Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Τρίτης ταυτόχρονες έρευνες σε δεκάδες σπίτια «υπόπτων για επαφές με τους μαοϊκούς τρομοκράτες» σε έξι κρατίδια της Ινδίας (Μαχαράστρα, Τζάρκχαντ, Τελανγκάνα, Δελχί, Χαριάνα και Γκόα). Ο τελικός αριθμός των συλληφθέντων είναι ακόμη άγνωστος, αλλά περιλαμβάνει: την νομικό Σούντα Μπαραντβάι, που ασχολείται με υποθέσεις παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων, τον ακτιβιστή Βέρνον Γκονσάλβες, που είχε ξαναφυλακιστεί το 2007-2012, τους δικηγόρους Αρούν Φερέιρα και Σουρέντρα Γκάντλινγκ, τους δημοσιογράφους Γκαουτάμ Ναβλάχα και Σουντίρ Νταουάλε, τους πανεπιστημιακούς Μαές Ράουτ, Ρόνα Γουίλσον και Σόμα Σεν και, τέλος, τον 78χρονο καθηγητή, ποιητή και παλαίμαχο αγωνιστή Βαραβάρα Ράο – που έχει φυλακιστεί επανειλημμένα για πολλά χρόνια, ήδη από τη δεκαετία του 1970*.
Η κυβέρνηση του ακροδεξιού ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι επιχειρεί να παρουσιάσει αυτές τις συλλήψεις ως εξάρθρωση ενός «υπό συγκρότηση δικτύου τρομοκρατών που καθοδηγείται από τους μαοϊκούς». Αφορμή ήταν ότι υποστήριξαν τους «ανέγγιχτους» (την κατώτερη κοινωνική κάστα, την οποία απεχθάνονται οι κυβερνώντες ρατσιστές περισσότερο κι από τις χριστιανικές και μουσουλμανικές μειονότητες) όταν αυτοί δέχτηκαν επιθέσεις από ακροδεξιούς ινδουιστές. Φαίνεται ότι ο Μόντι, βλέποντας το κυβερνών κόμμα BJP να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών (που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2019), προσπαθεί με αυτές τις συλλήψεις αφενός να φιμώσει τους επικριτές του, κι αφετέρου να ξανακερδίσει επιρροή στα μεσαία στρώματα φοβίζοντάς τα με τον μπαμπούλα της «εισβολής της τρομοκρατίας στα μεγάλα αστικά κέντρα».
Ο Μόντι θα ήταν ικανός να συλλάβει και τον… Γκάντι
Πράγματι, η ακραία νεοφιλελεύθερη και κατασταλτική πολιτική του Μόντι έχει αυξήσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια τη λαϊκή δυσαρέσκεια, και έχει αποξενώσει μεγάλο μέρος της παραδοσιακής εκλογικής βάσης του – σε βαθμό ώστε να μην είναι πια σίγουρη η επανεκλογή του στην πρωθυπουργία. Όμως οι μαζικές κινητοποιήσεις στις ινδικές μεγαλουπόλεις είναι ειρηνικές, σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της υπαίθρου, όπου είναι αλήθεια ότι το μαοϊκό αντάρτικο είναι βαθιά ριζωμένο. Σε κάθε περίπτωση όλοι (και πρώτη-πρώτη η κυβέρνηση) γνωρίζουν ότι οι συλληφθέντες, προσωπικότητες γνωστές σε όλη την Ινδία, δεν έχουν καμιά σχέση με κάποια ανύπαρκτα «αντάρτικα πόλεων».
Τελικά όμως, αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα του Μόντι: όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου, και θα καταδιωχθεί. Εξ ου και οι ευφάνταστες κατηγορίες περί… συνωμοσίας για τη δολοφονία του πρωθυπουργού! Μοναδικά «αποδεικτικά» στοιχεία τα άρθρα που έγραψαν οι συλληφθέντες, οι δημόσιες ομιλίες τους, και… αρκετοί τόμοι έργων του Μαρξ, του Μάο, του Ινδού επαναστάτη Τσαρού Μαγιουμντάρ κ.ά. Όπως δήλωσε ειρωνικά ο ιστορικός Ραματσάντρα Γκούχα, «ως βιογράφος του Γκάντι δεν έχω αμφιβολία ότι, αν ζούσε σήμερα ο Μαχάτμα, θα φορούσε την τήβενο του δικηγόρου και θα έσπευδε να υπερασπίσει τους συλληφθέντες – εάν βέβαια υποθέσουμε ότι ο κύριος Μόντι δεν τον είχε συλλάβει κι αυτόν».
Αρουντάτι Ρόι: «Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος»
Πάντως η προσδοκία του Ινδού πρωθυπουργού ότι οι τελευταίες συλλήψεις θα σκορπίσουν φόβο στον προοδευτικό κόσμο διαψεύστηκε. Δεκάδες προσωπικότητες σπεύδουν να καταδικάσουν την προσπάθεια τρομοκράτησης των επικριτών της ακροδεξιάς ινδουιστικής κυβέρνησης. Μεταξύ τους και η διεθνούς φήμης συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι, που δήλωσε: «Οι ταυτόχρονες συλλήψεις απ’ άκρη σε άκρη της Ινδίας είναι επικίνδυνο σημάδι από μια κυβέρνηση που νιώθει ότι χάνει την εξουσία και γι’ αυτό πανικοβάλλεται. Το να συλλαμβάνονται νομικοί, ποιητές, διανοούμενοι και υπερασπιστές των πιο φτωχών με γελοίες κατηγορίες, ενώ κυκλοφορούν ελεύθεροι αυτοί που συγκροτούν συμμορίες οι οποίες λιντσάρουν και δολοφονούν μέρα-μεσημέρι, μας δείχνει ξεκάθαρα προς τα πού βαδίζει η Ινδία. Οι φονιάδες απολαμβάνουν τιμών και προστατεύονται. Οποιοσδήποτε μιλά για δικαιοσύνη ή ενάντια στον ινδουιστικό αυταρχισμό βαφτίζεται εγκληματίας. Αυτό που ζούμε είναι πολύ επικίνδυνο: στην τελική στροφή πριν τις εκλογές, γινόμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που στοχεύει το ίδιο το Σύνταγμα της Ινδίας και όλες τις ελευθερίες που αγαπάμε».
* Βλ. παλιότερη συνέντευξη του Βαραβάρα Ράο στο Δρόμο (φύλλο 127, σελ. 12-13). Επίσης: «Η Αρουντάτι Ρόι απομυθοποιεί τη “μεγαλύτερη δημοκρατία” του κόσμου!» (φ. 367, σ. 30-31), «Ινδία: Στον Καιάδα!» (φ. 351, σ. 25), «Ινδία: 57 = 917.048.300» (φ. 349, σ. 25) και «Απονομισματοποίηση στην Ινδία» (φ. 336, σ. 25). Επίσης, το βιβλίο των εκδόσεων Α/συνεχεια «Ινδία: Βαδίζοντας με τους συντρόφους».