Στην ιστοσελίδα R-Project που εκφράζει κυρίως Συνιστώσες που συμμετέχουν στην Αριστερή Πλατφόρμα (ΔΕΑ κ.λπ.) γίνεται λόγος για «συνέδριο-λαοπανήγυρη με μέτρο 1/10 και συμμετοχή 4.000 συνέδρων, πρόταση η οποία εντέλει πέρασε».
Αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν και κατά τη συνεδρίαση της τελευταίας Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και από εκπροσώπους τμημάτων της λεγόμενης «πλειοψηφίας». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για παράδειγμα, παρομοίωσε επίσης με «πανηγύρι» αλλά και «rally» (διαδήλωση) ένα μαζικό συνέδριο.
Καταρχήν, γιατί τέτοιες απόλυτες κρίσεις και ετυμηγορίες; Αλλά, θα λέγαμε, και γιατί τόσο αρνητική διάθεση για τις… λαοπανήγυρεις και γενικότερα για τις γιορτές του λαού; Δείχνει κι αυτό κάποια στερεότυπα… Αν μη τι άλλο είναι ζωντανές και ζωηρές διαδικασίες σε αντίθεση με τις πολύ συχνά αποστεωμένες, αντιπαραγωγικές, τυπικές, μίζερες διαδικασίες πολιτικών χώρων.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε θεωρητικά ή με ιστορικές συγκρίσεις για το πώς πρέπει να είναι ένα συνέδριο. Δώδεκα αντιπρόσωποι πήραν μέρος στο πρώτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που έγινε σε ένα καΐκι στη Σαγκάη, το 1921! Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι τι θα βοηθούσε σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορετικές προτάσεις για το μέτρο αντιπροσώπευσης στο συνέδριο έχουν να κάνουν με διαφορετικές εκτιμήσεις για το ποια προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ:
– Υπάρχει ή όχι απόσταση ανάμεσα στα προβλήματα και τους προβληματισμούς της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και του υπαρκτού στελεχικού δυναμικού;
– Υπάρχει ή όχι πρόβλημα σε σχέση με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακούει την κοινωνία και αν τα στελέχη ακούνε τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ;
– Υπάρχει ή όχι μια «μέση ΣΥΡΙΖική συνείδηση» που, ειδικά αν αξιοποιηθεί και προαχθεί, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιόδου περισσότερο από στερεότυπα και ιδεοληψίες που κυριαρχούν σε «κορυφές» και μηχανισμούς;
– Συμφωνούμε ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ελλείμματα δημοκρατίας. Αυτά έχουν να κάνουν κύρια με το κατά πόσο εκφράζεται η βάση του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως κύρια με τα προβλήματα συνεννόησης και ισορροπιών ανάμεσα σε τάσεις και πρόσωπα σε επίπεδο ηγεσίας;
Από την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν και οι διαφορετικές απόψεις για το συνέδριο και τη σύνθεσή του. Θεωρούμε, σήμερα, στις συγκεκριμένες συνθήκες, θετικό βήμα ένα μαζικό συνέδριο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση της βάσης, στο ίδιο μήκος κύματος με το δικό της παλμό. Ένα συνέδριο όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ανάγκες και τους προβληματισμούς των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και του λαϊκού ριζοσπαστισμού.
Αντίθετα, οι προτάσεις για ένα συνέδριο αρκετά κλειστό και με χαμηλή αντιπροσώπευση, ένα συνέδριο στελεχών, έχουν στον πυρήνα τους μια υποτίμηση αυτής της «μέσης ΣΥΡΙΖικής συνείδησης» και αντίστοιχη υπερτίμηση της σημασίας να εκφραστούν τα στελέχη «που γνωρίζουν». Ή και τον υπολογισμό ότι ένα συνέδριο με πιο ισορροπημένους και δεδομένους συσχετισμούς «κορυφής» θα καταγράψει χωρίς εκπλήξεις και μακριά από «πανηγυριώτικες» εκδηλώσεις, τις υφιστάμενες τάσεις και κύρια μια «περίκλειστη» αντιπολίτευση που μπορεί να σώσει το κόμμα από τη «δεξιά στροφή». Ξεχνιέται ή δεν γίνεται κατανοητό ότι εγγύηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αύξηση της συμμετοχής της βάσης, η οικοδόμηση ενός φορέα ικανού να στηρίξει την πορεία μετάβασης.
Τ.Τ.