Ποιος θυμάται την κοινή δήλωση των προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Ελβετία; «Εμείς, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν σημειώνουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν αποδείξει ότι, ακόμα και σε περιόδους έντασης, είναι ικανές να πραγματοποιήσουν πρόοδο ως προς τις κοινές επιδιώξεις τους να εξασφαλίσουν προβλεψιμότητα στη στρατηγική σφαίρα, περιορίζοντας τον κίνδυνο ενόπλων συγκρούσεων και την απειλή του πυρηνικού πολέμου».
Αυτό που πραγματικά αποδείχθηκε και αποδεικνύεται είναι ότι η στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας συνεχίζεται αμείωτη. Το ίδιο αμείωτη παραμένει η προσπάθεια της Ρωσίας να αποτρέψει τον πολύπλευρο εγκλωβισμό της. Η δυτική συμμαχία, με πρόσχημα τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, επιχειρεί να επιβάλλει στη Ρωσία έναν διπλό βρόγχο: Ανάσχεση της οικονομικής της ανάπτυξης μέσω των συνεχιζόμενων οικονομικών κυρώσεων και παράλληλα στρατιωτικό εγκλωβισμό ως απειλή με την περικύκλωσή της από στεριά και θάλασσα. Μοναδικός στόχος η ανάσχεση της γεωπολιτικής της επιρροής όχι μόνο στη Κριμαία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας και Μέσης Ανατολής. Παρά τα βαρύγδουπα λόγια ο διπλός βρόγχος θα ενταθεί ακόμα περισσότερο καθώς ΗΠΑ σχεδιάζουν, έστω και με την ύπαρξη σκιών και αντιφάσεων προς το παρόν, να πραγματοποιήσουν τη μεγάλη επιστροφή ως μοναδικά και αναμφισβήτητη παγκόσμια δύναμη.
Προειδοποιητικά και πραγματικά πυρά
Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του ΝΑΤΟ να εντάξει στις γραμμές της την Ουκρανία, γεγονός που η Ρωσία θεωρούσε «αιτία πολέμου» πύκνωσαν οι χερσαίες και θαλάσσιες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Σε μια τέτοια άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα ένα βρετανικό αντιτορπιλικό παραβίασε «αβλαβώς» τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας με αποτέλεσμα να δεχθεί προειδοποιητικές βολές από ρωσικά αεροσκάφη. Αντίστοιχο επεισόδιο έγινε μετά από λίγες μέρες, χωρίς πυρά αυτή τη φορά, με ολλανδικό πολεμικό σκάφος.
Στον κόσμο σήμερα έχει υπάρξει μια τέτοια ανατροπή στον συσχετισμό ισχύος που όχι μόνο η έκβαση ενός πολέμου δεν είναι δεδομένη αλλά και η προσπάθεια επιβολής εκ νέου παγκόσμιων μονοκρατοριών δεν αποτελεί αποδεκτή και ανεμπόδιστη επιλογή
Τα πραγματικά πυρά όμως ρίχτηκαν προχθές Τετάρτη σε τηλεοπτική εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας από τον πρόεδρο της Ρωσίας: «Ακόμη και αν βυθίζαμε αυτό το πλοίο, θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι ο κόσμος θα έφθανε στο χείλος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, διότι εκείνοι που τα πράττουν αυτά, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βγουν νικητές από έναν τέτοιο πόλεμο». Αυτά δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων που από την μία πλευρά διέψευδαν ότι υπήρξαν βολές με πραγματικά πυρά και παράλληλα δήλωναν προκλητικά ότι δεν αναγνωρίζουν εκεί χωρικά ύδατα της Ρωσίας καθώς «η Κριμαία έχει προσαρτηθεί παράνομα», προϊδεάζοντας για συνέχιση των προκλητικών και επικίνδυνων για την ειρήνη ενεργειών της Δύσης.
Είναι αμφίβολο αν με τις δηλώσεις του για τους κινδύνους παγκόσμιας ανάφλεξης ο Ρώσος πρόεδρος απαντούσε στις βρετανικές δηλώσεις. Ίσως στόχος του ήταν να προειδοποιήσει τις δυτικές κοινωνίες και την απάθεια που κυριαρχεί σε αυτές ως αποτέλεσμα της ελάχιστης σημασίας που αποδίδουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τους κινδύνους που απορρέουν από την επιθετικότητας του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Η αναφορά του ότι «αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας στο έδαφός μας, για το μέλλον μας» είναι ενδεικτική.
Σε κάθε περίπτωση ο Πούτιν με τις δηλώσεις του ξεκαθάρισε τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας και επισείοντας τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου υπενθύμισε ότι έχει υπάρξει τέτοια ανατροπή στο συσχετισμό ισχύος που όχι μόνο η έκβαση του δεν είναι δεδομένη αλλά και η προσπάθεια επιβολής εκ νέου παγκόσμιων ηγεμόνων και μονοκρατοριών δεν αποτελεί αποδεκτή και ανεμπόδιστη επιλογή . Όχι τυχαία απέσεισε τις ευθύνες της Ρωσίας από ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο υποσημειώνοντας με έμφαση «δεν πήγαμε εμείς σε εκείνους σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, αυτοί ήρθαν πετώντας και πλέοντας. Εκείνοι πλησίασαν τα σύνορά μας και παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα».
Η «χώρα παρίας» της Δύσης στη δίνη του κυκλώνα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, παρουσιάζοντας το επεισόδιο στα θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας ενέπλεξε άμεσα και την Ελλάδα ως χώρα που έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό. «Πίσω από το επεισόδιο, διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο είχε απογειωθεί από βάση στην Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το αεροσκάφος είχε αριθμό 63-9792. Το είδαμε καλά, το παρατηρήσαμε. Ήταν ξεκάθαρο πως το αντιτορπιλικό εισήλθε στα ύδατα μας πρώτα από όλα για στρατιωτικούς σκοπούς, προσπαθώντας με τη βοήθεια του αναγνωριστικού αεροσκάφους από την Ελλάδα να αποκαλύψει τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεών μας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Οι αποκαλύψεις του Ρώσου προέδρου δεν προκαλούν έκπληξη. Η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα αλλά και εκείνες που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα ή οι νέες που σχεδιάζονται στην Αλεξανδρούπολη είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την πολεμική εκστρατεία της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, κρίσιμα εργαλεία διευθέτησης των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, μετατρεπόμενη σε απέραντη νατοϊκή βάση, δεν καταφέρνει μόνο να απομονωθεί διπλωματικά από τη Ρωσία με ό,τι σημαίνει για τις κινδύνους και τις απειλές που δέχεται, αλλά μετατρέπεται και σε στρατιωτικό στόχο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων σε ένα πιθανό πόλεμο που όχι απλά δεν θα κερδηθεί από τη Δύση αλλά είναι ικανός να καταστρέψει ολόκληρο τον πλανήτη. Χωρίς αμφιβολία δεν υπάρχουν περιθώρια για ήσυχες συνειδήσεις.