Γράφει ο Σχολιαστής του Δρόμου

 

Μια μέρα μετά το ηχηρό ΟΧΙ του ελληνικού λαού οι μαζεμένοι υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν όλοι μαζί – με εξαίρεση τον ΓΓ του ΚΚΕ – στο συμπέρασμα πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας».

Το τί κάνουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι σαφές. Ήδη από το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος είχε φανεί ότι η κοινή γραμμή άμυνας του πολιτικο-μιντιακού συστήματος ήταν η απώθηση του δημοψηφίσματος, σαν κάτι που συνέβη στο μακρύ παρελθόν, και η επικέντρωση στην απαίτηση για γρήγορη συμφωνία.

Το ερώτημα είναι τί ακριβώς κάνει και σε τί ελπίζει η κυβέρνηση επιμένοντας στην ίδια αδιέξοδη πολιτική «όλα για τη διαπραγμάτευση», και υποτάσσοντας σ’ αυτήν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τον λαϊκό ριζοσπαστισμό που το προκάλεσε.

Σε κανέναν δεν διαφεύγει ότι η κυβέρνηση κινείται υπό το βάρος του χρόνου, με κλειστές τις τράπεζες, χρηματοοικονομική ασφυξία και υπό την απειλή γενικής χρεωκοπίας της χώρας. Όμως το ερώτημα παραμένει. Σε τί μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση μ’ αυτή την κίνηση; Υπάρχει άραγε περίπτωση οι εταίροι να προσφέρουν αυτά που θέλει ο πρωθυπουργός για μια «κοινωνικώς δίκαιη και οικονομικώς βιώσιμη συμφωνία»; Ή μήπως με τον τρόπο αυτό το δημοψήφισμα μπαίνει εξ αντικειμένου στο περιθώριο και η σύγκρουση επαναφέρεται στο πεδίο που τροφοδοτεί την αδιαλλαξία του αντιπάλου;

Αν το συμβούλιο αρχηγών ήταν ένας τρόπος υπαγωγής ακόμα και των αντιπάλων του ΟΧΙ σε μια στρατηγική που θα υλοποιούσε τη λαϊκή θέληση, θα είχε καλώς. Εδώ όμως είναι σαφής ο κίνδυνος υπαγωγής του ΟΧΙ στη στρατηγική του ΝΑΙ. Είναι προφανής η πρόθεση να εξασφαλιστεί μια ευρύτερη, δήθεν εθνική, συναίνεση μέσω της συμφωνίας όλων των κομμάτων. Όμως η πραγματική εθνική συναίνεση ήταν το ίδιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αποτέλεσμα που δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί, ούτε να αλλοιωθεί.

 

 

 

Ολόκληρο το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος:

«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του. 

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

  • Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, 
  • Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
  • Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
  • Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
  • Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά. 

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.  Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους. 

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου. 

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. 
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. 
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
  • Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!