια σου, έτσι κι είναι λίγο μακρύτερα, για να τα φέρεις βόλτα».

Μετά σιχτίρισαν και κλείσανε την τηλεόραση. Αισθάνονταν κομματάκι ηλίθιοι. «Θυμίστε μου», είπε ο ένας, «γιατί δεν επιχείρησα εκκλησιαστική καριέρα. Είναι αργά να δοκιμάσω τώρα;»

Μ.Ξ.

Σχόλια

Exit mobile version