Υποψήφιος βουλευτής, αστυνομικοί, δικηγόροι και γιατρός σε συμμορία ναρκωτικών Προβληματισμό και ποικίλα συμπεράσματα προκαλούν οι αποκαλύψεις από την Κρήτη γύρω από τη σχέση αστυνομικών, δικηγόρων, γιατρών αλλά και υποψήφιου βουλευτή με τις συμμορίες καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών στο νησί.

Η… κινηματογραφικού τύπου επιχείρηση της αστυνομίας, από το πρωί της Τρίτης, σε Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο απέφερε σημαντικούς καρπούς, ενώ τα αποτελέσματά της ξεπερνούν τα όρια του «αστυνομικού» δελτίου.
Πάνω από 200 αστυνομικοί και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων από την Αθήνα προχώρησαν σε εφόδους σε σπίτια και χώρους εργασίας συλλαμβάνοντας 16 άτομα ενώ έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία για συνολικά 67 πρόσωπα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, πρόκειται για δύο ξεχωριστές συμμορίες στο νησί με 15 έως 20 βασικά μέλη η καθεμία, και με πολλά πρόσωπα σε περιφερειακούς-βοηθητικούς ρόλους στο εμπόριο ναρκωτικών.

Η… καλή κοινωνία
Η είδηση για την αστυνομική επιχείρηση άρχισε να αποκτά ενδιαφέρον και σε άλλα επίπεδα όταν έγινε γνωστό πως μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρεις αστυνομικοί. Ο ένας εξ αυτών είναι υψηλόβαθμος αξιωματικός με προϋπηρεσία σε κρίσιμη θέση στο Λασίθι και κατηγορείται πως μαζί με τον υφιστάμενό του ενημέρωναν τα μέλη των συμμοριών όποτε η έρευνα της αστυνομίας έφτανε κοντά τους. Επίσης, στον ευρύτερο κύκλο των 67 προσώπων, για τα οποία έχει σχηματιστεί δικογραφία, περιλαμβάνονται δύο δικηγόροι και ένας γιατρός από το Ηράκλειο, καθώς φέρονται να εξασφάλιζαν πλαστές βεβαιώσεις από το τοξικολογικό εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με βάση τις βεβαιώσεις αυτές οι έμποροι ναρκωτικών χαρακτηρίζονταν ως χρήστες-εξαρτημένοι με σκοπό να απαλλάσσονται ή να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση από τα δικαστήρια, αν τύχαινε να συλληφθούν.

Και υποψήφιος βουλευτής
Τη μεγαλύτερη αίσθηση πάντως προκάλεσε η αποκάλυψη της συμμετοχής στην υπόθεση και υποψήφιου βουλευτή – και μάλιστα σε ηγετικό ρόλο και των δύο συμμοριών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας ο υποψήφιος βουλευτής είχε ρόλο υπαρχηγού και αποτελούσε σύνδεσμο μεταξύ των δύο συμμοριών. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για πρόσωπο που κατήλθε ως υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου με ψηφοδέλτιο κόμματος του μνημονιακού τόξου, το οποίο όμως δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.  
Μεταξύ των εμπλεκομένων περιλαμβάνονται βεβαίως και «μικρά ψάρια». Κυρίως αλλοδαποί που προσλαμβάνονταν για να προσέχουν και να ποτίζουν τις φυτείες. Επίσης, υπάλληλοι που χρησιμοποιούνταν για μεταφορές και για διάφορους διακανονισμούς. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες και τρία ανήλικα παιδιά.

«Να μη γίνουν άλλοθι οι περικοπές»
Αν και η κρητική κοινωνία τείνει να συνηθίσει ειδήσεις για παράνομες δραστηριότητες στο νησί, αυτή τη φορά η αίσθηση που προκλήθηκε ήταν πολύ μεγάλη, κυρίως λόγω των ιδιοτήτων των συλληφθέντων. Η διαφαινόμενη επαφή των «Αρχών» του νησιού με το οργανωμένο έγκλημα δείχνει πως στην Κρήτη υπάρχει ένα πραγματικό απόστημα του οποίου προφανώς ένα μικρό μόνο μέρος έχει αποκαλυφθεί. Στο νησί, παρά την κρίση, υπάρχει ακόμα προκλητικός πλουτισμός, που σε δύσκολους καιρούς βρήκε τρόπους να γίνει ακόμα πιο… προκλητικός.
Ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Θανάσης Μπαλαμούτης, μιλώντας στον Δρόμο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια συμψηφισμού των παράνομων δραστηριοτήτων με τις μεγάλες περικοπές που υφίστανται οι ένστολοι. «Δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για παράνομα κέρδη η κακή οικονομική συγκυρία και η εξαθλίωση στην οποία οδηγούν τους αστυνομικούς. Η Ένωση καταδικάζει απερίφραστα τέτοια φαινόμενα και ζητά όλοι οι επίορκοι αστυνομικοί να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη», τονίζει ο κ. Μπαλαμούτης.  
Παγωμένη ήταν η αντίδραση από τους δικηγορικούς και ιατρικούς συλλόγους της Κρήτης, ως προς την εμπλοκή μελών τους στις συμμορίες, με τους περισσότερους φορείς να περιμένουν επίσημες ανακοινώσεις για το αντίστοιχο κομμάτι της έρευνας που τους αφορά.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην Κρήτη αναμένονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα καθώς προβλέπεται να διευρυνθεί ο κατάλογος των υπόπτων, αλλά και το πλήγμα στο ήδη τρωθέν κύρος των θεσμών. Αν και δεν αμφισβητείται η αστυνομική επιτυχία με την εξάρθρωση των συμμοριών, εντούτοις προκαλούνται ερωτηματικά για την ευκολία διείσδυσης του υποκόσμου στις Αρχές, στον νομικό κόσμο, ακόμα και στην Ιατρική. Και φυσικά η απόλυτη επιβράβευση έρχεται με τι άλλο, με την ευκαιρία διεκδίκησης μιας βουλευτικής έδρας…

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!