Εκρηκτικό το πρόβλημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

 της Σοφίας Παπασπυρίδωνος

 

Φωνή απόγνωσης από τα νησιά. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν δύο γενικές απεργίες σε τρία νησιά. Στην Λέσβο για το πρόβλημα των προσφύγων, στη Χίο και στη Σάμο για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Οι απεργίες ήταν πετυχημένες και δεν λειτούργησαν καθόλου τα διάφορα καταστήματα και οι υπηρεσίες των νησιών. Οι συγκεντρώσεις μαζικές. Ο νησιωτικός πληθυσμός είναι ανήσυχος και καταλαβαίνει πως έρχονται πολύ χειρότερες μέρες.

Παρόλα αυτά, και σε αντίθεση με την φωνή των νησιωτικών κοινωνιών, ο πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούνε οι πρόσφυγες στην Ελλάδα (συνέντευξη εφημερίδα Le Figaro), και υπερασπίζεται τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό που πρακτικά μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές, δημιουργώντας μια απαράδεκτη κατάσταση και θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμα και την ελληνική κυριαρχία. Άλλωστε ο Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη, στο μοτίβο των παγκοσμιοποιητικών σχημάτων, δήλωσε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας». Ούτε την, κατά Τσίπρα, «προστασία» της κυριαρχίας της Ελλάδας κατανοούμε, και πολύ φοβόμαστε όταν ομιλεί για το μοίρασμά της. Με ποιον, κατά πόσο, σε ποιους τομείς και με τι ανταλλάγματα;

Όταν είχε γίνει η σχετική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας γράψαμε για νέα Νταχάου στην Ευρώπη και τονίσαμε τον κίνδυνο μετατροπής της χώρας σε απέραντο φράκτη απόκρουσης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Κάναμε λόγο και για άλλες πλευρές: ότι το προσφυγικό μετατρέπεται σε γεωπολιτικό όπλο και ότι είναι άκρως επικίνδυνο για την Ελλάδα, ως ακροτελεύτιο άκρο της Ευρώπης να γκριζαριστεί ως περιοχή αμφίβολης ταυτότητας, να μην θεωρείται ευρωπαϊκή χώρα, να κλείσουν τα βόρεια σύνορα προς Ευρώπη, όπως και έγινε, να παραδοθεί (κι όχι να μοιράσουμε) μεγάλο μέρος της κυριαρχίας στα ΝΑΤΟϊκά περίπολα. Τώρα μάλιστα, η χώρα μας δεν θεωρείται, από τη Γερμανία, ακριβώς ευρωπαϊκή χώρα. Οι έλεγχοι όλων όσων ταξιδεύουν από Ελλάδα προς Γερμανία είναι διαφορετικοί και μάλιστα γερμανοί αστυνομικοί ελέγχουν και στην Ελλάδα όσους ταξιδεύουν προς την χώρα τους.

 

Η κινητοποίηση ενάντια στο νησί-φυλακή

Μεταφέρουμε περιγραφή της πρόσφατης κινητοποίησης, κατά τη γενική απεργία που κήρυξε ο Δήμος Λέσβου, από την σελίδα του Θράσου Αβραάμ στο facebook: «Χαρακτήρα πάνδημης λαϊκής κινητοποίησης έλαβε το χθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που μετατρέπει τη Λέσβο σε νησί-φυλακή. Από νωρίς το πρωί και καθ όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα, οι καφετέριες, τα πολυκαταστήματα ακόμα και τα περίπτερα παρέμειναν κλειστά, ενώ υπολειτούργησαν σοβαρά οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ συμμετέχοντας στην κινητοποίηση. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς, και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες η συμμετοχή απλού κόσμου υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη. Φυσικά δεν έλειψαν και εκείνοι οι οποίοι παρέστησαν για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους όπως στελέχη της Ν.Δ. αλλά και ο βουλευτής της. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ο οποίος τόνισε ότι “οι άνθρωποι της Λέσβου μάχονται για το μέλλον της, το μέλλον των παιδιών μας. Μάχονται όμως και για αυτούς τους ανθρώπους που κινδυνεύουν ζώντας κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι οποίες θα χειροτερέψουν στην συνέχεια και δεν επιτρέπεται κανένας πρωθυπουργός ή αξιωματούχος της κυβέρνησης να πει ότι αιφνιδιάστηκε γιατί ήρθε χειμώνας. Κανείς δεν δικαιούται να ισχυριστεί ότι δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε”. Στη συνέχεια εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα της συγκέντρωσης. Επίσης το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε από πρόσφυγες συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας με αίτημα τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από το νησί και το άνοιγμα των συνόρων. Οι συνθήκες στο στρατόπεδο της Μόριας εξακολουθούν να είναι απάνθρωπες. Το κρύο έχει δυναμώσει και χιλιάδες άνθρωποι ως επί το πλείστον οικογένειες με μωρά μένουν μέσα σε σκηνές καλοκαιρινού τύπου κάτω από ελαιόδεντρα. Οι φωτογραφίες των ανθρώπων αυτών αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα αυτής της τραγικής κατάστασης».

Η συνειδητοποίηση ότι ένα ολόκληρο νησί μετατρέπεται σε φυλακή είναι ένα σημαντικό γεγονός, γιατί η αλήθεια αυτή επιμελώς αποκρύβεται από κυβέρνηση και ευρωπαϊκούς παράγοντες. Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που προκύπτει και αναβλύζει μέσα από την πείρα των ίδιων των κατοίκων και αυτός ο αγώνας τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Τις επόμενες μέρες ακροδεξιά στοιχεία (σχετιζόμενα με τη Χρυσή Αυγή) προέβησαν σε ασχήμιες σε βάρος προσφύγων, γεγονός που υπενθυμίζει πως τέτοιες δυνάμεις είναι πάντα παρούσες και έτοιμες να αναλάβουν δράση, όταν και εφόσον αφεθεί η κατάσταση να κακοφορμίζει χωρίς μια μαζική παρέμβαση.

Ο χειμώνας θα φέρει κι άλλα προβλήματα…

Στον Τύπο και τα ΜΜΕ της Αθήνας λίγα πράγματα γράφτηκαν για τις κινητοποιήσεις στα νησιά και ιδιαίτερα για την μεγάλη συγκέντρωση στην Μυτιλήνη.

 

Νησιά και τούρκικος επεκτατισμός

Τα τρία νησιά, Λέσβος, Χίος, Σάμος, και όχι μόνο, βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία και είναι αστείο να θεωρούμε ότι οι βλέψεις της Τουρκίας περιορίζονται στη Θράκη ή και στην Κύπρο και κάνουν μια αφαίρεση από το Αιγαίο. Η Τουρκία ζητεί παντοιοτρόπως κυριαρχία στο Αιγαίο, διεκδικεί το μισό Αιγαίο, είτε με την φόρμουλα της συνεκμετάλλευσης, είτε με πρόσχημα την ελεύθερη διάβαση, την προστασία μουσουλμανικών πληθυσμών, την επιχειρηματική δραστηριότητα στα παράλια κ.λπ. Οι στρατιωτικές ασκήσεις, οι διαρκείς πιέσεις, οι δηλώσεις για άρνηση της συνθήκης της Λωζάνης, οι κραυγές ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά που ανήκουν στην Τουρκία, όλα αυτά, καθόλου τυχαία και ασύνδετα δεν είναι με τις επιδιώξεις του τούρκικου επεκτατισμού. Το προσφυγικό εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή, γιατί η Τουρκία έχει πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει η «στρόφιγγα» της προσφυγικής ροής προς την Ελλάδα και ειδικά προς τα νησιά αυτά. Η μονιμοποίηση των πληθυσμών αυτών πάνω στα ελληνικά νησιά δημιουργεί ντε φάκτο ερείσματα και δυνατότητες παρέμβασης της Τουρκίας, ως προστάτιδας δύναμης μουσουλμανικών πληθυσμών. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δένει τα χέρια της Ελλάδας, ώστε να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε άλλους χώρους (όχι στα νησιά), και πολύ περισσότερο να τους αφήσει να πάνε προς Ευρώπη όπως επιθυμούν. Ή είσαι φράκτης ή δεν είσαι.

 

* Οι φωτογραφίες είναι του Θράσου Αβραάμ από την σελίδα του στο facebook

 

Tο ψήφισμα της συγκέντρωσης της Μυτιλήνης

 

«Ο Λεσβιακός Λαός με τη σημερινή του διαμαρτυρία εκφράζει την αγανάκτησή του για την πολιτική που ακολουθείται και εφαρμόζεται από την Ε.Ε. και την Ελληνική Κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και η οποία μετατρέπει την Λέσβο από νησί του πολιτισμού και της Δημοκρατίας σε νησί φυλακή. Απαιτούμε την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας του νησιού μας. Δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, ούτε τη χρήση πλωτών κέντρων. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αποφασίζει χωρίς εμάς και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου μας. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε, με κάθε τρόπο και μέσο, στα σχέδια που καταστρατηγούν τη βούληση του Λεσβιακού Λαού. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είμαστε τόπος ανθρωπιάς και όχι εξορίας.»

 

Ο πίνακας είναι από την εφημερίδα Καθημερινή

Τι γράφαμε πριν 1,5 χρόνο

Δρόμος, φύλλο 305 – 26/3/2016

 

«Κάτι βαθύ συμβαίνει στη χώρα μας. Ξεριζώνεται μέρος της υπόστασης και της κυριαρχίας της, μετατρέπεται σε κάτι άλλο. Το γεγονός αυτό δεν έχει συνειδητοποιηθεί πλήρως ακόμα, αλλά ολοένα και περισσότεροι το διαισθάνονται υπό τον πυκνό βομβαρδισμό ειδήσεων, γεγονότων, τετελεσμένων.

Μέσα σε ελάχιστους μήνες, έκλεισαν τα σύνορα, εγκλωβίστηκαν περίπου 50.000 πρόσφυγες, κατασκευάζονται στρατόπεδα «χρόνιας διαμονής», η NATOϊκή αρμάδα αφίχθη, ενώ η κυριαρχία αμφισβητείται στο μισό -τουλάχιστον- Αιγαίο και στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες. Τέσσερις χιλιάδες ξένοι δικαστές, αστυνομικοί και διερμηνείς (μεταξύ των οποίων και Τούρκοι) υπό τον κ. Φερβέι αναλαμβάνουν τον έλεγχο. Η Ελλάδα είναι κοντά στη ζώνη του πολέμου που διεξάγεται στην Μ. Ανατολή κι έχει ειδικό ρόλο: Βάση ανεφοδιασμού και ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, περιοχή αποθήκευσης προσφύγων, φράκτης ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη.

Σε όλη τη χώρα «φυτεύονται» κατά παραγγελία κλειστοί χώροι εγκλεισμού-στρατόπεδα προσφύγων. Μικρές πολιτείες υπό επιτήρηση και με συνθήκες τέτοιες που κάνουν την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ να αποχωρεί και πλείστες οργανώσεις να καταγγέλλουν την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που τινάζει στον αέρα διεθνές δίκαιο και δικαιώματα. Νησίδα ευρωπαϊσμού, λοιπόν, η Ελλάδα κατά τον «κυβερνήτη» Τσίπρα. Μάλλον εξομοίωση της Ελλάδας σε ειδικό ρόλο στα πλαίσια της παραγερασμένης ηπείρου…

Τι μένει μετά από όλα αυτά; Ποιο το καθεστώς της Ελλάδας; Υβρίδιο χώρας που μετατρέπεται σε «χώρο» δοκιμών. Κάτι από αποικία ή στρατόπεδο. Χώρα-αποικία ειδικού σκοπού και ρόλου. Χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, διοικούμενη από ειδικές δυνάμεις διεθνών οργανισμών, με άμεση στρατιωτική παρουσία και πολεμικές απειλές.»

 

(Ελλάδα 2016: Κάτι ανάμεσα σε αποικία και… στρατόπεδο, του Ρούντι Ρινάλντι)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!