Συνέντευξη στον Χρήστο Γιοβανόπουλο. Αντιπροσωπεία Γερμανών συνδικαλιστών από τα συνδικάτα του Μετάλλου (IGM), του Δημοσίου (Verdi), των εκπαιδευτικών (GEW), των τυπογράφων κ.ά., επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Ελλάδα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους της χώρας μας.

Στόχος τους, να γνωρίσουν από κοντά την κατάσταση και το πνεύμα αντίστασης που προβάλλει ο λαός μας, και να μεταφέρουν την εικόνα αυτή στη χώρα τους.
Ο Δρόμος συνομίλησε με δύο από τα μέλη της αποστολής, τον Μάνφρεντ Κλίνγκελε (εκπαιδευτικό) και τον Έριχ Μπάουερ (μεταλλεργάτη) για την κατάσταση στη Γερμανία αλλά και τις εντυπώσεις που τους άφησε η επίσκεψη στην Ελλάδα.

 

Πώς βιώνει ο γερμανικός λαός την κρίση και ποια είναι η στάση του εργατικού κινήματος;
Έριχ Μπάουερ: Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι η κρίση είναι πολύ μακριά, στις νότιες χώρες, στην Ελλάδα, την Ισπανία κ.λπ.
Μάνφρεντ Κλίνγκελε.: Ο γερμανικός λαός αισθάνεται την κρίση αλλά ενεργεί παθητικά. Περιμένει ότι αυτή η καταιγίδα, με διάφορες μεθόδους, και εφόσον ακόμα διατηρούνται οι αποταμιεύσεις και τα δικαιώματά του σε μεγάλο βαθμό, θα περάσει. Υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις αλλά όχι τόσο άμεσες.

Το τελευταίο διάστημα όμως, είδαμε διάφορους αγώνες (IGM, Lufthansa, δημόσιοι υπάλληλοι) για αυξήσεις κόντρα στην πολύχρονη πολιτική παγώματος των μισθών.
Έρ.Μπ.: Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες, όπως της IGMetal που έδειξε τα δόντια της, αλλά τελικά υποχώρησε εξασφαλίζοντας μια μισθολογική σταθερότητα και μια μικρή βελτίωση κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες. Δεν υπάρχει όμως μια δυναμική, διεκδικητική στάση. Υπάρχουν επίσης κάποιοι τομείς πολύ καλά οργανωμένοι που επιδεικνύουν μαχητικότητα, όπως π.χ. στη Lufthansa, όπου το προσωπικό κατάφερε, μέσω απεργίας, να διασφαλίσει κάποια δικαιώματα.
Μ.Κλ.: Η κατάσταση παρουσιάζεται διαφορετική από κλάδο σε κλάδο. Υπήρξε για παράδειγμα μια τρίμηνη απεργία στο Βερολίνο και το Αμβούργο, αλλά αυτά είναι αποσπασματικά φαινόμενα. Βασικά οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία παραμένουν αδρανείς, γιατί ακόμα δεν έχουν θιχτεί βασικά δικαιώματά τους.

Συμμερίζεται η γερμανική κοινωνία την άποψη που περιγράφει τους Έλληνες σαν τεμπέληδες, υπεύθυνους για τη μοίρα τους κλπ.;
Έρ.Μπ.: Η Γερμανία ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των δικών της επιχειρήσεων και εξαγωγών προς την Ελλάδα και βασικά για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας στη Γερμανία. Από εκεί και πέρα βρίσκουν δικαιολογίες για τη γερμανική πολιτική επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες της κρίσης στους Έλληνες, κάτι που δεν ισχύει.
Μ.Κλ.: Δυστυχώς, το 70% της κοινής γνώμης έχει ή στηρίζει αυτή την άποψη της Μέρκελ. Δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει αλλά γνωρίζουν τι τους λέει η… μαμά Μέρκελ.

Το τελευταίο διάστημα διαφαίνονται διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της γερμανικής αστικής τάξης γύρω από το μέλλον του ευρώ, τη στάση προς την Ελλάδα, το Grexit… Ισχύει κάτι τέτοιο;
Έρ.Μπ.:Η Γερμανία έχει συμφέρον να διατηρήσει τις εξαγωγές της στον ευρωπαϊκό χώρο όπου κατευθύνεται μεγάλο ποσοστό τους. Με την έννοια αυτή, οι καπιταλιστές που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά κάποιο τρόπο την σπρώχνουν να χαλαρώσει τις πιέσεις της, ώστε να διατηρηθεί το ευρώ και η Ε.Ε., που τους είναι απαραίτητα. Μια μερίδα του γερμανικού κεφαλαίου βλέπει κίνδυνο σε απόψεις, όπως του Ρέσλερ π.χ., που λέει «έξω η Ελλάδα από το ευρώ». Υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει ένα ντόμινο με Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία να ακολουθούν, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και τα δικά της συμφέροντα.
Μ.Κλ.: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στην εξαθλίωση και την απομόνωση, τρέφοντας φαινόμενα αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια ή προβλήματα μετανάστευσης που θα επηρεάσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπτωση εξόδου οι συνθήκες θα είναι τελείως διαφορετικές. Η Ελλάδα δεν θα δεσμεύεται από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, και αυτό δημιουργεί φοβίες στις κυρίαρχες δυνάμεις που βλέπουν σε αυτό το στοιχείο την αφορμή καταστροφής της ίδιας της Ε.Ε. Πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν με τα μέσα που διαθέτουν να κρατήσουν την Ελλάδα εντός, συνεχίζοντας τα ίδια μέτρα.

Υπάρχει μια εκτίμηση πως η ενοποίηση της Ευρώπης, γίνεται υπό τη γερμανική μπότα. Τι λέει η γερμανική Αριστερά σχετικά;
Έρ.Μπ.: Η Αριστερά έχει πολλές διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει μία τάση, κυρίως του Κ.Κ. Γερμανίας αλλά και άλλων, που λέει ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός θέλει να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσωπικά νομίζω ότι οι κυρίαρχες τάξεις πήραν ένα μάθημα τον 20ό αιώνα, όταν προσπάθησαν να κυριαρχήσουν με δύο παγκόσμιους πολέμους: ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και ότι θα πρέπει να συνεργαστούν πανευρωπαϊκά χωρίς να προκαλούν. Επειδή, όμως, η Γερμανία είναι και πληθυσμιακά και οικονομικά η μεγαλύτερη δύναμη και βλέπει αυτόν τον κίνδυνο να αναπτύσσεται, θέλει να τον προλάβει χωρίς να προκαλεί, χωρίς να θέλει να διασπάσει ή να κυριαρχήσει με την παλιά έννοια, γιατί αυτό θα δημιουργήσει αντιθέσεις. Τα προβλήματα στην Ευρώπη θα λυθούν μόνο όταν η Ευρώπη γίνει σοσιαλιστική. Και η ευρωπαϊκή ενότητα μπορεί να δημιουργηθεί και να υπάρξει μόνο από τα κάτω προς τα πάνω.

Τι έχετε αποκομίσει από την επίσκεψή σας; Τι θα λέγατε στον ελληνικό λαό;
Έρ.Μπ.: Το πρώτο που διαπιστώσαμε είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε. Πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται αντοχή και υπομονή στον αγώνα για την ανατροπή της.
Μ.Κλ.:Νομίζει κανείς ότι κηρύχτηκε ένας ξαφνικός πόλεμος (blitzkrieg) ενάντια στην Ελλάδα. Τη βρήκε απροετοίμαστη και έχει επιφέρει μία πραγματικά τραγική κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά ο ελληνικός λαός αντιδράει και δεν πρέπει να το βάλει κάτω.
Εμείς θα κάνουμε το δικό μας καθήκον. Θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε, να αφυπνίσουμε τους εργαζόμενους στην Γερμανία και να ανατρέψουμε το υπάρχον κλίμα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!