Αρχική συνεντεύξεις πολιτισμός Μακάριοι οι θνητοί, γιατί είναι ακόμη ζωντανοί

Μακάριοι οι θνητοί, γιατί είναι ακόμη ζωντανοί

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το τρίτο βιβλίο των εκδόσεων Μάγμα. Πρόκειται για το δοκίμιο Μακάριοι οι θνητοί, γιατί είναι ακόμη ζωντανοί – 13 επιστολές στους ιδρυτές της Google, του Φρανκ Νταμούρ. Το βιβλίο εγκαινιάζει τη νέα σειρά «Κριτική της τεχνολογίας»

***

«Σκοτώστε τον θάνατο!», με τούτο το σύνθημα δίνουν την κατευθυντήρια γραμμή από τη Silicon Valley οι δισεκατομμυριούχοι κήρυκες της αθανασίας. Μεταξύ αυτών κι οι δύο συνιδρυτές της Google, στους οποίους και απευθύνονται οι ανοιχτές επιστολές του Φρανκ Νταμούρ. Για τον συγγραφέα η μάχη ενάντια στη θνητότητα ακολουθεί πιστά τη λογική του σημερινού κόσμου, όπου ό,τι είναι τεχνολογικά δυνατό θα πρέπει αβίαστα και να υλοποιείται. Ο Νταμούρ αποδομεί το ιδεολόγημα της κατάκτησης της αθανασίας, δείχνοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταργούσε όχι μόνο τα γηρατειά, αλλά και την ίδια την νεότητα, η οποία θα έχανε το νόημά της δίχως

τον φόβο του γήρατος. Στην ουσία θα καταργούσε τις γενιές, αφήνοντας χώρο μόνο για μια ζωή αφιερωμένη στην αέναη κατανάλωση εμπορευμάτων όσο κι εμπειριών.

***

Γράφει ο Φρανκ Νταμούρ: «Πώς θα ήταν ένας κόσμος αθάνατων; Θα ήταν ένας κόσμος εντός του οποίου θα ζούσαμε πάντοτε μαζί με τους ίδιους ανθρώπους. Και σε πλήρη αντίθεση με το φαντασιακό της προόδου και της καινοτομίας –το οποίο κατά τα άλλα επαίρεστε πως σας διαπνέει εκεί στη Google– θα επρόκειτο για έναν κόσμο κοκαλωμένο κι ακίνητο! Ας προσπαθήσουμε για μια στιγμή να φανταστούμε πώς θα ήταν η πραγματωμένη αθανασία. Είναι βέβαιο πως, αν ο Μότσαρτ ήταν αθάνατος, δεν θα είχε ποτέ του συνθέσει ούτε τον Ντον Τζιοβάνι ούτε –κυρίως– το Ρέκβιεμ. Θα ‘χε σάμπως νιώσει ποτέ ένας αθάνατος Ρεμπώ την ανάγκη να γράψει Μια εποχή στην κόλαση; Δίχως το φάσμα του θανάτου κανένας τους δεν θα εξελισσόταν σε ιδιοφυΐα».

Φρανκ Νταμούρ

Μακάριοι οι θνητοί, γιατί είναι ακόμη ζωντανοί

Δεκατρείς επιστολές στους ιδρυτές της Google

Μετάφραση: Νίκος Ν. Μάλλιαρης

ISBN: 978-618-83523-2-2, σελ.152, σχήμα: 14×21, τιμή: 10 ευρώ

Εκδόσεις Μάγμα Φιλικής Εταιρείας 59-61, 15232, Χαλάνδρι, τηλ. 6973768935

e-mail: magmapress2017@gmail.com

Σχόλια

Exit mobile version