Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Κούρδων Ελλάδος, το περιοδικό Φωνή των Κούρδων (www.kurdishvoice.gr), το Ίδρυμα Ελευθερία-Azadi (www.azadifreedom.org), και την εφημερίδα Δημοκρατία, με τίτλο: «Το Κουρδικό ζήτημα, ο εκβιασμός της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ από την Τουρκία».
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 30 Νοεμβρίου, μίλησαν Έλληνες πολιτικοί, βουλευτές και υπουργοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος της χώρας. Οι ομιλητές ήταν οι: Amineh Kakabeveh – πρ. βουλευτίνα του σουηδικού κοινοβουλίου, Οδυσσεάς Κωνσταντινόπουλος – βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Μυλωνάκης – βουλευτής Ελληνικής Λύσης, Παναγιώτης Λαφαζάνης – πρ. υπουργός, Γεώργιος Αϋφαντής – πρέσβης ε.τ., Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς, Ιωάννης Νομικός – PhD, πρόεδρος Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS), Σάββας Καλεντερίδης – εκδότης, συγγραφέας.
Η κεντρική προσκεκλημένη ομιλήτρια και πρώην βουλευτίνα του σουηδικού κοινοβουλίου, Amineh Kakabeveh, κατέδειξε την ιμπεριαλιστική και εγκληματική πολιτική του τουρκικού καθεστώτος, το οποίο προκαλεί αστάθεια και απειλεί τους λαούς της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.
Παράλληλα, από τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη διεθνούς καταγγελίας της τυχοδιωκτικής και επεκτατικής πολιτικής του Ερντογάν, ενώ υπογράμμισαν την αλληλεγγύη και τα αδελφικά συναισθήματα που ενώνουν του δύο λαούς – της Ελλάδας και του Κουρδιστάν.
Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της σύντομης ομιλίας του Ρούντι Ρινάλντι στην εκδήλωση:
Ρούντι Ρινάλντι: Τέσσερις διαστάσεις ιδιαίτερης σημασίας
Ευχαριστίες προς τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τη συμμετοχή μου στην εκδήλωση και ιδιαίτερα προς την προσκεκλημένη αγωνίστρια Amineh Kakabeveh
Θα επισημάνω τέσσερις διαστάσεις ιδιαίτερης σημασίας:
1. Η στάση μας σε σχέση με τον εθνικό και κοινωνικό αγώνα. Η στάση μας στον αγώνα εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης του Κουρδικού λαού
– Η δύναμη του κουρδικού κινήματος, η αντοχή του, η δυναμική του, προέρχεται από τον πρωτότυπο συνδυασμό που έχει επιδείξει σε σημαντικά ζητήματα και αξίες. Εμβληματικό παράδειγμα: Το Κομπάνι και η Ροτζάβα (πιθανή αναλογία με το Μεσολόγγι το 1826, που συγκέντρωσε πλήθος από φιλέλληνες αγωνιστές, που ενέπνευσε τον εθνικό ποιητή μας Δ. Σολωμό να γράψει «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»).
– Η συνθετότητα και του κουρδικού ζητήματος και η εμπλοκή του στους οξύτατους ανταγωνισμούς και τις τεκτονικές κινήσεις στην περιοχή. Ο αγώνας γίνεται μέσα σε συνθήκες που πρέπει να υπολογίζεται όχι μόνο τι επιλέγεις αλλά και τι αναγκάζεσαι να κάνεις.
– Το κουρδικό κίνημα από το 1980 και η σημασία του, το εθνικό κουρδικό ζήτημα, τα αιτήματα κοινωνικής χειραφέτησης των λαών της Τουρκίας.
– Η Ελλάδα και το σύγχρονο κουρδικό ζήτημα. Αλληλεγγύη του ελληνικού λαού αλλά και οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας (όπως έγινε στην περίπτωση παράδοσης του Οτσαλάν ή τη σιωπηλή παράδοση συνολικά 85 κούρδων αγωνιστών στις τουρκικές αρχές).
2. Η ανάγκη για αντιμετώπιση και ανάσχεση του τουρκικού επεκτατισμού είναι ευρύτερη. Οι προοπτικές των αγώνων μας αλληλοεπηρεάζονται
– Η σύνθετη κατάσταση. Οι συγκρούσεις των μεγάλων δυνάμεων. Οι άξονες, τα τριγωνικά σχήματα συμμαχιών. Καθόλου εύκολες οι συμπαρατάξεις δυνάμεων που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και με συμφέροντα που μεταβάλλονται μέσα στην τρικυμία των εξελίξεων.
– Ο τούρκικος επεκτατισμός με τις εκκαθαρίσεις πληθυσμών και εθνών, είναι ο νταής της περιοχής. Οι πόλεμοι που διεξάγει, οι πόλεμοι που προετοιμάζει.
– Το πρόβλημα ύπαρξης της χώρας και του ελληνικού λαού ορίζει τη σκέψη μας. Ισχυρές ροπές μέσα στις ελληνικές ελίτ για «λύσεις» τύπου Πρεσπών. Η ανησυχία μας αφορά πέραν του πολέμου και τις «λύσεις» που θα εμφανιστούν προσοδοφόρες και ειρηνόφιλες ενώ θα φαλκιδεύουν την ύπαρξη της χώρας. Ο επεκτατισμός δεν ανακόπτεται με «χάδια» και όλοι οι μεγάλοι ποντάρουν σε ειδική σχέση με την Τουρκία σε βάρος των λαών και των χωρών της περιοχής.
3. Ο πόλεμος στην Ουκρανία: Οι στρατοπεδεύσεις στην Ευρώπη απειλούν τη δημοκρατία και τους λαούς
– Ας αρχίσουμε από τον πυρήνα της σημερινής εκδήλωσης: Η πολύ δυσμενής εξέλιξη της στρατοπέδευσης της Σουηδίας-Φινλανδίας μέσα στο ΝΑΤΟ.
– Όποιος αγωνίζεται σήμερα χαρακτηρίζεται ή «τρομοκράτης» ή εθνολαϊκιστής». Ο συνδυασμός της δυτικής-ευρωατλαντικής δομής με το μακρύ χέρι της Τουρκίας που φτάνει μέχρι τη Σκανδιναβία θυμίζει Ιερά Συμμαχία – και την παράδοση και εκτέλεση του Ρήγα Φεραίου.
– Ανάγκη ευρύτερων προσανατολισμών: Άρση των στρατοπεδεύσεων και να μην γίνει η Ευρώπη πεδίο βολής των αντιμαχόμενων μπλοκ. Γίνεται σαφές ότι οι ελίτ της Ευρώπης και το οικοδόμημά τους (Ε.Ε.) δεν μπορούν να σηκώσουν μια τέτοια σημαία. Είναι στρατηγικά τα συμφέροντα και οι τεράστιες υπεξαιρέσεις πλούτου και ισχύος που τους δεσμεύουν. Μόνον οι λαοί. Και οι προοπτικές μας –ημών και υμών– σχετίζονται με τις δυνατότητες μιας άλλης πορείας και του ευρωπαϊκού χώρου.
4. Η μεγάλη παγκόσμια εικόνα: Οι λαοί ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν δικαίωμα για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση
- Πρόσφατο κλείσιμο και έκπτωση-εξάντληση ενός προηγούμενου παγκόσμιου κύκλου κοινωνικής χειραφέτησης.
- Σειρά βίαιων προσπαθειών του παγκόσμιου κεφαλαίου για ξεπέρασμα μιας κρίσης που έχει την αρχή της στη δεκαετία του ‘70 και δεν λέει να λήξει.
- Κρίση του συστήματος ηγεμονίας της Δύσης.
- Μεγάλη ύφεση στην πολιτική παρουσία της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας παγκόσμια. Αλλά και ένα τεράστιο και ογκούμενο φάσμα κοινωνικής δυσφορίας πλανάται όχι μόνο πάνω από την Ευρώπη αλλά παγκόσμια.
Με αυτό το τελευταίο θέλουμε να κλείσουμε: Aντλούμε την ελπίδα μας αλλά και συνδέουμε την ενεργητικότητά μας με την προοπτική μεγάλων λαϊκών εγχειρημάτων.
Και αφού μιλήσαμε με όρους αναλογίας με τον 19ο αιώνα (Ιερά Συμμαχία, Μεγάλες Δυνάμεις κ.λπ.) , θα πούμε ότι η σημερινή κατάσταση βοά για την αναγκαιότητα ενός 1848. Μιας μεγάλης δημοκρατικής επανάστασης με βαθύ κοινωνικό περιεχόμενο.
Να σταματήσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό και τους εκβιασμούς του. Νίκη στον κουρδικό λαό. Ελεύθεροι λαοί σε ελεύθερες χώρες.