Η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 13:00 (σ’ αυτό το link)
Δυστυχώς οι διοργανωτές στην Άγκυρα αντιμετωπίζουν αξεπέραστα προβλήματα με αποτέλεσμα η μετάδοση να είναι πάρα πολύ δύσκολη και χωρίς μετάφραση. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ζωντανά τουλάχιστον τις ελληνικές τοποθετήσεις. Διαφορετικά θα προσπαθήσουμε να τις αναρτήσουμε μαγνητοσκοπημένες αργότερα,
Δείτε το πρόγραμμα παρακάτω
Κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες λόγω των συγκρούσεων στο Βόρειο Κουρδιστάν και της έντασης της κρατικής τρομοκρατίας από το καθεστώς της Άγκυρας, Τούρκοι και άλλοι διανοούμενοι και ακτιβιστές πραγματοποιούν σήμερα στην Άγκυρα, παρά τις απειλητικές προειδοποιήσεις στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν και ακροδεξιών, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά». Στην ημερίδα αυτή, που διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία της Άγκυρας για την Ελευθερία Σκέψης (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) με την υποστήριξη της κουρδικής εφημερίδας Newroz, θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο συνεργάτης του Δρόμου της Αριστεράς Στέργιος Θεοδωρίδης ο οποίος σημειώνει σχετικά:
«Η αφήγηση του παρελθόντος μας λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένη η αφήγηση του παρελθόντος μας , είναι και σήμερα-αυτούς τους καιρούς- αναγκαίο στοιχείο για την ανάταση και συγκρότηση του λαϊκού φρονήματος, της βαθιάς πεποίθησης ότι πέρα από τις ταπεινώσεις και τις ασέλγειες σε βάρος χωρών και λαών, είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος, είναι εφικτή η πορεία σε μια άλλη ποιότητα για τις χώρες και τους λαούς, για ελεύθερους λαούς σε ελεύθερες χώρες.
Στο επίπεδο του δημόσιου διαλόγου, η Μνήμη των Ρωμιών της Ανατολής βρίσκεται ανάμεσα στην Σκύλα ενός πατριδοκάπηλου εθνικισμού, που δεν διστάζει να καταστήσει μερικές φορές σύμβολα, πολιτισμό και μνήμες εμπορεύσιμο είδος και την Χάρυβδη ενός κοσμοπολίτικου αναθεωρητισμού, δήθεν αντιεθνικισμού.
Και οι δύο αποτελούν τους βασικούς υποστηρικτικούς πυλώνες του σημερινού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Είναι εκπληκτική η σημερινή ταύτισή τους στα ουσιώδη μεγάλα πολιτικά ζητούμενα στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, στην Ελλάδα της κρίσης και της επιτροπείας.
Οποιαδήποτε προοπτική φιλίας, αδελφοσύνης και δημιουργικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς μας μπορεί να οικοδομηθεί μόνο πάνω στην αποκάλυψη και αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, άρα σε σαφή ανταγωνισμό με την ιδεολογία της εξουσίας που αποδομεί την ιστορική αλήθεια για να διατηρήσει την κυριαρχία της.
Αυτό σημαίνει συντονισμένη αντιπαράθεση με τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τον εθνικισμό όπου και αν βρίσκονται
Για την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και το χτίσιμο του μέλλοντος δεν έχουμε συμμάχους στο επίπεδο της εξουσίας.»
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την ημερίδα εδώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».
13.00-13.30 Εναρκτήριες Ομιλίες
Fikret BAŞKAYA, Sinan ÇİFTYÜREK
1η Συνεδρία – Συντονιστής: Pınar ÖMEROĞLU
13.30- 13.50
İsmail BEŞİKÇİ, Η Καταστροφή της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Ζήτημα
13.55-14.15
Ahmet DEMİREL Οι Διασκέψεις για τον Πόντο στο Πρώτο Κοινοβούλιο
14.20-14.40
Attila TUYGAN, Από τη Μεταρρύθμιση στην Γενοκτονία
14.45- 15.05
Yannis Vasilis YAYLALI, Ο Αγώνας μου με την Φτώχεια απ’ τον Πόντο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα, και για την Ύπαρξη απ’ την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Πόντο.
15.10.15.30
Θεοφάνης ΜΑΛΚΙΔΗΣ : Γενοκτονία: Το Έγκλημα Εις Βάρος της Ανθρωπότητας
15.30-16.00 συζήτηση
2η Συνεδρία – Συντονιστής: Erdogan BOZ
16.20-16.40
Baskın ORAN, Η ριζική Εκκαθάριση των Ρωμιών από την Ανατολή, η Ανταλλαγή Πληθυσμών του 1923 από το Α μέχρι το Ω και η Ολοκλήρωση της το 1964
16.45-17.05
Στέργιος ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ : Μνήμη και Εξουσία
17.10-17.30
Mahmut KONUK, Δύο Φιγούρες της Γενοκτονίας: Sakallı Nurettin Paşa και Topal Osman Ağa
17.35-17.55
Mert KAYA, Ο Κληροδοτούμενος: Ο Χαμένος Γιος του Πόντου
18.00-18.20
Βλάσης ΑΓΤΖΙΔΗΣ : Από την Σαμψούντα στην Σεμπρένιτσα
18.25-18.45
Tamer ÇİLİNGİR, 353 χιλιάδες: Όχι απλά ένας αριθμός αλλά Άνθρωποι
18.50- Συζήτηση